Що треба знати про ігристе вино

Ігристе - це не лише шампанське, до того ж напій з бульбашками не обов’язково повинен бути солодким або сухим. Новий рік - вдалий час, щоб почати розбиратися у різних видах цього вина. Тож давайте дізнаємося, як роблять ігристі вина, як відрізнити просекко від кремана, як правильно подавати і яке вино краще вибрати для оселедця під шубою або олів’є.

Шампанське

Як роблять ігристе

Є декілька способів зробити вино ігристим, тобто насиченим вуглекислим газом.

Класичний метод

Ще його називають шампанським методом. Правда, шампанськими можуть називатися тільки ті вина, які випустити у французькому регіоні Шампань. Робити ігристе таким способом дорого: по суті кожна пляшка виробляється окремо та відрізняється від інших, оскільки класична схема виробництва передбачає вторинне бродіння у склі. Після витримки відбувається процес ремюажу, коли пляшки кожного дня повертають на декілька градусів - у положення горлечком донизу. Так осад осідає у горлечка, після чого його забирають - ця процедура називається “дегоржаж”.

Метод Шарма

Цей метод також передбачає вторинне бродіння - але не у пляшці, а в чані. Це простіший спосіб виробництва ігристого: за раз можна зробити 10-12 тисяч літрів вина. Окрім того, тут не передбачається тривала витримка. Так робиться, наприклад, просекко.

Витримка шампанського

Як ігристе називається у різних країнах

Ігристе вино виробляють у різних країнах і роблять декількома способами - через це воно може бути різної ступені кислотності та з різною кількістю бульбашок.

Франція - шампанське і креман

Шампанське може бути тільки французьким - це класика. У світі продається близько 320 мільйонів пляшок щороку, а ціна дуже рідко йде донизу. Шампанське буває невінтажне (витримка мінімум 15 місяців), вінтажне (мінімум 36 місяців) і special cuvee (витримка 6-7 років).

Окрім Шампані, ігристе класичним способом роблять і в інших регіонах Франції або у Бельгії та Люксембурзі - таке вино називається креман. Якщо ви бачите слово “креман” на етикетці, будьте впевнені, що це класичний метод виробництва і мінімум 9 місяців витримки.

Іспанія - кава

Кава - це ігристе вино, вироблене також класичним способом. Але це все таки південне ігристе, тому з точки зору складу воно менш кислотне. Кава коштує помітно дешевше за шампанське і кремани. До того ж воно більше підходить тим, у кого ніжний шлунок.

Келих ігристого вина

Італія - франчакорта, просекко і ламбруско

Франчакорта - це італійське ігристе, вироблене (знову) класичним шампанським методом. Назва цього виду походить від однойменної зони виробництва вина DOGG “Франчакорта”.

Просекко - це ігристе вино, вироблене методом Шарма (чанове бродіння). У результаті виходить ігристе з дуже яскравим фруктовим смаком, але без особливого аромату - те, що треба для аперитиву.

Ламбруско також виробляється методом Шарма, але з винограду сорту ламбруско, який вважається диким. Це вино роблять у Ломбардії та П’ємонті, воно буває білим, рожевим і навіть червоним.

Австрія та Німеччина - зект

Базовий зект класік може бути вироблений методом Шарма, хоча не забороняється і класичний метод. Чудовий вибір - ігристий зект, вироблений класичним методом з рислінгу.

Новий Світ

У країнах Нового Світу виробництво ігристих вин не особливо систематизоване. У ПАР є метод “кап класік” - класичний кейптаунський метод. Таке вино роблять методом шампанського в основному з сортів винограду, які використовуються у ПАР: шардоне, шенен блан. Правда, їх достатньо важко знайти у нас. Хороші ігристі вина також можна відшукати у Чилі, Австралії, Новій Зеландії та Каліфорнії.

