Розлади харчової поведінки

Багато хто думає, що розлади харчової поведінки - це анорексія, булімія та компульсивне переїдання. Окрім того, вважається, що у людей з нездоровим харчуванням обов’язково повинні бути проблеми з вагою - її надлишок або дефіцит. Втім, це не так. Деякі, здавалося б, невинні особливості раціону або вашої поведінки під час споживання їжі можуть бути досить тривожними дзвіночками. Давайте дізнаємось, на що слід звернути увагу.

Дитина їсть броколі

Що таке харчова поведінка

Для початку слід розібратися, що включає в себе поняття харчової поведінки? Це все, що пов’язане з вибором продуктів або готових страв, особливостями приготування їжі, з емоціями, які супроводжують трапезу, а також стан після їжі. Усе вищеназване дуже тісно пов’язане з роботою нервової системи та психіки. Зверніть увагу, що всі серйозні розлади харчової поведінки завжди пов’язані з якимось психотерапевтичним розладом.

Звісно, ті чи інші особливості харчової поведінки має кожний з нас. І не всі з них приводять до відомих всім булімії, анорексії та інших неприємних захворювань. Однак немало у харчуванні так званих милих дивацтв, до яких ми серйозно не ставимося. Але якщо вони спостерігаються системно, то можуть приводити до досить серйозних проблем зі здоров’ям як психічного, так і фізичного характеру. Вони можуть сигналізувати про себе у вигляді неприємних відчуттів у тілі, порушень функцій певних систем органів, появи сильного потягу або занадто яскравих емоцій, пов’язаних з прийомом їжі. Згадаємо тільки найбільш яскраві, пропустити які просто неможливо.

Чоловік їсть піцу

Збої у роботі травного тракту

Травний тракт - одна з систем органів, яка першою реагує на ваші дієтологічні експерименти. То здуття, то печія, то регулярні напади метеоризмів і діарея. Після їжі зазвичай важкість у шлунку… Так організм реагує на безкінечні експерименти з детоксами та обмежуючими дієтами. Інакше кажучи, очевидним є той факт, що з принципами раціонального харчування ви так і не розібрались, збалансувати свій раціон самостійно не можете. У результаті це приводить до порушення утворення травних соків і ферментів, подразнення слизової травного тракту, порушення всотування корисних макро- і мікронутрієнтів. Звідси і весь малоприємний букет симптомів.

Біль у шлунку

Затримка рідини в організмі

Тобто набряки. Вони виникають у відповідь на будь-яке внутрішнє порушення в організмі. Наприклад, набряк може стати наслідком системного запалення, гормонального збою, порушення балансу надходження мікроелементів, що приймають участь у водно-сольовому обміні. Великий вклад у розвиток цих порушень вносять особливості звичок у харчуванні. Ви надаєте перевагу фастфуду, не дотримуєтесь питного режиму, їсте мало продуктів, які містять достатню кількість білка - загалом, причин може бути маса, а результат один: ви набрякаєте на очах. До речі, набряки швидко проходять після нормалізації харчової поведінки.

Жіноче лице

Поява відчуття провини після прийому їжі

З’їдаєте ви, наприклад, щось умовно заборонене і вас накриває: ви починаєте себе сварити та карати за таку слабкість. В основі такої поведінки лежать ваші установки про те, яким повинен бути світ навколо та люди зокрема. Ви не відповідаєте своїм ідеалам? Значить, ви невдаха. І ось зараз спокусилися тістечком, а завтра - ще гірше, з’їжте цілий торт. Відчуття провини блокує природне відчуття радості, яке ми отримуємо від їжі. Поставили на неї заборону? Цілком ймовірно, що рано чи пізно ви взагалі втратите здатність радіти життю загалом.

Слід згадати, що заборонені продукти в раціоні дуже навіть можуть бути. Інша справа - в якій кількості. Тут потрібно розбиратися індивідуально. Подумайте про це.

Жінка їсть без апетиту

Компенсація зривів жорстким дотриманням ЗСЖ

Для багатьох з нас закономірно: провинився, потрібно себе покарати не тільки емоційно, а й фізично. У даному випадку у хід йдуть тренування до стану стану “можу тільки лежати у бік входу”, та ще й кожного дня, голодування на 2-3 дні, модний детокс, щоб швидко вивести з організму всю з’їдену раніше гидоту. Далі, як правило, покарання подібного роду тільки посилюються: голодуєте ви після зривів тиждень, для швидкого очищення приймате спеціальні засоби і на фоні всіх цих жорстких обмежень намагаєтесь ще й фізичну активність підтримувати на рівні. А можна ж було просто після зриву, а вони бувають у всіх, спокійно повернутися до здорового раціонального харчування і системних занять спортом.

Жінка їсть листя салату

Гіперритуалізація прийомів їжі

З одного боку, ритуали у харчуванні - чудова тема. Вони дозволяють приймати їжу у спокійній обстановці, не на бігу, та й додаткове задоволення від такого неспішного обіду або вечері ми безсумнівно отримуємо. Та буває різне. Часу немає і перекушувати доводиться на ходу, за робочим столом, у потязі. І ось тут, навіть у випадку абсолютно здорової їжі, ви надаєте перевагу залишитись голодним, тому що можете їсти тільки за столом, сервірованим певним чином. Бувають ще цікавіші ритуали: наприклад, коли страва розділяється на складові інгредієнти і тільки потім з’їдається. Багато в чому така поведінка є демонстративною, вона показує ваше бажання виділитися серед інших. Плюс організація харчування певним чином потребує сили волі. Це дозволяє відчувати гордість за себе. Але задоволення від самодисципліни та досягнень потрібно отримувати в інших сферах життя. Змішувати все це з харчуванням не слід.

Сервірований стіл



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.