9 шкідливих звичок у харчуванні

Новий рік - нове життя. Коли ще починати нове життя, як не у січні?

Щоб почати нове життя, слід переглянути свої звички, в тому числі у харчуванні, оскільки багато з них нікому не йде на користь. Давайте дізнаємося, що ж це за звички, про які буде краще забути у новому році.

Пропускати сніданок

Не дарма нам у школі неодноразово повторювали, що сніданок потрібно з’їсти самому, обід розділити з другом, а вечерю - віддати ворогу. Ранковий прийом їжі найважливіший для організму людини, і пропускати його значить добровільно скорочувати собі життя. Говорячи про сніданок, мається на увазі не кава з шоколадкою або чай з печивом. Мова йде про повноцінний ситний перекус. Ситний сніданок надає заряд бадьорості та налаштовує тіло на робочий лад і активність. Якщо ж ви пропустите сніданок, то до обіду голод стане настільки сильним, що, опинившись поряд з їжею, ви просто не зможете себе контролювати. А це у свою чергу загрожує переїданням - воно вам треба?

Сніданок з яйцем та авокадо

Ситно вечеряти та їсти на ніч

Цілий день живете на каві, пропускаючи сніданок і обід, а потім наганяєте пропущене ситною вечерею? Не потрібно так робити. Як правило, вечеря повинна становити по калорійності 20-25% від добового раціону. Тому з вечірньої трапези краще виключити випічку, солодощі, картоплю, макарони, білий рис та смажені в олії продукти. Краще з’їжте запечену рибу з тушкованими або вареними овочами, нежирну курку або індичку, порцію домашнього сиру або салат з нежирним сиром. І не забувайте, що останній прийом їжі повинен бути мінімум за 3 години до сну. Якщо завантажити шлунок прямо перед сном, то, швидше всього, ваш сон буде тривожним, оскільки організм буде зайнятий не відпочинком, а перетравлюванням їжі.

Жінка перед холодильником

Їсти на ходу

Мабуть, одна з найшкідливіших звичок, якою страждають студенти, офісні працівники та багато інших людей, завантажених на роботі. Звісно, усе можна зрозуміти, аврал, завал, усе горить і ви у вогні, але тим не менш не радимо вам запихати у себе їжу нашвидкуруч. Річ у тім, що швидке поглинання їжі приводить до того, що мозок одразу не може усвідомити кількість їжі та її калорійність і не тормозить у потрібний момент, кажучи організму: “Стоп, я наївся!”. А це у свою чергу перетворюється у зайві кілограми та сантиметри на талії.

Чоловік їсть нашвидкуруч в офісі

Їсти перед екраном

Мова йде не тільки про їжу під час улюбленого серіалу, а й про їжу під час комп’ютерних ігор або під час перегляду спортивного матчу. Справа в тому, що під час фільму, гри або інших активностей, пов’язаних з екраном телевізора або смартфона, ви не контролюєте кількість їжі, яку ви поглинаєте. До того ж під час перегляду ми, зазвичай, відчуваємо різні емоції, а з’їдене у збудженому стані засвоюється набагато гірше, ніж їжа, яку ви з’їли у спокійних умовах. Плюс у такий момент ваш мозок зайнятий не їжею, а тим, що відбувається на екрані, тому ви пропускаєте момент насичення і знову переїдаєте.

Родина вечеряє перед телевізором

Заїдати стрес

Так, ми знаємо, що смаколики - це завжди гарна ідея, а зефір у шоколаді та плитка молочного шоколаду з горішками - найкращі антидепресанти. Солодощі різко підвищують цукор у крові, мозок отримує порцію задоволення, а монотонне жування відсуває сумні думки подалі. Але водночас, заїдаючи стрес, ми самі виробляємо у себе умовний рефлекс їсти, коли погано. Відволіктись від сумних думок допоможе фізичне навантаження: прибирання квартири, миття посуду, фітнес та інше. А якщо ви все ж відчуваєте непереборне бажання щось пожувати, зупиніть свій вибір на листі шпинату, овочах або фруктах.

Дівчина наминає пончики

Пити каву і чай з цукром

Думаємо, не потрібно говорити про шкоду цукру як для фігури, так і для зубів та всього організму загалом. Так, спочатку після відмови від цукру чай і кава здаватимуться вам зовсім без смаку, однак, як відомо, клітини рецепторів язика оновлюються кожні 10 днів. Позаяк несолодкі напої дуже скоро стануть звичними.

Кава з цукром

Їсти солодке після основної їжі

Забудьте про постулат “перше, друге, третє”. Особливо якщо ви щойно ситно пообідали або повечеряли. Солодощі, як правило, дуже калорійні і за кількістю калорій цілком тягнуть на самостійний прийом їжі. Тому, якщо вам вже дуже хочеться шматок торту, з’їжте його у якості ланчу або перекусу.

Тістечко орео

Пити мало води

Банально, але факт: нам всім потрібно пити більше води. Кава та чай виводять з організму рідину за рахунок сечогінного ефекту, а вода тим часом допомагає нам активізувати метаболізм. Дефіцит рідини гальмує метаболізм, через що організм переходить у режим накопичення жиру. Убезпечити себе від цього дуже просто: навчіться пити по півсклянки води кожну годину.

Жінка п'є воду

Заїдати все хлібом

Це взагалі вже минуле століття. І це а буквальному сенсі цього слова: їсти все з хлібом привчили наших батьків бабусі та дідусі, які свого часу пережили голод та війну. У голодні часи хлібна м’якоть цінувалася тим, що набрякала у шлунку. Таким чином, хліб заповнював об’єми шлунку, приносячи відчуття ситості. Зараз у цьому немає жодної необхідності.

Хліб



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.