Чи сумісні спорт і вегетаріанство

Невирішувана, здавалось би, дилема постає перед тими, хто вважає себе вегетаріанцем, і при цьому у заняттях спортом бачить мету та сенс свого життя. Як бути, якщо ти — затятий противник м'яса, але і без тренувань не уявляєш свого життя.

Чи можна поєднати вегетаріанство і спорт?

Чи можна наростити м'язову масу, відмовившись від м'яса, риби та похідних продуктів? А якщо спорт — хобі або професія, чи реально відмовитись від повноцінного білкового меню та стати вегетаріанцем? Давайте спробуємо знайти відповіді на ці питання.

Спортсмен-веган

Трохи про вегетаріанство

Вегетаріанці були завжди, навіть у найдавніші часи. І зараз цей рух є дуже популярним. Серед тих, хто зараховує себе до лав вегетаріанців, є неофіційна класифікація “братів за смаковими вподобаннями”:

  • Вегетаріанці, що відмовляються від червоного м'яса, але із задоволенням їдять курку, індичку, м'ясо інших птахів, рибу. У ”псевдовегетаріанців” зазвичай не виникає жодних проблем із фізичними навантаженнями та нарощуванням м'язів.

  • Ово-вегетаріанці, лакто-вегетаріанці, лакто-ово-вегетаріанці — не дозволяють собі м'ясо будь-яких тварин, птахів та риб, але не виключають з раціону яйця, молочні продукти, або і те, й інше. Серед лакто-ово-вегетаріанців немало спортсменів. Білок, що міститься у молоці та яйцях, якісно відрізняється від білка, що знаходиться у м'ясі, однак він також здатний приймати участь і побудові клітин.

  • Противники м'яса та інших продуктів тваринного походження стверджують, що вегетаріанство — у самій природі людини. Вони найчастіше приводять приклад далеких предків людини — мавп, які харчувались виключно листям дерев, фруктами, травами. Більш того, на їх думку, м'ясо не заряджає людину енергією (як прийнято вважати), а навпаки тягне до пасивного проведення часу. Так, наприклад, хижаки після того, як спіймають дичину і наїдяться її м'яса, довго сплять після такого обіду.

Більше про вегетаріанство і веганство читайте у статтях - http://harchi.info/articles/vegetarianstvo-diyeta-chy-religiya і http://harchi.info/articles/veganstvo-systema-harchuvannya-chy-styl-zhyttya.

Вегетаріанська їжа

Чи сумісні вегетаріанство і спорт

Однозначно так. Просто тим спортсменам, які вирішили відмовитись від м'яса, доводиться складніше. Адже їх раціон зазнає дефіциту білка. Залежно від виду спорту, яким захоплюється людина, білок необхідний у кількості 1,5-3 г на 1 кг маси тіла. Простіше всього отримати білок із м'яса — він легше і швидше засвоюється.

Спортсмени-вегетаріанці поповнюють нестачу білка за рахунок інших продуктів: соя, сир тофу, бобові, зернові, горіхи. Противники вегетаріанства стверджують, що білок, який міститься не у м'ясі, зовсім не той: до його складу входять не всі амінокислоти. Але самі прибічники не м'ясного раціону вважають, що вдало поєднуючи у порції різні овочі, фрукти та інші дари природи, можна отримати необхідний організму набір елементів.

Окрім білка, важливим елементом, який міститься у м'ясних проудктах, є залізо — джерело енергії для організму. Відмовляючись від нього, на думку м'ясоїдів, вегетаріанці позбавляють себе енергії, необхідної для занять спортом. Проте залізо можна отримати із продуктів, що входять до списку покупок будь-якого вегетаріанця: цитрусові, яблука, шипшина, капуста (морська у тому числі), грецькі горіхи, родзинки, бобові, тощо.

Таким чином, у продуктах рослинного походження містяться усі необхідні для організму поживні речовини, вітаміни, мінерали. Позаяк усі розмови про категоричну несумісність вегетаріанства і спорту — міф.

Вегетаріанець вибирає помідори

На підтвердження слів

Багато професійних спортсменів, які досягли успіху у своїй сфері та стали відомими, заявляють про свої вегетаріанські переконання. Причому навіть ті спортсмени, які займаються силовими видами спорту, що вимагають колосальних фізичних навантажень, сили та витривалості. Наприклад, відомий боксер Майк Тайсон — вегетаріанець. Ось ще список відомих спортсменів-вегетаріанців: Брюс Лі — король східних єдиноборств, Карл Льюїс — легкоатлет, Принц Філдер — бейсболіст, Кріс Кемпбел — боротьба, Девід Забріскі — велоспорт, Білл Перл — бодібілдінг. І це далеко не кінець.

Які небезпеки чекають на спортсмена-вегетаріанця

Якщо ви хочете бути і вегетаріанцем, і спортсменом, то варто знати про всі підводні камені. Їх декілька:

  • Вітамін В12, необхідний при посилених фізичних навантаженнях, людина отримує в основному із м'яса та продуктів тваринного походження. Якщо псевдо- та лакто-ово-вегетаріанці можуть дозволити собі тваринне джерело вітаміну, то веганам потрібно подбати, щоб отримати цей вітамін із сої та морської капусти. Або ж звернутись по допомогу до сироватного протеїну або пивних дріжджів.

  • Вуглеводи, яких так багато у рослинній їжі, можуть завадити спортсменам, які нарощують м'язову масу. Їх не можна багато споживати, якщо спортсмен дотримується дієти.

  • Завдяки інсуліну у м'язах перетворюються поживні речовини, забезпечуючи їх ріст та міцність. Інсулін є важливим для нарощування м'язів. Якщо людина принципово не їсть м'яса, вона недоотримує важливих амінокислот, і рівень інсуліну знижується. А у рослинних білках є не всі амінокислоти.

Однак для людини, яка наважилась поєднувати вегетаріанство і спорт, немає неподоланних проблем — якщо з розумом перепланувати раціон харчування, то усі необхідні елементи можна отримати із рослинних джерел.

Спортсменка

Більше про особливості харчування спортсменів розкаже стаття - http://harchi.info/articles/osoblyvosti-harchuvannya-sportsmeniv.

Також читайте про те, як харчуються спортсмени окремих видів спорту - http://harchi.info/articles/harchuvannya-sportsmeniv-za-vydamy-sportu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.