16 фактів про пасту

Італійські шеф-кухарі знають про пасту все і ще трохи більше: чому аль денте, як їсти і не товстіти, і де шукати ідеальні спагетті аль лимоне. Давайте дізнаємось і ми.

Паста

Що таке паста

У перекладі з італійської pasta означає “тісто”. Це слово походить від давньогрецького pastos - “посипати сіллю” або “солений”. Пастою називають усі види макаронних виробів, якої би форми вони не були.

Скільки видів пасти існує насправді

У світі налічують від 400 до 600 видів пасти: спагетті, канеллоні, фузіллі, пенне, пігаттоні, паккері, лінгвіні - всіх не перерахувати. Нова форма пасти може з’явитися у будь-який момент. Саме її різноманіття та сотні рецептів соусів роблять пасту такою привабливою для кухарів - кожного разу виходить щось нове.

Різні види пасти

Паста повинна бути зварена al dente

Стан пасти, при якому вона вже готова, але все ще трохи тверда, називається al dente. Буквально це означає “на зубок”. Італійці готують пасту таким чином, щоб зберегти її корисні властивості. Вони вважають, що їх набагато більше у сирому продукті, ніж у повністю готовому, та говорять, що повністю заварена паста занадто насичена водою і тому стає важкою для шлунку. У перевареній пасті вуглеводи переходять в аморфну форму та набагато швидше засвоюються.

Що таке суха паста “граньяно”

Граньяно - це місто в Італії, де роблять пасту. Воно знаходиться поряд з Неаполем, а його суха фабрична паста відома на всю Італію. Ще в епоху Давнього Риму тут знаходилися млини для пекарень Помпеї та Геркулануму. Місто навіть перебудували так, щоб вулиці стали максимально сонячними та продувались вітром. На тутешніх фабриках прийнято використовувати бронзові катки, які роблять пасту трохи шорсткою, так вона всотує більше соусу. Італійські кухарі вважають її найкращою.

Суха паста

Чи правда, що можна їсти пасту щодня і не товстіти

Це правда, але паста повинна бути обов’язково з твердих сортів пшениці. Така паста багата на вітаміни, мікроелементи та корисну клітковину. Вона краще засвоюється організмом та належить до розряду повільних вуглеводів. У порції спагетті міститься 200 калорій, 40 г вуглеводів, менше 1 г жирів і всього 1 г солі.

“Своєю фігурою я зобов’язана батькам і спагетті. Не уявляю свого життя без пасти, їм її кожного дня і нітрохи не товстію”, - казала Софі Лорен. Якщо вирішите слідувати її прикладу, пам’ятайте, що їсти пасту краще в обід, а не на вечерю, соус до неї вибирати не жирний, а овочевий, а від сиру краще відмовитися.

Як роблять кольорову пасту

У тісто для приготування пасти додають натуральні інгредієнти-барвники: лосось, шпинат, телятину, сир, моркву, буряк, гарбуз. Ви, напевне, добре знаєте чорну пасту. Вона своїм кольором зобов’язана чорнилам каракатиці.

Кольорова паста

Що таке домашня паста

Її ще називають свіжою, тому що готують з борошна та яєць на домашній кухні. Зберігається така паста недовго, проте має особливо ніжний смак. Розкачати її можна навіть простою качалкою, але простіше зробити це за допомогою машинки для приготування домашньої пасти.

Що таке закрита паста

Так називають равіолі, тортелліні та інші види пасти з начинкою. Нею, до речі, може бути все що завгодно, від лосося до сиру, від трав з горіхами до мортаделли.

Равіолі

Що таке паста Al forno

Al forno у перекладі з італійської - “запечений”. Паста al forno - це добре відомі нам лазанья (перемазані м’ясним рагу листи пасти) і каннеллоні (широкі трубочки з фаршем) і менш популярні манікотті - млинці з начинкою, запечені під соусом.

Млинці - це паста

Грубо кажучи, так. Історики їжі вважають, що крепи мають флорентійське походження, а французи адаптували їх у те, що ми зараз смакуємо у солодких та солоних формах. Прототипом же млинців була саме паста. Її просто збільшили у розмірах. І манікотті нам про це нагадують.

Манікотті

Паста піднімає настрій

Вуглеводи, які містяться у пасті, піднімають рівень серотоніну - гормону, який відповідає за гарний настрій. Їжте пасту та будьте щасливі!

Скільки пасти їдять італійці

Середньостатистичний мешканець Італії з’їдає понад 26 кг пасти за рік. А виробляється там близько 2750 тисяч тонн пасти на рік.

Варена паста

Чи можна їсти пасту тим, хто дотримується безглютенової дієти

Глютен - це білок, який міститься у деяких видах злаків, серед яких пшениця, ячмінь, жито, овес. Глютен присутній у хлібі, випічці та інших продуктах з великою кількістю вуглеводів. Смак пасти без глютену не відрізняється від звичайної, а роблять її з рисового або кукурудзяного борошна. Купити безглютенову пасту можна практично у будь-якому магазині.

На десерт і замість снеків

Пасту можна подати на десерт. Для цього у тісто додають солодкий сироп або шоколад, або фарширують закриту пасту солодкою начинкою.

Якщо варену пасту підсмажити у фритюрі, то виходить чудовий снек, як поп-корн або чіпси. Ще іноді варену пасту смажать на пательні. Виходить “паста фрітта”, типова сицилійська страва з томатами і баклажанами.

Паста фрітта

Паста і пармезан

У кожному справжньому італійському ресторані вам запропонують до пасти твердий сир пармезан, але тільки не до пасти з морепродуктами. Знаєте, чому? Пармезан покликаний посилити смак соусу. Але оскільки паста з рибою вже володіє сильними смаковими якостями, то пармезан не подають. Це моветон.

Спагетті “аль помодоро” VS спагетті “аль лимоне”

Спегетті “аль помодоро” - це найвідоміший вид спагетті у світі. Мабуть, тому що рецепт приготування соусу дуже простий та складається всього з декількох інгредієнтів, які практично завжди є під рукою: це базилік та стиглі помідори.

Спагетті “аль лимоне” (з лимонною цедрою), навпаки, рідко зустрічається в італійських меню, позаяк у Мілані заради цієї страви збирається ціла черга у кафе Latteria di San Marco. Маленьке та дуже просте кафе у центрі Мілану, де чоловік на кухні, а дружина в залі, стало відомим саме завдяки спагетті з лимоном. Олія, лимонна цедра і спагетті аль денте - ось вам у чудо паста.

Спагетті аль лімоне



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.