Як правильно вийти з посту

Витримати довгий піст - це складне випробування, і дуже часто через незнання або нетерплячість закінчується воно ще більшим випробуванням - нездоровим травленням.

Звиклий до м’яса та риби організм за довгі 7 тижнів починає потребувати цих продуктів, навіть незважаючи на те, що ферменти, необхідні для розщеплення такої їжі, виробляються у значно меншій кількості. Тому вийти з посту нелегко і, щоб уникнути поганих наслідків, слід дотримуватись деяких правил.

Крашанки

Не поспішайте

Звісно, великодній стіл буде ломитися від наїдків та святкових страв. Втім, не забувайте, що попереду святковий великодній тиждень, протягом якого у вас буде можливість наїстися усього і побільше. А у неділю почніть з невеликої кількості, ретельно пережовуючи та багато рухаючись після їжі.

Продумуйте меню

Перевантажити травний тракт дуже легко, особливо багатокомпонентними стравами. Вихід із тривалої дієти чи посту - це якраз той випадок, коли різноманіття на шкоду. На даному етапі не поєднуйте у одній тарілці продукти, не міксуйте салати і обмежуйтеся одною стравою за один прийом їжі.

Корисні страви у банках

Прислуховуйтесь до організму

Тривалий піст зіграє вам на руку, коли почнете поступово додавати до свого раціону звичні раніше продукти. Ви зможете побачити, як та чи інша страва діє на організм, які негативні або позитивні реакції викликає. І якщо буде з’являтися дискомфорт з боку травного тракту, то можна сміливо відмовлятися від продукту і заміняти його таким, який добре перетравлюється вашим організмом.

Приймайте ферменти

Оскільки ваші власні ферменти під час посту встигли зменшитись у кількості і не справляються з жирною їжею та великим об’ємом їжі взагалі, то незайвим буде у святкові дні приймати препарати, що містять готові ферменти.

Молоко

Першими йдуть молочні продукти

Молочний білок засвоюється набагато легше, ніж м’ясний або риб’ячий, тому почніть поповнювати свій раціон молочними продуктами, бажано зі зниженою жирністю. Яйця також засвоюються важко, тому у великодню неділю обмежтесь одним свяченим яйцем.

А далі - риба

Після введення у раціон молочних продуктів і яєць можна спробувати нежирні сорти риби, приготовані без додавання олії - тушковані, запечені. Жир, який містить сама риба, є дуже корисним для організму, а її структура дозволяє легше перетравлюватися шлунком, ніж м’ясо.

Печена риба

Обов’язково включайте трави до раціону

Трави і прянощі мають властивості, здатні налагодити роботу травного тракту, посилити виділення жовчі та ферментів для травлення. Не дарма ж травам - силі землі - приписують цілющі властивості. Та і їжа, приготована зі спеціями є набагато смачнішою.

Якщо алкоголь, то дуже мало

Алкоголь у помірних дозах може стимулювати травлення і допомагати перетравлюванню важкої їжі, але водночас алкоголь посилює апетит і здатний отруїти організм токсинами. Тільки трохи червоного вина у свято буде доречним.

Червоне вино



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Не входити в нього