Як вибирати ікру

4 березня почався масляний тиждень - традиційні проводи зими млинцями та оладками з різноманітними начинками, додатками і топінгами. Один із найпопулярніших додатків - ікра, яка здавна символізує достаток та благополуччя.

Давайте дізнаємось, як правильно вибрати ікру та до яких страв її слід додавати.

Ікра

Як види червоної ікри існують

Сьогодні найпопулярнішою є ікра лососевих. Більша частина, як по вилову, так і по споживанню припадає на ікру горбуші - близько 80%, інші 20% діляться між неркою, яка з’являється уже в червні, кетою, яка, навпаки, приходить пізніше, кижучем та чавичею (остання становить не більше 5% від загального об’єму).

  • Кижуч - за рахунок своєї високої ціни та характерного післясмаку з легкою гірчинкою вважається ікрою для гурманів. Характеризується насиченим червоним кольором та некрупними ікринками.

  • Чавича - найбільш рідкісна, відповідно найбільш дорога ікра. Має темно-червоний відтінок та ікринки середнього розміру.

  • Нерка - найбільш рання, весняна ікра з дрібним зерном червоного кольору. На смак подобається далеко не всім через легку гірчинку.

  • Горбуша - найбільш звична для споживача ікра. Ікринки середнього розміру, помаранчевого кольору, смак вершковий, не гірчить.

  • Кета - як горбуша, тільки більш крупна.

Лососева ікра

Що слід знати про ікру щуки

Ікра щуки буває як натуральною, біло-жовтого кольору, так і пофарбованою у чорний. Це дрібна ікра з більш щільною оболонкою і не таким яскравим смаком, як у червоної ікри. До речі, у кулінарії вона користується великою популярністю у якості доповнення до млинців зі сметаною та цибулею.

Калорійність цього сорту ікри невелика - 87 ккал на 100 г, тому вона підходить і тим, хто дотримується дієти.

Ікра щуки

Яка ікра найкраще підходить до млинців

Вибір ікри залежить від смаку самих млинців. Наприклад, якщо при приготуванні використовувалось гречане борошно, яке саме по собі трохи гірчить, не слід поєднувати такі млинці з ікрою кижуча або нерки. Смак таких млинців слід врівноважити нейтральною щучою або чорною ікрою. До речі, якщо ви любите млинці зі сметаною, то краще знову ж додати до них ікру щуки, а до вершкового масла підходить ікра кети або горбуші. Чавича взагалі добре смакує і без млинців, позаяк підійде для справжніх гурманів у якості закуски до шампанського.

Млинці з червоною ікрою

Яка підходить до салатів

У салатних соусах на основі майонезу найчастіше використовують дрібну ікру - тобіко, ікру омуля або щуки. Якщо ж салат більш ситний - олів’є, крабовий, риб’ячий, з кальмарами або картоплею - то зазвичай додають горбушу або кету. Ці два види мають стандартний смак, який не відволікає від самого салату.

Зазвичай ікру кижуча і чавичі їдять окремо, доповнюючи вершковим маслом. Також ікру часто їдять з огірком, оскільки він добре відтінює її смак.

Салат з ікрою

Як правильно вибирати ікру і на що звертати увагу

Упаковка

Найважливіше при виборі ікри - магазин, у якому ви її купуєте. Хтось дуже любить базари, але краще розфасована та запакована продукція. Купуючи ікру в банках, ви мінімізуєте шанси будете обдуреними, тому що на виробництвах стежать за якістю продукції та фасування. Також при можливості краще купувати ікру у скляних та пластикових банках, а не в бляшаних, оскільки в останніх важко оцінити якість продукту. І пластику ікра зберігається зовсім недовго, близько тижня у звичайному холодильнику, проте фасується швидко, тому швидше всього так ви купите більш свіжу ікру. На подарунок краще придбати скло - можна знайти багато гарних варіантів на будь-який гаманець. Безперечно, найсмачніша ікра продається у спеціалізованих рибних супермаркетах. Крупні мережеві магазини не завжди пропонують широкий асортимент ікри, та й те, що продається там - далеко не завжди вищого сорту.

Важливо також звернути увагу на наявність рідини в банці. Ікри без соку не буває. Вона не повинна бути абсолютно сухою і не може кататися як кулька по тарілці, вона повинна прилипати, у тому числі і до стінок банки, тобто, містити помірну кількість соку. До речі, справжня ікра не залишає сліди з червоними плямами на тарілці, таке трапляється тільки при використанні барвників, частіше всього у білковій імітації ікри.

Червона ікра у кризі

Як вибирати ікру у бляшаній банці

Якщо ви вирішили вибрати бляшану банку, не потрібно трусити її біля вуха, як іноді показують по телевізору. Визначити таким чином відсоток рідини поки нікому не вдавалося. А ось на цілісність банки звернути увагу потрібно. Ніяких проливів, іржі, олії та взагалі будь-яких зовнішніх порушень бути не повинно. Регіон виробника, як не дивно, також майже не має значення - смачну ікру зараз роблять не лише у промислових районах. Ікра з замороженої сировини буде коштувати дешевше, але на смак суттєво програє соленій зернистій, позаяк тут вирішуйте на підставі своїх фінансів.

Консерванти в ікрі присутні, і їх не слід боятися - це сорбінова кислота і бензоат натрію. Якщо ж ви помітили третій консервант, швидше всього, це вологоутримуючий агент, безпечний для споживача, але він штучно збільшує вагу продукту. Іноді можна зустріти ікру без консервантів, але її смак може здатися вам незвичним.

Що стосується всіма улюбленого маркування “ГОСТ”, на нього можна не звертати увагу - це пережитки минулого, а не державний стандарт якості.

Ікра у бляшаній банці



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.