Режим жорсткої економії: чи можливо харчуватися на 20 грн/день?

Згідно із загальновідомими даними, мінімальна зарплата в Україні становить 1218 грн. А вартість продуктової частини споживчого кошика, до речі, за розміром майже прирівнюється до неї - http://harchi.info/articles/spozhivchiy-koshik-ukrayincya-sucilniy-minimalizm. Та навіть родини, бюджет котрих є значно більшим відчувають на собі останні хвилі підвищення цін на продукти та інші послуги.

Давайте прикинемо, як прожити у режимі жорсткої економії і харчуватись так, щоб витрати на продути харчування не перевищували половини мінімальної зарплати — 600 грн в місяць або 20 грн в день на одну людину. І чи можливо це взагалі?

Розбита скарбничка

Прийом їжі протягом доби традиційно розподіляємо на 3 рази: сніданок, обід і вечерю. Орієнтуємось на основні і прості продукти: крупи, овочі, молочні. Влітку дотриматись режиму жорсткої економії простіше: це сезон великого різноманіття овочів та фруктів, які можна придбати за вигідною ціною або ж отримати безкоштовно, якщо у вас є власна ділянка. Взимку у нагоді стануть консерви - http://harchi.info/articles/yak-zberegty-produkty-nadovgo-konservaciya.

На сніданок можна приготувати кашу на молоці або воді, яєчню, омлет, грінки або млинці. У якості одного прийому їжі на день — перше — готуємо супи із крупою, картопляний суп, борщ або курячий бульйон. Для іншого основного прийому їжі готуємо рибну/м'ясну страву та/або гарнір. Курку та рибу можна розділити на частини і приготувати найрізноманітнішими способами: запекти чи посмажити шматочки, приготувати котлети чи відбивні. Для того, щоб їх вистачило на довше, можна поєднати із із овочами: додати овочі у фарш, приготувати овочеве рагу, зробити соус чи підливу, тощо. У якості гарніру — крупи, картопля, тушковані овочі. Також, щодня готуємо салат — його можна з'їсти окремо або на додаток до якоїсь страви. Салати робимо прості: капуста з огірком та помідором; огірок із помідором, цибулею та перцем; буряковий або морквяний салат. У зимову пору чудовою альтернативою овочам стануть заморожені та консервовані — про які слід потурбуватись наперед. Якщо ви звикли до випічки, то інгредієнтів повинно вистачити, щоб іноді спекти щось у домашніх умовах: просте печиво чи пиріг (у якості начинки підійдуть яблука або варення) — магазинна випічка у режимі жорсткої економії не по кишені. У якості перекусу можна з'їсти салат, яблуко або домашній сир, а, можна і зовсім обійтись без них.

Що з'їсти за 20 грн/день

Отримаємо список покупок на зразок наступного:

ПродуктЦінаКількість у міс.
Овочі
Картопля4,19 грн/кг2 кг
Капуста4,90 грн/кг2 кг
Буряк4,79 грн/кг2 кг
Морква6,70 грн/кг2 кг
Цибуля5,16 грн/кг2 кг
Огірок13,45 грн/кг2 кг
Помідор7,11 грн/кг2 кг
Перець7,20 грн/кг2 кг
Крупи і борошняні вироби
Вівсянка20 грн/кг1 кг
Гречка21,51 грн/кг1 кг
Рис21,57 грн/кг1 кг
Макарони11,19 грн/кг1 кг
Хліб8 грн/шт4 шт
Молочні продукти
Молоко12,30 грн/920 мл4 уп
Масло15,96 грн/200 г2 уп
Сметана 15%11,40 грн/400 г4 уп
Сир домашній24 грн/450 г2 уп
Сир твердий20 грн/200 г400 г
Яйця1,42 грн/шт15 шт.
М'ясо і риба
Курка тушка40 грн/шт2 шт
Риба мінтай60 грн/кг1 кг
Фрукти
Яблука12 грн/1 кг2 кг
Всього613,29 грн

Звісно, це округлена вартість і кількість продуктів, якої повинно вистачити одній людині на місяць, щоб не голодувати і отримувати основні поживні речовини. Деякі із вказаних цін можуть бути нижчими, якщо дослідити основні супермаркети та ринки. Також, не всі продукти можуть бути використані (зокрема, крупи). Вказані крупи без проблем можна замінити на інші, ціна від цього дуже не зміниться, можна, навіть підібрати дешевші варіанти, ніж гречка і рис (перловка, ячмінна крупа, тощо). Це дозволить вкластися у бюджет, а, можливо, навіть, заощадити гроші на якийсь додатковий продукт.

Контейнери з їжею

У списку продуктів не враховуються сіль, цукор, приправи, олія, борошно із розрахунку, що вони повинні бути на кожній кухні, і закуповувати їх варто гуртом, рідше і у більших кількостях.

Якщо ви хочете дотриматись режиму жорсткої економії у харчуванні, візьміть собі за обов'язкові правила:

Проте, весь час жити у такому режимі жорсткої економії все ж важко. Адже, наприклад, для створення тих самих запасів спецій та борошна, кави і чаю, а влітку — для заготовок, потрібно більше коштів, ніж передбачає бюджет 600 грн/місяць. Також, у критичних випадках, можна і взагалі зменшити кількість м'яса, риби та овочів, і налягти на крупи, але такий раціон не може бути довготривалим, оскільки не забезпечує організм усіма необхідними речовинами і може спричинити проблеми зі здоров'ям.

Позаяк, можна зробити висновок, що харчуватись у режимі жорсткої економії на 20 грн/добу можливо, але не постійно.

План меню



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

а з дитиною на 6оо грн в місяць?і на ніякі пільги прав не маю..треба наших депутатів на такий пайок посадити..хай попробують..а школа?а проїзд?а одяг?


Вхід на сайт

Де такi смiшнi цiни знайшли?) МОРКВА вже давно 30грн) тай остальные) маркитолага того подивиться що склада цi цiни...)


Вхід на сайт

Доброго дня. Стаття написана у 2015 році, а зараз 2018. Для 2015 року то були актуальні ціни.


Вхід на сайт

Що це в
ас за ціни на продукти а табличці ??? Це коли було???


Вхід на сайт

Зверніть увагу, дата публікації статті 23/09/2015, позаяк і ціни, вказані у таблиці, були актуальними у 2015 році.