8 звичок у харчуванні, завдяки яким французи не товстіють

Логіка фармацевтичних компаній проста: продовжуйте харчуватися будь-як і вести себе як завгодно і приймайте ці таблетки від холестерину, інші - від хронічної втоми, фаброміалгії та ревматизму, а при меланхолії, порушенні сну або настрою рекомендуємо вам ще одну пілюлю.

Про це у своїй книзі “Французькі правила здорового харчування” говорить онколог і дієтолог Анрі Жуайо. Книга, до речі, займає перше місце серед видань з дієтології у Франції. І, слід визнати, зовсім заслужено, оскільки це не якась чергова збірка порад про те, як схуднути до літа, і - тим більше - це не опис нової модної дієти.

У цій книзі Анрі Жуайо розповідає про правильні звички у харчуванні, дотримуючись яких можна багато років відчувати себе здоровими та повними енергії. На думку дієтолога, правильна їжа, а також дотримання деяких правил можуть дуже сильно допомогти кожному з нас у профілактиці захворювань (навіть таких, як рак) і передчасного старіння. Не кажучи вже про те, що саме ці правила допомагають французам зберегти стрункість.

Здорова їжа

1. 5 фруктів/овочів на добу

Усього 5 штук овочів або фруктів на добу можуть захистити вас від раку та захворювань серця, підтримати здоров’я ваших очей, знизити ймовірність появи діабету, впевнений Анрі Жуайо. Фрукти та овочі сприяють виведенню токсинів з організму, насичують тіло необхідними мінералами і допомагають підтримувати гостроту розуму.

Фрукти та овочі

2. Середземноморський тип харчування

Середземноморська дієта відрізняється тим, що у раціоні дуже мало насичених жирів. У той час там багато складних вуглеводів (фрукти та овочі), рослинного білка (злаки та бобові), а також риби та оливкової олії. Намагайтесь додати до свого щоденного раціону нешліфовані злаки та овочі при кожному прийомі їжі, 3 рази на тиждень - рибу, 1-2 рази на тиждень - бобові.

Продукти для середземноморської дієти

3. Скажіть ні трансжирам

“При температурі вище 200-250 градусів утворюються шкідливі для здоров’я трансжирні кислоти. Особливо небезпечні трансжирні кислоти в оліях, які використовуються при приготуванні їжі”, - пише у своїй книзі Анрі Жуайо.

З його слів, трансжири виникають, коли рідкі олії трансформуються у твердий жир при частковій гідрогенізації. Такий процес дозволяє збільшити термін зберігання та покращити текстуру готових страв, роблячи картоплю фрі, печиво або м’ясо більш хрусткими. Таким чином, трансжири можна знайти у смаженій їжі, випічці, хлібі, злакових батончиках, тістечках і навіть у тісті для пирога.

Картопля фрі

4. Віддавайте вечерю ворогу

Не всю, звісно. Залишіть собі пару фруктів, 1-2 скибочки підсушеного хліба, трохи мигдалю та зелений салат, заправлений оливковою олією. Не споживайте понад 5 шматочків цукру на день, надавайте перевагу меду та свіжим фруктам. І будьте обережні з сирами із коров’ячого молока. Анрі Жуайо не рекомендує споживати їх більше 1 разу на день, оскільки у них може міститись близько 10% насичених жирів (а це дуже багато).

Зелений салат

5. Оливкова олія тільки першого холодного віджиму

Олія з плодів оливкового дерева, яку добувають шляхом холодного пресування, є чудовим профілактичним засобом проти захворювань серцево-судинної системи, у тому чисті інфарктів та інсультів, а також діабету та ожиріння. Уся справа в тому, що саме в такій олії відсутній холестерин, а завдяки наявним у її складі жирним кислотам цей продукт при регулярному споживанні навіть знижує рівень холестерину в крові.

Оливкова олія

6. Готуйте на парі

Якщо ви будете готувати овочі, м’ясо та рибу на парі, то збережете не лише натуральний колір, запах і форму продуктів, а й більшу частину мікроелементів і вітамінів, які містяться у сирих продуктах. Для порівняння: під час варіння у киплячій воді втрачається 55% вітаміну С з продуктів, а під час приготування на парі - не більше 30%.

Окрім того, для обробки парою не потрібно олії та бульйону, тому водорозчинні вітаміни і мінерали не втрачаються, а їжа не насичується жирами. При варінні на парі продукти не дотикаються до повітря і не нагріваються понад 100 градусів. А це в свою чергу зберігає їх склад практично у первинному вигляді.

Приготування овочів на парі

7. Цільнозерновий хліб на заквасці

“Глікемічний індекс хліба обернено пропорційний його об’ємній масі, - пише Анрі Жуайо. - При використанні закваски хліб виходить більш щільним, у ньому більше органічних кислот, які виробляються за рахунок присутності молочнокислих бактерій, а тому у нього найнижчий глікемічний індекс”.

Ще одна перевага хліба на заквасці, впевнений Анрі, у його більш тривалому терміні придатності. Також кислотність закваски допомагає засвоєнню мікроелементів в організмі, окрім того, завдяки заквасці покращується переносимість глютену.

Цільнозерновий хліб

8. Готуйте до стану al dente

Їжте овочі у трохи недовареному вигляді або, як кажуть італійці, al dente - тобто трохи хрусткими. Такий метод приготування дозволяє зберегти усі поживні властивості, такі необхідні всім для здоров’я.

Зелена стручкова квасоля

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.