Чому не слід їсти авокадо

Авокадо - найпопулярніший фрукт блогерів-кулінарів, веганів та адептів правильного харчування. Поживний, смачний і до того ж ідеально підходить до яєць, які так люблять всі прихильники фітнесу. Вважається, що найкорисніший сніданок - це тост з авокадо та яйцем. Однак, поки дехто не може уявити свого життя без зеленого фрукту, модні кафе Великобританії почали видаляти його зі своїх меню. Чому?

Тост з авокадо

Річ у тім, що після величезного попиту на фрукт ліси в Центральній та Південній Америці почали вирубувати та засаджувати деревами авокадо. Але проблема у тому, що основна вимога для росту цих дерев - хороший дренаж. Авокадо не витримує надмірної вологості грунту, тому землю штучно осушують. Окрім того, дерево не повинно рости занадто високим, інакше нові гілки перестають виростати і з’являється менше плодів, тому, щоб дерева не виросли вище 4-5 метрів, їх обробляють сильними хімікатами.

Є ще один мінус: транспортування авокадо до Європи з Центральної та Південної Америки займає багато часу і ресурсів.

Плантація авокадо

Як повідомляє The Independent, популярне фермерське кафе у селищі Грейт-Міссенден у Великобританії опублікувало на своєму сайті об’яву: “Ми більше не будемо продавати страви з авокадо. І це не жарт”.

Коментуючи своє рішення, власники кафе заявили, що у зв’язку зі змінами клімату нелогічно перевозити авокадо на літаках за тисячу кілометрів, коли можна готувати з локальних продуктів. “Одержимість західного світу цих фруктом привела до небувалого попиту на нього та підняла ціни до такої степені, що мексиканські наркокартелі почали контролювати експорт авокадо, - заявили власники у своєму Instagram. - Ліси у Південній Африці стали вирубувати. Інтенсивне землеробство у таких масштабах сприяє пагубному для планети парниковому ефекту та зневодненню грунту”.

Трохи раніше інше кафе у Бристолі також оголосило про припинення використання авокадо: “Ми любимо авокадо, але етичні проблеми завжди були для нас важливішими, - сказав співзасновник кафе Адам Уайт, - продавати цей фрукт, знаючи, яку величезну соціально-економічну шкоду наносить його вирощування людям у Мексиці та Каліфорнії, просто неправильно”.

Дерево авокадо

До речі, ще у 2016 році Грінпіс Мексики попереджав про небезпеку, яку несе зростаючий попит на улюблений фрукт всіх прихильників ЗСЖ.

“Окрім вирубування лісів під плантації та осушення грунту, є й інші фактори, які негативно впливають на навколишнє середовище та життя мешканців регіону, - широке використання сільськогосподарських хімікатів та пластику, необхідного для пакування і транспортування фрукту”, - заявили у природоохоронній організації.

Схоже, скоро на нас чекає мода на відмову від авокадо. Адже захист природи та екології - головний і, напевне, найкорисніший для людства тренд нашого часу.

Авокадо



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.