Як відділити жовток від білка

Скільки разів нам доводилося відділяти яєчні жовтки від білків - і не злічити. Із цим, здавалось би, нехитрим завданням впорається навіть новачок. Втім, варто хоча б краплі жовтку потрапити у білок, і бісквіт вже не буде таким пухким. А з жовтків із домішками білку домашні соуси будуть далекими від ідеалу.

Давайте дізнаємось ще більше способів відділити жовтки від білків, щоб обрати найкращий.

Яєчний жовток

Голими руками

Почнемо з найбільш простого і доступного способу. Акуратно розбиваємо яйце над мискою, виливаємо у долоню вмістиме і пропускаємо білок крізь нещільно стиснуті пальці, як через сито. Потім перекладаємо жовток в окремий посуд, намагаючись не пошкодити. Серед очевидних і головних мінусів - забруднені у клейкому білку руки. До речі, ретельно їх вимити і насухо витерти обов’язково потрібно і перед самим приготуванням. Щоб не робити цього після, можна скористатися поліетиленовими рукавичками. Але у будь-якому випадку подібний спосіб не відрізняється зручністю і швидкістю.

Відділення жовтка від білка голими руками

Між двох половинок

Наші мами та бабусі практикують інший відомий усім спосіб. Розбиваємо ножем яйце збоку приблизно посередині. Розкриваємо половинки шкарлупи так, щоб жовток опинився цілим у одній з них. Акуратно переміщаємо його в іншу половинку, одночасно зливаючи білок у підставлену миску. Повторюємо цю операцію до тих пір, поки білок повністю не опиниться у мисці. У цьому випадку великою є ймовірність випадково пошкодити жовток гострим краєм шкарлупи. Як результат, його часточки потраплять у білок, і збити з нього добротні повітряні піки навряд чи вдасться.

Відділення жовтка від білка між половинками яйця

Ювелірний підхід

Досвідчені кулінари примудряються виконувати з яєчною шкарлупою більш складні маніпуляції. У верхній частині загостреної частини яйця за допомогою товстої голки або зубочистки робимо отвір діаметром 5-7 мм. Перегортаємо яйце тупим кінцем догори і проціджуємо білок у миску. Жовток, що залишився всередині, за необхідності виймаємо, розбивши шкарлупу. При всій оригінальності такий спосіб є не дуже ефективним, адже частинки шкарлупи можуть впасти всередину яйця. До того ж він потребує певної філігранності і багато часу. А це не дуже зручно, якщо для приготування страви потрібно багато яєць.

Відділення жовтка від білка через отвір у шкарлупі

Крізь вир

Для того, щоб відділити жовтки від білків, підійде різноманітне кухонне приладдя, яке є в арсеналі кожної господині. Наприклад, пластикова або металева воронка невеликих розмірів для переливання рідин. Розбиваємо яйце прямо всередину воронки і, плавно струшуючи, даємо білку стекти у підставлену миску. Тільки перед тим, як випробовувати даний спосіб, впевніться, що воронка має достатньо вузький отвір, інакше жовток прослизне у неї слідом за білком. Окрім того, є ризик, що жовток під важкістю своєї ваги просто лусне і моментально стече донизу.

Відділення жовтка від білка через воронку

Горлечко пляшки

Досить популярним є спосіб відокремлення жовтків і білків за допомогою звичайної пластикової пляшки. Обережно розбиваємо яйце у глибоку посудину, намагаючись не пошкодити жовток. Трохи стискаємо стінки пустої пляшки, щоб випустити з неї трохи повітря. Підносимо горлечко до жовтка і плавно розтискаємо стінки. Жовток під тиском легко і швидко втягується у пляшку, тоді як білок залишається у мисці. Ще раз натисніть на стінки пляшки і жовток без проблем вислизне назовні. У даному випадку основна проблема полягає у тому, щоб точно та акуратно розбити яйце.

Відділення жовтка від білка за допомогою пляшки

Розумна ложка

Прихильники кухонних гаджетів із задоволенням використовують сепаратори для яєць. Частіше всього вони зроблені у вигляді широких пластикових ложок. Завдяки спеціальному заглибленню у верхній частині її можна зручно зафіксувати на мисці. Яйце розбивають у черпальну частину ложки із отворами продуманої форми.

Саме вони затримують жовток, дозволяючи білку повністю стікати у миску. Однак. якщо ви невдало розбили яйце, такий гаджет вам не допоможе.

При відокремленні жовтка і білка слід враховувати ще один важливий параметр: на шкарлупі сирих яєць нерідко накопичуються бактерії сальмонелли, які здатні проникнути у білок. Позаяк, бажано звести контакт зовнішнього боку шкарлупи з сирим яйцем слід звести до мінімуму.

Відділення жовтка від білка за допомогою спеціальної ложки



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.