Як люди будуть харчуватись через 30 років

Найближчі 20-30 років вчені прогнозують великі зміни у нашому харчуванні. І це недивно: світ еволюціонує у шаленому темпі, і було б дивно, якщо б зміни стосуватися тільки технологій.

Згідно із дослідженнями вчених, у харчові звички людей через 20-30 років будуть внесені дуже великі корективи.

Бургер

Яловичина як справжнє золото

Як прогнозують вчені, у 2050 році споживання м’яса зросте у 2 рази, оскільки населення Землі стрімко збільшується. Тварини навряд чи зможуть задовольнити такий попит, а це, в свою чергу, приведе до зростання цін на м’ясо: яловичина стане у буквальному розумінні на вагу золота.

Оскільки розведення тварин шкодить екології, вчені у будь-якому випадку будуть шукати альтернативні способи добування тваринного білка. І тут експерти пропонують два радикальних виходи: або вирощувати м’ясо штучно, або їсти комах. Причому найбільший потенціал бачать саме в ентомофагії - саме так науковий світ називає поїдання комах.

Вирощувати всяких комах, до речі, значно ефективніше, ніж займатися традиційним тваринництвом: вони холоднокровні, їм не потрібно витрачати енергію на підтримання температури тіла, комахи споживають у декілька разів менше корму, ніж тварини, при цьому дають набагато менше парникових газів та більше їстівного продукту.

Спеціалісти Вагенінгенського університету вже вивчають суспільну думку, наскільки людство готове до споживання саранчі, черв’яків та гусені. Результати вражають: 9 з 10 опитаних фрикадельки з комах сподобались більше м’ясних.

М’ясо з пробірки також може стати реальністю: у 2016 році професор Марк Пост з Маастрихтського університету представив світу перший штучний бургер, вирощений зі стволових клітин бика. У цьому інноваційному експерименті засмучує тільки те, що виробництво такого м’яса поки що обходиться у 250 тисяч євро за порцію. Так що, схоже, до комерційного втілення цієї ідеї поки ще далеко.

Яловичина

Знизиться споживання свинини

А ось споживання свинини, згідно з прогнозами, у найближчі пару десятків років знизиться. Причина ховається у релігії: кількість мусульман на планеті зростає швидше, ніж представників інших конфесій. Якщо у 1990 році мусульмани становили 20% світового населення, то сьогодні цей показник невпинно наближається до 25%.

Як показує статистика, серед мусульман найвища народжуваність, до того ж вони активно емігрують в немусульманські країни. А оскільки мусульмани не їдять свинину, то цілком логічно, що у світових масштабах споживання свинини знизиться.

Свинина

Їжа з пустелі

У найближчі декілька десятків років також зросте рівень споживання їжі рослинного походження: вегетаріанство впевнено завойовує планету. А оскільки сільськогосподарських територій для вирощування овочів і фруктів вже не вистачає, експерти посилено працюють над освоєнням нових технологій. Наприклад, вчаться вирощувати фрукти та овочі в пустелі, у спеціальних теплицях, використовуючи сонячне тепло та морську воду.

Окрім територіальної проблеми є й інша - хвороби рослин. Наприклад, серйозну небезпеку становить фітофтора, яка знищує посіви картоплі. Вчені бачать вихід у генетиці: у Норфолку вже виростили картоплю, генетично модифіковану для стійкості до фітофтори. Генні зміни можуть наділити плоди не тільки імунітетом, а й лікувальними властивостями: професор Кеті Мартін з центру ім. Джона Іннеса у Норіджі розробила сорт пурпурових помідорів з високим рівнем пігменту антоціану, який зазвичай міститься в ожині та чорниці та захищає від деяких видів раку, серцево-судинних захворювань та слабоумства.

Овочі

Їжа з сонячної енергії

Ще одна група вчених працює над проектом, який дозволить людям створювати їжу з сонячної енергії. Це буде можливо у тому випадку, якщо на площі, де вирощують сільськогосподарські культури, встановити фотоперетворювачі з 30-відсотковим КПД і системи електросинтезу. Сонячна енергія таким чином буде перетворюватися в енергію продуктів харчування - білково-вітамінний концентрат, вуглеводи та ліпіди.

Вчені, які працюють над проектом, кажуть, що в майбутньому можливо навіть створити систему електрохарчування людини: мініатюрний біоелектролізер, інкорпорований у кров’яне русло, буде виробляти енергетичні продукти метаболізму (читай - продукти процесу обміну речовин в організмі), а ті - метаболіти в біохімічних циклах і кисень. Якщо говорити доступною мовою, людина стане повністю незалежна від традиційного виробництва їжі і зможе підживляти себе електричною енергією.

Сонячні батареї



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.