Як правильно харчуватись восени і взимку

Холоди усе наступають, і від всього, включаючи їжу, хочеться тепла. Очі просто відмовляються дивитися на холодні салатики та пляшечки із йогуртом. Ні. Хочеться хліба з маслом, пасти у вершковому соусі, смаженого м'яса, шоколадки і капучіно з круасаном. А улюблені вузькі джинси, між іншим, ніхто не відміняв. І Новий Рік із вечірніми платтями вже на носі. А головне — правила здорового харчування не сезонні, а у період холодів здоров'я ой як потрібне.

Я думаю усі відчувають щось схоже восени і взимку. Проте, вихід є завжди — навіть якщо ви дуже зайняті і зовсім не готуєте вдома. У зоні доступності завжди багато варіантів смачної та зігріваючої, але зовсім необов'язково жирної і тяжкої їжі, із якою ми будемо добре почуватися у холоди. Усе що потрібно — вчасно про неї згадати або звернути увагу.

Про продукти, які допоможуть перезимувати у хорошому настрої, читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yizha-shcho-dopomozhe-perezymuvaty-u-horoshomu-nastroyi.

Насамперед варто згадати про супи. Навіть простий овочевий суп, але гарячий і з зерновою булочкою, уже відмінно зігріває і тягне на легкий обід — при тому, що ми практично нічого не з'їли. А якщо він, наприклад, ще й з грибами, локшиною, квасолею або сочевицею, то голод пропаде і зовсім надовго. До речі, їх зараз майже скрізь можна замовити на обід або купити на винос. А якщо трохи часу все ж є, потрібно подумати про те, щоб готувати супи-пюре вдома. Для цього потрібно злегка обсмажити трохи цибулі і часнику, потім додати улюблених овочів (підійде усе: наприклад, морква, гарбуз, броколі, цвітна капуста, зелений горошок та селера), залити водою і варити. Коли овочі стануть м'якими, потрібно подрібнити їх блендером. Таким супом дуже приємно вечеряти, особливо із декількома краплинами оливкової олії та кедровими горіхами. А також дуже зручно взяти його з собою на роботу.

Морквяно-імбирний крем-суп

Ще один важливий момент — м'ясо. Або птиця. Якщо ви не затятий вегетаріанець, то саме восени і взимку про них варто пам'ятати. Чомусь із ними зберігати температуру тіла і позитив стає набагато легше. Якщо їсти їх окремо від різних вуглеводів (хліб, паніровка, крупи, картопля та паста), відчуття важкості практично не залишається. А особливо правильною та цінною їжею на кожний день є варене м'ясо разом із бульйоном. Якщо його добре зварити, що зовсім не складно, то навіть не віриться, наскільки смачним воно виходить. Тут краще всього звернути увагу на курку, ніжки індички або ребра (яловичі або баранячі). Потрібно просто покласти у велику каструлю м'ясо та овочі (цибулину, 2-3 зубчики часнику, моркву, при бажанні корінь або стеблини селери), додайте лавровий лист, декілька горошин перцю та посоліть. Залийте водою та варіть на повільному вогні протягом півгодини-години, поки м'ясо не стане м'яким.

Курячий бульйон

Як не дивно, восени і взимку також дуже актуальною є пряна і гостра їжа, яка прийшла до нас, навпаки, зі спекотних країн (наприклад, Індія і Таїланд). Усі види перцю, імбир, насіння гірчиці, кориця, гвоздика та інші спеції, які у них активно використовуються, володіють величезною зігрівальною потужністю, навіть якщо сама страва дуже легка. Якщо ви не звикли до гострого, просто спробуйте. Зараз у багатьох місцях можна замовити на обід або вечерю каррі, м'ясний або овочевий вок або том ям. Не помічаєш, як це починає тобі подобатись, а гостроти стає усе мало і мало. А для приготування страв вдома варто просто захопити у магазині по пакетику меленого чилі, горошин чорного перцю, паличок кориці, коробочок кардамону, зірочок бадьяну і гвоздики. Кидати їх можна куди заманеться: у чай, у рис, у тушковане м'ясо — спеції все тільки доповнять.

Більше про спеції, їх користь та використання, читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chudo-speciyi, http://harchi.info/articles/yak-vykorystovuvaty-speciyi-infografika.

А про перець чилі і його види розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/pekuchyy-perec-chyli-i-yogo-vydy.

Чилі

Також, варто згадати про ще одне досягнення сучасного здорового харчування — гранолу. Саме нею так смачно снідати восени і взимку. За складом вона схожа на мюслі, але прицьому є набагато смачнішою. Цілком ймовірно, що перший час гранолою захочеться і обідати, і вечеряти. Якісна гранола зараз продається у кав'ярнях (у вигляді плиток або розсипна у склянках), а також у магазинах органічних продуктів. Але домашня вийде втричі смачнішою. Потрібно просто змішати склянку вівсяних пластівців, декілька столових ложок гарбузового насіння і грецьких горіхів, по дві столових ложки цукру та меду, по чайній ложці кориці та імбиру, дрібку солі, ложку рослинної олії та 4 столових ложки яблучного пюре. Розсипте на деці та запікайте при 180 градусах 40 хвилин, іноді помішуючи. Вийде золотисто-карамельна хрумка смакота. Всипте по декілька столових ложок родзинок і сушеної вишні та перемішайте. Гранола смакує з молоком, соком або йогуртом, або й просто із горнятком чаю чи кави.

Більше про гранолу та її користь читайте у статті - http://harchi.info/blogs/annie/granola-bagatstvo-vitaminiv-kozhnogo-ranku.

Гранола

Ну і ніколи не забувайте про глінтвейн. Це універсальний вихід навіть із набільших холодів. Пляшка червоного вина, пара апельсинів, солодкі спеції, мед за смаком, підігріти, додати стопку коньяку — гарячий напій у вас у чашці. На випадок безалкогольного способу життя — імбирний чай. Замість вина потрібно взяти шматочок кореню імбиру довжиною у палець. Не чистячи, порізати його тонкими скибочками, залити водою, довести до кипіння, поварити 5 хвилин і дати настоятись 10.

Як приготувати ароматний глінтвейн читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/gotuyemo-aromatnyy-glintveyn-3-recepty.

А про те, які ще напої зігріють і піднімуть настрій у холоди, розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/garyachi-napoyi-proty-bud-yakyh-holodiv-i-temperaturnyh-i-dushevnyh.

Глінтвейн

А взагалі не захоплюйтесь тим, щоб себе обмежувати. Хоча б раз на тиждень можна спокійно дозволити собі те, що саме сниться вночі, чи то капучіно із тістечком, шоколад, чи сало з часником. І тоді холоди будуть не такими нестерпними, а святковий настрій прийде значно швидше за новорічні свята.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.