Що треба знати про устриці

Касабланка, Фін де Клер та Какі Емон, Хасанська та Імператорська - все це сорти устриць, вибір яких - цікаве та нелегке завдання. Давайте дізнаємося, як з ним впоратися.

Устриці з лимоном та вином

Що таке устриця

Це різновид молюсків, їсти які можна сирими або термічно обробленими. Устриці можуть відрізнятися за розміром, забарвленням панциру та формою. Придбати їх - непростий процес, підходити до якого потрібно з усією увагою та обережністю. Адже якщо устриця неправильно зберігалась або термін її придатності пройшов, їсти її небезпечно - це може закінчитися серйозним отруєнням. Якщо є можливість, краще всього визначити час вилову молюсків. У літні місяці вони активно розмножуються, через що смакові властивості можуть псуватися. Окрім того, вважається, що найсмачніші устриці виловлюються у холодних водах.

Устриці в кризі

Як вибирати устриці

Насамперед необхідно уважно роздивитися їх. Раковина молюску повинна бути без пошкоджень або плям, а сама устриця на момент продажу повинна бути живою. Мертвих молюсків купувати та їсти небезпечно.

Як визначити свіжу устрицю

  • Раковина устриці повинна бути обов’язково закритою.

  • Якщо постукати однією устрицею об другу, звук повинен нагадувати стукіт каміння одного об одний.

  • Якщо устриці купуються без раковин, потрібно звертати увагу на їх розмір і спосіб упаковки: молюски повинні бути однакового розміру і знаходитись у спеціальних банках з рідкими маринадами.

  • На раковині устриці допускається присутність незначної кількості піску.

  • Поверхня раковини устриці повинна бути вологою, оскільки у сухій раковині може знаходитись мертвий молюск.

  • Тіло хорошого і свіжого молюску завжди прозоре.

  • Вважається, що чим меншою є устриця, тим вона смачніша.

  • Відкривати раковини устриць потрібно безпосередньо перед їх споживанням або приготуванням.

  • Перевірити устрицю можна, трохи привідкривши раковину - жива устриця одразу закриється назад.

  • Стандартний розмір устриці - від 5 до 15 см у довжину.

Свіжі устриці

Від яких устриць слід відмовитись

  • Устриці з відкритими раковинами.

  • Устриці, запаковані в контейнери.

  • Молюски з тьмяним у білим тілом.

До речі

Іноді визначити, чи жива устриця, при закритому панцирі досить важко. Найбільш ефективним способом перевірити її свіжість можна зламавши раковину. По-перше, під час цієї дії повинен прозвучати характерне клацання. По-друге, на внутрішній частині панциру є місце, яке називається мантією, впізнати яку можна за характерними ворсинками. Якщо акуратно піднести ніж або інший предмет до вій, вони повинні затріпотіти. Якщо ж цього не відбувається, устрицю навряд можна назвати живою та свіжою.

Устриці з зеленим соусом

Які бувають сорти устриць

Какі Емон

Ці устриці вирощують у Хоккайдо (Японія). Какі Емон - єдина устриця, яку офійціно можна їсти протягом цілого року, тому що температура та склад мінеральних речовин у моря не змінюється залежно від сезону. Білка у них більше, ніж у європейських устрицях, а ще у Какі Емон незвичайний смак, тому їх поливають лимонним соком, щоб відтінити смакову палітру.

Хасанська устриця

Це найбільш важка для збирання устриця. Її видобувають водолази на підводних схилах у заливі Петра Великого в Японському морі.

Хасанська устриця вважається однією з найгарніших серед диких молюсків: її тонка раковина має округлу хвилясту форму. Колір раковини - від ніжно-салатового до рожевувато-фіолетового. Смак хасанської устриці змінюється від слабосолоного до солодкуватого. М’ясо молюска - кремового кольору. Ці істриці видобуваються у природному середовищі, завдяки чому містять широкий спектр корисних мікроелементів.

Запечені устриці

Імператорська устриця

На відміну від більшості устриць Далекого Сходу, має тонку та крихку раковину приплюснутої форми. Це значно полегшує її відкривання та дозволяє не переплачувати за традиційний для далекосхідних устриць важкий панцир. Ці устриці виловлюють далеко від крупних міст у Приморському краї заливі Ольги біля однойменного рибацького поселення. Вважається, що устриці саме з цих місць доставляли на стіл японському імператору. Володіють приємним смаком із солодкавим відтінком.

Фін де Клер

36-місячні устриці, афіновані протягом місяця у Клерах, з щільністю висадки 10 устриць на метр квадратний. Це вид характеризується високою вагою молюску та збалансованим вмістом м’яса та соку, який рекомендується випивати прямо з раковини. Володіє слабким солонуватим смаком.

Касабланка

Устриці Касабланка володіють ніжним і трохи солодкавим смаком, вирощуються у 2 відомих устричних районах Марокко-Дахла та Уалідія в спеціальних садах-клерах з морською водою та спеціальними водоростями. Саме водорості надають зеленуватого відтінку раковині молюску.

Устриці з соусом



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.