Чим кава відрізяється від просекко

Були часи, коли просекко стало відкриттям для тих, кому хотілося доступного ігористого, але не було бажання мати справу з “Советским” шампанським. Доступна ціна, природній, не приторний смак, італійське походження - вибір був очевидним.

Втім, часи змінюються. Настав час відкрити для себе іспанське ігристе - каву (якщо, звісно, ви не зробили цього раніше). Отож, давайте дізнаємося, чим відрізняються між собою ці два види ігристого.

Келих кави

Найголовніше - шампанізація

Деякі з нас звикли називати усі ігристі винашампанським” (що зробиш, таким було дитинство). Якщо коротко, то існує дві школи витримки ігристого: традиційний метод шампанізації та спрощений (або резервуарний). Перший - довгий, складний і дорогий, тому шо вино спочатку ферментується у великих ємкостях, а потім - другий раз - у пляшках. Щоб здешевити процес, в Італії розробили спрощений метод Шарма - і це друга школа виробництва.

Кава - одне з небагатьох ігристих вин, які виробляються за класичним методом, схожим на виробництво шампанського. Мінімальний термін витримки - 9 місяців, процес бродіння відбувається у пляшці. За методом Шарма вино витримується набагато швидше (близько місяця) і в спеціальних резервуарах, з яких під тиском одразу розливається у пляшки. Просекко (а також ламбруско, і більшість вин Нового Світу) використовують саме метод Шарма.

Виробництво кави

Келихи

Є стандандартні келихи “шампанки” - їх форма заточена на те, щоб бульбашки піднімалися повільно та аромати не випаровувалися миттєво. Саме в них частіше всього наливають просекко.

У каві, особливо, витриманій, не переслідується мета збереження вуглекислого газу. Набагато важливіше розкрити смак і аромат. Власне, келих тюльпан підходить краще. Він же вважається класичним для іспанського ігристого.

Наливання кави у келих

З чим поєднувати і як подавати

А ось це один з небагатьох пунктів, по якому і просекко, і кава, і багато інших ігристих вин сходяться. Ці вина добре поєднуються з морепродуктами та рибними закусками, устрицями, овочами та легкими стравами. Але, на щастя, для кави діапазон вдалих гастрономічних поєднань на цьому не закінчується.

Кава - гнучкий напій з множиною варіацій смаку, так що правильне поєднання можна підібрати буквально до будь-якого приводу та страви. Вона грає не тільки на полі, традиційному для білих вин (легкі закуски, салати і риба), але також може позмагатися і з червоними, коли мова йде про ягнятину, різноманітні рагу та навіть барбекю. Головне - врахувати декілька нескладних правил: їжа і вино повинні доповнювати один одного, а не затіняти. Тобто чим більш складну та насичену страву ви вибрали, тим більш зріла та з більш вираженим смаком кава знадобиться.

Келих кави та восьминоги

Ціна

По-перше, кава явно програла боротьбу за маркетинг. Про просекко знають більше і довше, і на досягнення цього ефекту у виробників також йде немало коштів. Але тут потрібно трохи повернутися до історії виникнення кави. Спочатку це був напій, вигаданий іспанцями для себе, а не на експорт. Про комерційний бік питання мало хто думав (на відміну від методу Шарма, який створили спеціально для здешевлення та прискорення виробництва ігристого).

Брендів кави, які експортуються по всьому світу, досі дуже мало. Враховуючи метод шампанізації, підхід і рецептуру, кава набагато ближча по вимогам до французького шампанського. Відрізняються вони сортами вина, насиченістю та ароматом. При цьому по ціні базова кава навіть дешевша (на 30-50 грн) за просекко і стартує з відмітки +-200 грн за пляшку.

Біла та рожева кава

Що вибрати

Каву слід вибирати тим, хто шукає в ігристих винах змістовний смак, нюанси і, як би це банально не звучало, якість. Це унікальний випадок, коли більш складне та старанне виробництво не впливає на ринкову ціну. Експерти часто називають кавушампанським на кожний день”.

Просекко ж більше підійде для тих, кому потрібно просто освіжаюче вино з приємною солодкавістю у смаку (це відбувається завдяки високому рівню залишкового цукру). Але тим, чий досвід в ігристих винах ще не настільки великий, щоб приймати будь-яку зі сторін, пропонуємо просто взяти 2 пляшки - базову каву та просекко, щоб самостійно порівняти їх смаки.

Корки від кави



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.