Кислотно-лужний баланс організму

Щоранку прокидаєтесь із мрією про відпочинок, а до вечора ще заглиблюєтеся в нудьгу? Варто почати роботу з відновлення кислотно-лужного балансу організму.

Стомлена жінка\

Що воно таке – “кислотно-лужний баланс”?

Все дуже просто. Кожен продукт, який ми з'їдаємо, після перетравлювання дає кислотну або лужну реакцію. Якщо природна рівновага між рівнем кислоти і лугу в організмі порушена, усі системи починають працювати зі збоями. Погане травлення, тьмяний колір обличчя, сумний настрій, втрата енергії та швидка стомлюваність... а все може бути лише через те, що харчування не збалансоване!

Співвідношення кислоти й лугу в організмі називається pH (потенціал водню). За правильних пропорцій кислот і лугів, pH крові має бути злегка лужним, а відхилення у «кислий» бік викликає неприємні симптоми та хвороби.

Поділ їжі на кислу і лужну вперше було проведено відомим німецьким вченим Р. Бергом більше 100 років тому. Він зробив висновок, що лужне внутрішнє середовище – найбільш оптимальний стан організму.

А пропорція лужної і кислої їжі в раціоні має становити 3:1, тобто лужних продуктів - втричі більше.

Чому важливо підтримувати баланс усвідомлено?

На вміст кислоти в крові впливають різні чинники – від пасивного способу життя до продуктів, що входять у раціон, та здатності органів виводити вуглекислий газ із організму. При надмірному "закисленні" тіла, його клітини позбавлені кисню та інших важливих необхідних речовин; тіло намагається компенсувати кислий рівень pH із допомогою лужних мінералів. І коли раціон недостатньо насичений мінералами для цієї компенсації, організм вичерпує запаси з тканин тіла з метою залуження організму (кальцій, натрій, калій, залізо). Кислотний дисбаланс зменшує енергетичний потенціал клітин і перешкоджає відновленню пошкоджених клітин.

Досягнення балансу pH – непроста справа, але здорові звички і усвідомлений спосіб життя стають у нагоді для легкого підтримання цього балансу.

Баланс

Як контролювати pH-баланс?

Продукти харчування впливають на кислотно-лужний баланс внутрішнього середовища організму, а саме лімфи, крові, міжтканинної рідини.

Їжу поділяють на лужну і кислу.

Як не дивно, «кислотний» продукт зовсім не обов'язково має кислий смак: наприклад, лимон, імбир і селера дають лужну реакцію. А молоко, кава і пшеничний хліб, навпаки, мають чітко кислотний характер. Оскільки нинішній раціон середньостатистичного жителя цивілізації має тенденцію до «кислотності», то своє меню слід збагатити «лужними» продуктами.
А саме: овочами, коренеплодами, не надто солодкими фруктами, горіхами і зеленню, трав'яними настоями, оливковою олією. Щоб не позбавити себе повністю тваринного білку, до цих продуктів можна додати рибу, м'ясо птиці та яйця: так, вони мають кислотні властивості, але не дуже виражені. До мінімуму треба звести рафіновану і крохмалисту їжу, цукор, каву і кофеїновмісні напої, алкоголь, і не надто захоплюватися молочними продуктами.

Загалом, поділ відбувається так: продукти тваринного походження, зернові, особливо очищені, сушені бобові, сир, відносять до “кислої” їжі. Лужними є фрукти, овочі, зелень, кисле молоко, йогурт, молоко, деякі горіхи, вода.

Але впливають на кислотно-лужий баланс кінцеві речовини, які утворюються в процесі травлення і надходять у лімфу та кров, у внутрішньоклітинну рідину: у тваринних і рослинних білків - це амінокислоти, у продуктів рослинного походження - фруктові органічні кислоти, цукор і синтезовані з органічних кислот солі.

Тут основним принципом є різноманітність продуктів, як кислих, так і лужних (з їх перевагою). Аж ніяк не пропагуються крайності - харчуватися лише лужної їжею (пам’ятаємо про співвідношення 1:3).

Дотримуватись такого раціону досить просто, особливо тим, хто має схильність до вегетаріанства. Він багатий клітковиною й антиоксидантними речовинами, а, також, зовсім позбавлений «порожніх калорій». У меню будь-якого закладу можна знайти овочеві та фруктові страви, мінеральну воду, тому кислотно-лужний баланс можна контролювати практично у будь-яких життєвих обставинах. Ця дієта спрямована на оздоровлення організму, а не на схуднення. Але практика показує, що зайва вага “тікає” сама по собі, адже, коли тіло оздоровлюється, воно позбавляється від усього зайвого і набуває свого природного, стрункого вигляду.

Ще один спосіб залуження

Якщо займатися яким-небудь спортом чи просто активною фізичною працею, можна не побоюватися за порушення кислотно-лужного балансу організму. Попрацювавши близько години на свіжому повітрі, людина активує інтенсивну роботу в організмі кисню, який вимиває надлишок вуглекислоти з крові і зсуває баланс в лужний бік.

Велосипед з овочів



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.