Якими будуть ресторани майбутнього

У Ліоні пройшла масштабна виставка їжі та гастрономічних технологій Sirha, на якій провідні гравці фуд-індустрії представляють нові ідеї та визначають тренди.

Sirha проходить кожні 2 роки, а інтерес до виставки настільки великий, що цього разу організаторам довелося зняти додаткові 10 000 кв.м. площі для всіх її експонатів. Це недивно: за даними дослідницького інституту NPD, ресторанний ринок у Європі зростає в середньому на 2,5% за рік. Його драйвери - ресторани самообслуговування, фаст-фуд і заклади фаст-кежуал, від яких не відстають сервіси доставки їжі.

Цифрові технології змінюють наше ставлення до часу очікування замовлення та самої ідеї отримання задоволення від їжі. Навіть визначення “гастрономічного тренду” трансформується, так швидко відбуваються зміни. Лідерів думок і трендсеттерів змінили інфлюенсери, які пропонують максимально широку картину світу у мікротрендах. Встежити за всіма дуже важко, втім експертам Sirha вдалося сформулювати 5 важливих векторів майбутнього розвитку ресторанної індустрії. До речі, більшість з них уже знаходять своє втілення у ресторанах України.

Піта і базилік

Техно-природа

Споживачі керуються духом протиріччя: з одного боку, вони прагнуть зберегти нашу планету, з іншого - поступово усвідомлюють, що тільки розвиток технологій здатний відновити пошкоджене середовище.

Гідропонні міні-ферми, повне очищення та переробка води, виробництво штучного м’яса у ресторанних лабораторіях, локальні напої, відмова від одноразового посуду, зелена енергія - це все про неї, про техно-природу недалекого майбутнього.

Зал ресторану

Баланс тіла

Люди хочуть збалансувати своє здоров’я, але без збитку для задоволення і без ризику суворої дієти. Суперфуди, фрукти та овочі без ГМО, збалансоване поєднання корисних речовин і мінералів у кожній страві, нахил у флексітаріантсво та вегетаріанство стають яскравими проявами нового тренду і отримають відображення в меню нових концептуальних ресторанів.

Корисні страви

Мова культури

Пам’ять про задоволення, пов’язане з їжею, формується з дитинства та відіграє важливу роль у розвитку смаку, пов’язуючи знайоме з дитинства з промисловими продуктами. Усвідомлене звертання до традиції стає новою базою для розвитку. Прикладом може бути традиційна пекарня, де до випічки подають каву, зварену за останнім словом техніки.

Магазин-пекарня

Додатковий час

Ми хочемо мати повний контроль над часом, щоб робити декілька справ одночасно і при цьому відчувати себе всесильними. Гастрономічний досвід - не виключення: люди не хочуть докладати зусиль до приготування, але хочуть отримувати від нього задоволення, у тому числі, за допомогою особливого обладнання та продуктів. Усе більшої популярності набувають ресторани, де можна просто спробувати кухню, а можна встати поряд з шеф-кухарем і приготувати щось незвичайне собі, своїм близьким або всьому ресторану.

Вечеря  ресторані

Локальна симбіотика

Споживачі починають розуміти, що власний город для шефа - це не привід замилити очі, а можливість проявити своє я. Результат може бути захопливим: щоб переконатися у цьому, сходіть у будь-який ресторан, де на кухні жужить міні-ферма, у хід йдуть вирощені у власному господарстві зелень, овочі, м’ясо та риба, і з кульбаби роблять вино.

Город на даху ресторану



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.