Чим треба харчуватись, щоб врятувати планету

Як прогодувати населення планети, що постійно зростає, стане однією з найбільш важливих та складних проблем у найближчі десятиліття.

Вчені вважають, що до 2050 року кількість людей на Землі перетне межу у 10 мільярдів, тому вже зараз піднімають питання про те, як всіх прогодувати.

У зв’язку з цим норвезький аналітичний центр Eat і британський журнал Lancet провели глобальне дослідження, яке охопило 35 країн у різних частинах земної кулі, пише видання The Guardian.

Яйця з базиліком і томатами

Чи повинна людина їсти все? Або, може, їй слід їсти тільки органічні та місцеві продукти? Або, можливо, людству взагалі краще масово перейти на веганську дієту? Що краще - риба, вирощена на фермі або у дикій природі? А, може, краще взагалі відсутність риби у раціоні? У якому молоці більше кальцію - у натуральному або мигдалевому? Навколо усіх цих питань розгорілася справжня війна - кожний з вчених палко відстоював свою точку зору.

У звіті стверджується, що глобальна продовольча система вже зруйнована. І судячи з цифр, із цим твердженням важко не погодитись: понад 2 мільярди людей зазнають дефіциту поживних мікроелементів, і майже 1 мільярд людей голодує, у той час як 2,1 мільярди дорослих мають зайву вагу або страждають на ожиріння.

Нездорові дієти, згідно з доповіддю компанії Eat-Lancet, є “найбільшим джерелом хвороб у світі” і частіше приводять до захворювань та смертності, ніж “небезпечний секс, споживання алкоголю, наркотиків і тютюну разом взяті”. Планета відчуває себе не набагато краще, ніж люди: те, що людина їсть, дуже пов’язане з її впливом на клімат та навколишнє середовище. У звіті сказано, що виробництво продуктів харчування “є найбільшим джерелом погіршення стану навколишнього середовища”.

Салат

Як дослідники пропонують змінити ситуацію? Пропонують усім людям світу сісти на дієту. Дослідження визначило щоденну безпрограшну дієту - корисну для здоров’я та сприятливу для навколишнього середовища. Вона базується на середземноморській дієті, однак при цьому у ній менша кількість яєць, м’яса та риби і практично відсутній цукор. Однак при цьому дієта враховує інтереси абсолютно всіх людей: які їдять все, не споживають свинину, пескетаріанців (людей, які їдять тільки рибу), вегетаріанців та веганів.

Зараз цю дієту хочуть перевірити на представниках всіх типів харчування, щоб довести або спростувати її ефективність. Дієта розрахована на 7 днів на тиждень, виходячи з 2500 ккал на добу, що, як сказано у доповіді, відповідає середнім потребам в енергії 70-кг чоловіка та 60-кг жінки віком 30 років, з помірними та високими рівнями фізичної активності. Вчені впевнені, що люди, які перейдуть на цю дієту, зроблять величезний вклад у порятунок планети.

Жінка готує салат

До вашої уваги дієта по дням.

Понеділок

Сніданок

Вівсянка на воді з 1 ст.л. меду або кленового сиропу, з додаванням горіхів, насіння та 1 фрукт. 1 чашка чаю або кави з молоком.

Обід

Салат з фенхелю, авокадо, шпинату, броколі, сиру фета та гірчиці з заправкою із рослинної олії. 1 шматок хліба на заквасці. 1 пачка простого йогурту. Жменя ягід.

Перекус

Рисові хлібці без цукру з горіховим маслом.

Вечеря

Печена червона капуста та червона сочевиця з рисом.

Вівсянка з горіхами та насінням

Вівторок

Сніданок

2 яйця з 2 шматочками хліба із непросіяного борошна з мармитом (солона низькокалорійна намазка). 1 чашка чаю або кави з молоком.

Обід

Салат з ячменем або іншою цільнозерновою крупою з копченою скумбрією, насінням соняшника, гарбуза та чіа, редькою, селерою, нутом, зеленню, заправкою з олії та лимонного соку. 1 фрукт.

Перекус

Жменя смаженого нуту.

Вечеря

1 запечений батат з соусом, капустою кале, авокадо, чорною квасолею, тертим сиром та великою порцією сметани.

Салат з копченою скумбрією

Середа

Сніданок

2 скибочки хліба із непросіяного борошна з бананом і медом. 1 чашка чаю або кави з молоком.

Обід

Гострий місо-суп з локшиною та тофу, редисом, зеленню та яйцем-пашот (це “квота” по яйцям на 2 тижні: наступного тижня яєць у меню немає). Маленька порція несолодкого йогурту.

Перекус

Хумус із білої квасолі з паличками із червоного болгарського перцю.

Вечеря

Тушковані овочі (капуста, броколі та морква) з йогуртом або заправкою зі свіжих трав з оливковою олією, коренеплодами та пюре з бобів.

Хумус з білої квасолі

Четвер

Сніданок

Смузі на горіховому молоці з бананом і шпинатом з 1 ст.л. горіхового масла і 1 ст.л. кленового сиропу.

Обід

Суп з сочевиці, картоплі, цибулі-порей, цибулі та свиняча рулька з 2 шматочками хліба із непросіяного борошна. 1 фрукт.

Перекус

Піта і 30 г жирного вершкового сиру.

Вечеря

Гратен із кабачків, томатів і капусти кале з додаванням мигдалю та панірувальних сухарів. Зелений салат і полента (кукурудзяна каша).

Гратен з кабачків

П’ятниця

Сніданок

Пластівці висівок з горіхами і невелика порція сухофруктів. 1 чашка чаю або кави з молоком.

Обід

Канапка з сиром і хумусом. Салат з томатів і латуку. 3 вівсяні хлібці з медом.

Перекус

Гострий смажений нут.

Вечеря

Каррі з гарбуза, моркви, цвітної капусти і кокосового молока. Гарнір з рису.

Гострий смажений нут

Субота

Сніданок

Вівсяна каша зі свіжими фруктами, насінням та горіховим молоком. 1 чашка чаю або кави з молоком.

Обід

Салат з тунцем, огірком, авокадо, свіжими бобами едамаме, жменею кеш’ю і заправкою з олії та лимонного соку. 1 фрукт.

Перекус

Мигдалеві пластівці з медом.

Вечеря

Вегетаріанська лазанья з білою квасолею.

Вегетаріанська лазанья

Неділя

Сніданок

Каша з горіхами, медом або кленовим сиропом. 1 фрукт. 1 чашка чаю або кави з молоком.

Обід

1 смажена куряча ніжка зі смаженою картоплею, квасолею, горохом, морквою та пророщеною пшеницею. Простий грецький йогурт з ягодами та медово-кленовим сиропом.

Перекус

Гуакамоле з крекерами.

Вечеря

Спагетті з капустою кале, помідорами і лимоном з тертим пармезаном.

Гуакамоле



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.