Чому виникає післяобідня втома

Поїли - можна і поспати. Поспали - можна і поїсти. Як би чудово це не звучало, такої розкоші ми собі дозволити не можемо. Хоча іноді дуже хочеться впасти в обійми Морфея, особливо у будній день, одразу після обіду. Давайте дізнаємося, чому ж виникає післяобідня сонливість і як з цим впоратися.

Дівчина спить на роботі

Так, часом триматися більше сил немає, адже існує безліч факторів, які пригнічують наш організм: хронічний стрес, недосипання, шкідливі звички, гормональний збій і навіть дефіцит вітамінів та мікроелементів. При цьому буває занепад сил фізичний, а буває емоційний. Окрім того, не слід забувати про те, що їжа, звісно, дає нам енергію, але існує цілий ряд факторів, які можуть вплинути на нашу здатність перетравлювати та засвоювати поживні речовини з неї і, як наслідок, наше самопочуття після їжі може погіршитись - виникне та сама сонливість.

Пусте горнятко

Основні причини занепаду сил

Протягом дня у нас можливі 2 види втрати сил та енергії. У першому випадку занепад сил настає через активний процес травлення. Зазвичай, якщо ви обідаєте о 13:00 або 14:00. У цей час розумова та фізична діяльність в організмі сповільнюються, тому що організм спрямовує всі свої сили на те, щоб перетравити ту їжу, яку він щойно отримав. І десь на 1,5 години вмикається енергозберігаючий режим: коли погляд постійно затримується на якомусь об’єкті, абсолютно нічого не хочеться робити і не виникає ніякого бажання, окрім одного - поспати тут і зараз.

У другому випадку денний занепад сил виникає, як правило, після пізнього обіду або перекусу в проміжку між 16:00 та 18:00. Саме в цей відрізок часу за нашим фізіологічним годинником настає зменшення рівня кортизолу та виділяється мелатонін. А восени це особливо актуально через відсутність сонця скорочення світлового дня - ми хочемо спати частіше, стаємо більш дратівливими і можемо впасти в легку апатію.

Обід

Як боротися з раптовим занепадом сил

Впоратися з такими періодами втрати енергії можна. Для цього додавайте до раціону (в обід або у якості перекусу) міцний зелений чай, натуральну каву без молока та вершків, солодкий фрукт, шматочок гіркого шоколаду або солодкий десерт. Але є важливий момент: ці продукти не повинні заміняти обід чи перекус, вони повинні бути як додаток до основного прийому їжі.

  • Якщо о 13:00 у вас не виникає бажання з’їсти щось солодке, то, наприклад, о 16:00 можна дозволити собі легкий перекус з солодким інгредієнтом - це може бути зефір, пастила, сухофрукти, шоколад або невеликий шматочок торту. А ті, хто о 16:00 тільки обідають, можуть доповнити свій раціон і з'їсти після основної страви десерт.

  • Також, можна прогулятися після обіду, якщо дозволяє графік, час і погода, можна зробити легку зарядку - це дозволить повернути енергію та трохи збадьоритися.

  • Ще можна послухати енергійну музику або зробити бадьорливу медитацію. Намагайтеся більше рухатись, потанцюйте - це посилить кровообіг, наситить кров киснем.

  • Використовуйте тонізуючі ароматичні олії або трави: апельсин, базилік, гвоздика, чебрець, шавлія, лимон, м’ята, меліса, кориця, мускатний горіх, імбир, розмарин, ялиця, жасмин, сандал.

Перерва на каву

Що робити, якщо проблема стала постійною

Якщо сонливість після обіду є сильною, супроводжується слабкістю, млявістю та стала регулярною, слід проаналізувати спосіб життя, харчування і стан здоров’я загалом.

  • Зверніть увагу на питний режим. Пийте рідину із розрахунку 30 мл води на 1 кг ваги на добу.

  • Нормалізуйте сон. Важлива не лише кількість годин сну, а і якість, а також час засинання.

  • Виключіть прості вуглеводи з обідного меню. Споживання цукру, білого рису, випічки, солодких фруктів може викликати стрибки глюкози, інсуліну в крові, і, як наслідок, відчуття втоми.

  • Проведіть профілактику запальних процесів. Перевірка здоров’я загалом звичка корисна, позаяк краще не нехтуйте нею.

  • Поповніть дефіцити вітамінів та мінералів - їх можна виявити тільки за допомогою аналізів, тому зверніться до спеціаліста.

Кава та каша



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.