10 найкращих кухарів світу 2018

Журнал Le Chef назвав 10 найкращих шеф-кухарів світу. Давайте дізнаємося, чому вам слід забронювати столик у їх ресторанах.

Вишукана страва

Арно Донкель (Arnaud Donckele)

Арно було всього 35, коли він отримав 3 зірки Мішлен і став наймолодшим шефом світу з таким статусом. У своєму La Vague D’Or у готелі Residence De La Pinede у Сен-Тропе він представляє кухню, яку надихають аромати та смаки Провансу. Цікаво, що його шеф-кондитер Гійом Годен отримав звання найкращого молодого кондитера 2018.

“Мішель Герар, Алан Дюкас і Жан -Луї Номіко навчили мене мистецтву праці з продуктами, поезії та дисципліні, без яких не може бути істинного шефа, позаяк на моїй кухні зійшлись три їх школи”.

Арно Донкель

Мішель Труагро (Michel Troisgros)

Один із найповажніших шефів Франції очолив ресторан своєї родини у 1983 році. Його батько П’єр також був кухарем та дружив з Полем Бокюзом. Традиційні для Maison Troisgros страви Мішель з часом замінив експериментами на тему французької кухні з японським акцентом. Для нього характерне захоплення свіжими кислотними смаками, а сам Мішель описує свою кухню як “мінімалістичну, але часом грайливу”.

“Одного разу ми готували великий бенкет, і раптом відключилась електрика. Нам довелося готувати при свічках на двох газових плитах. Це виявилось так несподівано чудово, що ми вирішили повторити цей досвід”.

Мішель Труагро

Джонні Боер (Jonnie Boer)

Ресторан з 3 зірками Мішлен De Librije знаходиться у передмісті голландського міста Зволле, у приміщенні бібліотеки колишнього домініканського монастиря 16 століття. Його шеф надає перевагу хард-року замість класичної музики, а чопперу замість дорогих автомобілів. Він готує вишукані варіації простої їжі голландських фермерів, а його дружина і сомельє ресторану Тереза відповідає за атмосферу, винну карту та виховання двох дітей.

“Я народився і виріс в околицях Зволле. Я ловив тут щук, вугрів та судаків, збирав м’яту, ходив за грибами, розставляв пастки. Хіба у мене був хоч один шанс не закохатися у ці чудові місцеві продукти?”

Джонні Боер

Яннік Аллено (Yannick Alleno)

Французький шеф-кухар називає себе пристрасною натурою, яка легко захоплюється, а сам при цьому діє з холодною раціональністю перфекціоніста. Його компанія Groupe Yannick Alleno розробляє концепції гастрономічних ресторанів, продуктів та дизайнерських об’єктів для всього світу, від Марокко до Тайваню, а самого Аллено можна застати у його паризькій штаб-квартирі, Alléno Paris au Pavillon Ledoyen.

Ресторан з трьома зірками - це космічний рівень, і все там повинно бути відповідним. Тут важливі характер шефа, і його досвід, і те, що він подає. Усе повинно бути унікальним та неповторним”.

Яннік Аллено

Сейджи Ямамото (Seiji Yamamoto)

Японського кухаря називають однією з 50 причин, чому слід вважати Токіо найвеличнішим містом планети. У його ресторану Nihonryori Ryugin - 2 зірки Мішлен, він входить до списку 50 найкращих ресторанів світу і вважається важливим місцем для тих, кому цікаве ультрасучасне поєднання японської традиції кайсекі та молекулярної кухні.

“Я почав готувати в 11 років. Це були нескладні страви: тушковані овочі з рисом та рагу з яловичини. Але мамі так сподобалось, що мені довелося готувати кожного дня. На ігри часу не залишалося, проте тепер я щасливий дивлячись, що інші насолоджуються моєю їжею, як і вона колись”.

Сейджи Ямамото

Поль Пайре (Paul Pairet)

Француз у Шанхаї (саме тут знаходиться очолюваний шефом-авангардистом ресторан Ultraviolet) - чим не герой для пісні якогось нового Стінга? До його концепції “психо-смаку” - асоціації психологічних рухів та емоцій з їжею - додається багаторазова поява ресторану у списку 50 найкращих в Азії та світі, 3 зірки Мішлен та стрічка у Les Grandes Tables du Monde.

“Якщо я буду переказувати все, що пишуть про мене у книзі відгуків ресторану, ви будете вважати мене претензійним”.

Поль Пайре

Еммануель Рено (Emmanuel Renaut)

Пікардієць, мандрівник та прихильник гір керує рестораном Flocons de Sel (3 зірки Мішлен) при невеликому готелі у Межеве. Він пристрасний настільки ж, наскільки прагматична його кухня. Задовго до моди на скандинавський підхід до споживання у їжу всього, що у прямому сенсі росте під ногами, у нього виникла та ж ідея. Наперекір кліше про важку гірську кухню, версія Рено наповнена свіжими травами та овочами з легкими кислими і гіркими акцентами.

“Є першопрохідці та послідовники. Мені до душі перші. Сьогодні з’явилося занадто багато “модної” їжі. Те, що я роблю - просто. Я всього лише кладу шматочок гір на тарілку”.

Еммануель Рено

Девід Кінч (David Kinch)

Ресторан Manresa у каліфорнійському містечку Лос Гатос відкрився у 2002, і, хоча місцева преса назвала його “раєм для тих, хто всерйоз ставиться до їжі”, слави його шефу довелося чекати декілька років. Проте зараз у нього 3 зірки, перелік інших заслуг на півсторінки та репутація творця нової каліфорнійської кухні.

“У мене дві пристрасті: продукти та мандрівки. Я багато їжджу і спершу завжди йду на місцевий ринок - так краще пізнаєш і кухню, і звичаї мешканців”.

Девід Кінч

Александр Куйон (Alexandre Couillon)

Ресторан однієї з головних фігур нового покоління зіркових кухарів La Marine знаходиться на атлантичному узбережжі, в Нуармутьє. Точніше, ресторан стоїть на крихітному острівку навпроти рибацького порту. Заради того, щоб спробувати місцеві морепродукти, гурмани з’їжджаються з усіх кінців світу.

“Простота викликає таку гаму емоцій, що усвідомити їх усі зразу важко. Проте легко уявити собі, що між морем та кухнею немає ні стін, ні кордонів. У цьому я бачу майбутнє”.

Александр Куйон

Рене Редзепі (Rene Redzepi)

Данський Noma - храм для кухарів всього світу, а його шеф Рене Редзепі - живий бог, творець нової нордичної кухні. Він готує виключно з того, що дає сувора північна природа. У Noma немає меню а-ля карт, тут подають тільки сезонні сети із дичини та лісової здобичі з жовтня до грудня, риби та морепродуктів з січня до червня, овочів - з червня до вересня.

“Ми хотіли заново створити скандинавську кухню, показати наші можливості у контексті сучасної високої гастрономії, але не розважатися з молекулярними техніками. Нас цікавило зовсім нове відчуття місця та часу”.

Рене Редзепі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.