Готуємо вечерю в стилі хюгге

Скандинавські країни знають, як жити добре. Усе почалося з хюгге - слова, яке не має точного перекладу, але асоціюється із затишком, приємним проводженням часу, комфортом і теплом.

Хюгге манія привела до небувалого зростання попиту на великі чашки, теплі шкарпетки, каміни та свічки. Про хюгге у минулому році вийшло багато книг, одна із найвідоміших - “Hygge. Таємниця данського щастя” Майкла Вікінга. За словами Вікінга, хюгге полягає не стільки у речах, скільки в атмосфері та відчуттях.

І щоб влаштувати вечерю в стилі хюгге, не знадобиться нічого надзвичайного. Найголовніше - усвідомити момент щастя та чарівності, відчути цей момент і насолодитися ним до останньої краплі. Давайте дізнаємось, як осягнути мистецтво щастя за допомогою банальної вечері.

Великі чашки

Готуйте самі

Данці впевнені, що їжа, приготована власноруч, не тільки корисніша за готову, а й володіє особливою магією та енергетикою. Душевний вечір з друзями із замовленою додому китайською локшиною в коробочках - це, звісно, добре, але не про хюгге. Хюгге - це вибрати рецепт, піти за продуктами (бажано на базар, тому що хюгге - це про натуральність), а потім з цих продуктів готувати вдома. Готувати бажано всією родиною, насолоджуючись процесом, а після того так само всією родиною зібратися за великим столом, прикрашеному свічками, серветками і гарними приборами.

Страва

Чим простіше - тим краще

Розкіш та витіюватість - це не про хюгге. Їжа повинна бути простою та зрозумілою, а атмосфера - душевною та затишною. Хюгге - це ситна вечеря та улюблені солодощі, адже одна з головних умов будь-якого щастя - любити себе та інших, і дозволяти собі розслабитись, відступаючи хоч іноді від здорового способу життя. Однак слід відмітити, що хюгге не приймає надлишків і ненажерства. Шматок пирога та декілька пряників - це хюгге, але цілий пиріг або 10 пряників - ні. Те саме стосується й алкоголю. Келих-другий вина під час або після вечері - це дуже навіть хюгге. А ось більше - вже ні.

Просто сервірований стіл

Насолоджуйтесь

Розтягуйте задоволення, смакуйте кожним шматочком. Вдихайте аромат їжі, їжте маленькими шматочками і ретельно пережовуйте - так ви зможете відчути усі смакові відтінки та, як результат, досягнути піку насолоди. А саме у цьому і є головний сенс хюгге.

Родинна вечеря

Атмосфера

Атмосфера хюгге складається з мільйону милих та душевних деталей: пухнастий килим, палаючий камін, затишна ковдра і м’які подушки, в’язані шкарпетки та зручний светр, а також багато свічок, оскільки тепле освітлення - важливий елемент всіх скандинавських інтер’єрів. Вибирайте для вечері в стилі хюгге прості білі свічки, без витіюватого дизайну та ароматизаторів. І не відволікайтесь на соцмережі, телевізор, новини, розмови про політику та вирішення побутових проблем. Просто відпустіть усе. Знаємо, це завдання не з легких, але хоча б спробуйте.

Свічки

Випічка

Домашня випічка - це обов’язковий атрибут вечері в стилі хюгге. Домашня - ключовий аспект. Коли дім наповнюють аромати здоби, кориці та родзинок, погодьтеся, залишатися  поганому настрої просто неможливо. Випічку можна подати до столу як у якості десерту, так і самостійною стравою під келих вина або чашку гарячого глінтвейну, пуншу або какао.

Якщо ви вирішили влаштувати собі вечерю хюгге, приготуйте класичний данський пиріг Drømmekage.

Для пирога

  • Борошно - 250 г.

  • Цукор - 250 г.

  • Вершкове масло - 50 г.

  • Яйця - 3 шт.

  • Молоко - 200 мл.

  • Розпушувач - 2 ч.л.

  • Ванільний цукор - 1 ч.л.

Для топінгу

  • Вершкове масло - 125 г.

  • Молоко - 50 г.

  • Коричневий цукор - 200 г.

  • Кокосова стружка - 100 г.

Яйця з цукром збити до пишної піни. Вершкове масло розтопити, змішати з молоком, влити суміш у збиті яйця. Змішати борошно з розпушувачем та ванільним цукром. Додати до масляно-яєчної суміші, перемішати. Вилити тісто у змазану маслом форму (25х35 см). Поставити у розігріту до 200 градусів духовку, пекти 20-25 хвилин. Поки пиріг печеться, готуємо топінг: масло розтопити, додати молоко та цукор, дати покипіти хвилину. Додати кокос, перемішати. Витягнути пиріг з духовки, рівномірно розподілити зверху кокосову масу. Повернути у духовку та випікати ще 10-12 хвилин. Охолодити, перед подачею нарізати на квадратики.

Данський пиріг Drømmekage



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.