Як харчуватись школярам

Як правильно харчуватись першокласнику під час навчання, у школі не вчать. І у батьків, певне, виникають питання, пов'язані з раціоном маленького школяра.

Ланч бокс для школяра

Харчування повинно бути повноцінним. Це перше правило, якого потрібно дотримуватися при складанні раціону для вашої дитини. Друге правило — якомога більше натуральних продуктів. Не потрібно з дитинства привчати дітей до ковбас, сосисок та іншого переробленого м'яса. У цьому немає необхідності. Тим більше, наприклад, кілограм курячих грудок коштує дешевше, ніж ковбаса. М'ясо може бути тушковане, печене, варене. Смаженим краще не захоплюватись. Так відмічає педіатр.

Не слід забувати про крупи, які є корисними вуглеводами, що довго засвоюються.

Школяр з обідом

Сніданок повинен складатися з молочних та немолочних каш. Кожна крупа має свою власну “таблицю Менделєєва”, яка необхідна для правильного розумового розвитку дитини. Не обмежуйтесь рисом та гречкою. Вівсяна каша, ячмінна, кукурудзяна, пшенична, булгур, артек, січка — усі ці крупи чудово підійдуть у якості сніданку школяра.

При цьому лікар радить не захоплюватись манною кашею, користь від якої є мінімальною. До того ж не далеко не усі діти її люблять.

Також на сніданок запропонуйте дитині чай, какао та канапку із житнього хліба з вершковим маслом та сиром. Твердий сир, домашній сир — обов'язкові складові раціону, оскільки у них міститься кальцій.

Дівчинка їсть сендвіч

На обід не варто перевантажувати організм дитини варениками або пельменями. Краще нагодувати школяра салатом, супом та м'ясом.

Останні декілька років у нашій країні спостерігається тенденція до дитячого ожиріння. Дитина йде до школи, в її спосіб життя стає менш рухливим. У зв'язку з тим не варто перевантажувати організм школяра швидкими вуглеводами. До них відносяться: вареники, пельмені, макарони (не грубого помолу) та інше варене тісто. Салат зі свіжих овочів з зеленню та суп — чудові складові корисного обіду. У якості заправки до салату обирайте рослинну олію, яку ви їсте зазвичай. Також на обід запропонуйте школяру м'ясну або рибну котлету. Риба може бути будь-яка — біла, червона. Якщо червона, то краще горбуша. Вона — чемпіон серед червоних риб щодо свого складу та користі для організму.

Дитина їсть булку

Діти люблять солодке. Тим не менш, спеціалісти радять обмежити споживання солодощів до 2 разів на тиждень. Альтернативою можуть бути фрукти, ягоди, компоти, морси. Але соки краще не давати, у них багато цукру. Щоб дитина не жувала булки та цукерки на перервах, кладіть школяру у рюкзак грецькі горіхи та фрукти. Перекусивши цими продуктами, дитина підвищить свою працездатність та мозкову діяльність.

Кисломолочна продукція також займає важливе місце у харчуванні школяра. Це кефір, ряжанка, йогурти. Але варто обережно поставитись до молока, воно викликає процеси бродіння у шлунку. На ньому краще просто варити каші. 

У якості вечері приготуйте дитині нежирне м'ясо та овочеве рагу або запіканку. Діти неохоче їдять овочі, тому додавайте у страви сир. Як показує практика, з сиром можна з'їсти все.

Шкільний рюкзак

Більше про дитяче харчування читайте тут - http://harchi.info/articles/dytyache-harchuvannya.

А як допомогти дитині харчуватись правильно розкаже стаття - http://harchi.info/articles/yak-dopomogty-dityam-harchuvatysya-pravylno.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.