Найпоширеніші помилки при споживанні суші

Як правильно їсти суші, навіщо потрібні вологі рушники осіборі і коли пора їсти імбир - давайте розберемося разом з експертами.

Чоловік їсть суші

Похід до японського ресторану або замовлення суші додому давно стали для нас одним зі звичних варіантів обіду або вечері. Втім, мало хто знає, як правильно сервірувати та їсти роли, а також користуватися паличками для їжі. Давайте розберемо основні гастрономічні міфи, пов’язані з суші, та з’ясуємо, для чого все ж таки у ресторанах нам приносять вологі рушники.

Для початку розберемося з соєвим соусом. Зараз на полицях магазинів стоїть декілька десятків видів і сортів цієї заправки, але що стосується японців, то для них існують всього 2 головних соєвих гіганти - Kikkoman і Yamasa. Комусь подобається один, комусь інший, але відрізнити їх наосліп на смак і за кольором важко. Історично склалося так, що Kikkoman частіше продають у мегаполісах, а Yamasa - у сільській місцевості.

Хороший соєвий соус повинен бути натурально звареним, у ньому не повинно бути нічого, крім води, сої, пшениці, солі і невеликої кількості спирту. Залежно від різновиду соусу, соя попередньо вариться, пшениця може смажитись, всі продукти змішуються та витримуються тривалий час для природного бродіння. Деякі різновиди соусів можуть містити цукор, оцет і водорості.

Суші

Але якщо на етикетці вказано великий список інгредієнтів, швидше всього, перед вами штучно синтезований соус. Краще таких уникати.

Втім, правильно вибрати соус - половина справи. Макати у нього суші потрібно дуже акуратно. Причому рибною стороною, а не як зазвичай ми це робимо - рисом. Річ у тім, що рис моментально всотує рідину, і ви не відчуєте смак самої страви - сіль у соусі його переб’є.

Що стосується паличок, то тут все не так радикально, як може здаватися. У нашій культурі не прийнято ними користуватися, позаяк японці не будут очікувати від вас майстерності - попросивши вилку в ресторані, ви нікого не образите. Суші і взагалі прийнято їсти руками. Вони дуже крихкі, і коли використовуєш палички, їх легко зламати, не донісши до роту. Окрім того, коли ви їсте руками, то отримуєте не тільки гастрономічне, а й тактильне задоволення. В елітних японських ресторанах, звісно, гостям приносять палички для їжі, але в основному ними користуються туристи.

Роли

Помилки, які часто здійснюють в японських ресторанах

  • Васабі не прийнято класти в соєвий соус у блюдце шойю, а тим більше розмішувати його там. Гострою пастою приправляють безпосередньо роли або суші.

  • Їсти імбир разом з суші - величезна помилка. Його подають для того, щоб освіжити смакові рецептори між змінами страв.

  • Рис ніколи не мішають з іншими стравами або соусом. Розмішувати рис в супі том-ям не можна. Так само як і не доїдати його - це вважається неповагою до кухаря.

Суші

  • Вологий рушник осіборі приносять не для того, щоб витирати брудні з дороги руки - для цього їх потрібно помити у вбиральні. А рушником прийнято користуватися під час їжі. Також ним прийнято витирати лице.

  • Холодні роли не повинні бути насправді холодними. Справжній кухар-сушист ніколи не буде заготовлювати рис наперед на весь день. Позаяк, якщо страва на вашій тарілці не тепла, можна починати переживати: рис може виявитись вчорашнім або навіть позавчорашнім.

  • Суші і роли з сирою рибою категорично не можна зберігати в холодильнику. А ось страви, які пройшли термічну обробку, можуть зберігатися 24 години. Але жоден японець ніколи не буде їстироли, приготовані більше години тому. Враховуйте це, коли вирішите зберегти вечерю до завтра.

Чоловік їсть суші



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.