Бульбашки шампанського

Вино якого кольору купляти

Червоні ігристі - завжди знак питання. Це хороший антидепресант і спосіб швидко заснути, але з точки зору естетики, це дуже спірне питання. Червоним буває, наприклад, ламбруско, але французьке шампанське може бути тільки білим або рожевим, тому краще надавайте перевагу цим двом кольорам.

Сухе або солодке

  • Найбільш суха категорія - це “Зеро дозаж” із вмістом цукру від 0 до 3 г на літр: таке вино виробляють без додавання цукру. Потім іде “Екстра-брют” - у цьому вині може бути від 6 г цукру на літр, але цукор у нього вже додають.

  • Наступні категорії: “Брют”, “Екстра-драй” (від 12 до 17 г цукру на літр), “Драй” (17-32 г цукру на літр).

  • Найбільш солодкі вина - це “Демі-сек” (32-50 г цукру на літр) і doux - в останньому вміст цукру понад 50 г на літр.

Пляшка шампанського та келихи

Чи повинне ігристе бути холодним

Температура ігристого вина важлива, оскільки від цього залежить і смак, і сприйняття цього напою. Якщо говорити простими словами, то чим дорожчим є ігристе, тим теплішим його потрібно подавати. Ідеальне шампанське не потребує сильного охолодження. Більше прості напої, такі як просекко, є сенс подавати охолодженими до 8 градусів.

Щоб охолодити пляшку, за 2 години до подачі приберіть її у холодильник. Морозильна камера - не дуже правильне місце для охолодження, тому що перепад температур у цьому випадку буде дуже різким, але якщо іншого виходу немає, скористайтесь нею.

Порада

Якщо запланована вечірка для великої компанії, то зробіть кулер для ігристого з ванни. По-перше, це гарно виглядає, по-друге - дозволить охолодити одразу велику кількість пляшок.

Який келих для подачі вибрати

Ігристе пропонує великий вибір келихів. Зараз багато хто відмовляється від використання стандартного келиха флюте. Якщо у вас просте ігристе: просекко, базова кава, креман - ви можете взяти флюте. Чим складнішим є ігристе, тим більший келих потрібний, тому для дорогого шампанського підійдуть келихи для білого і навіть  великі кулеподібні келихи для червоного вина.

Ванна з шампанським

Як відкривати ігристе

  • Охолодіть вино - це перший і найважливіший крок, який становить 50% успіху.

  • Тримайте пляшку під кутом. Безпосередньо перед відкриванням нахиліть її на 40 градусів, горлечком від себе та гостей. Якщо тримати пляшку ігристого прямо, то весь тиск зосередиться на корку - у такому випадку не вдасться уникнути фонтану піни.

  • Повертайте пляшку. Спершу зніміть з горлечка фольгу та мюзле - дріт, що фіксує корок. Міцно затисніть корок однією рукою, а другою повільно повертайте пляшку так, щоб корок почав м’яко розкочуватись. Коли відчуєте, що корок починає піддаватися, трохи нахиліть пляшку - так з неї вийде вуглекислий газ. Після цього пляшку можна сміливо відкрити: у вас вийде характерний негучний постріл, а з горлечка піде дим.

  • Нахиліть келих і наливайте ігристе по стінці якомога повільніше.

Чи поєднується оселедець під шубою з шампанським

Дві найпопулярніші новорічні страви - це салат олів’є та оселедець під шубою. Втім, їх досить непросто поєднати з ігристими  винами.

Оселедець під шубою - це кислотна, максимально чиста історія про ігристий рислінг, в ідеалі німецький, наприклад. Можна навіть взяти ігристе, зроблене класичним методом, але більш сухе, ніж брют: зеро дозаж та екстра-брют. Солодкий буряк, солоний оселедець та жирний майонез якраз добре поєднуються з кислими видами ігристого.

Олів’є - мікс свіжих та термічно оброблених овочів з яйцями, ковбасою або м’ясом та майонезом. До цього салату ідеально підійде хороше шампанське.

Наливання ігристого вина у келих

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Дуже гарна стаття! Дякую!