Чим замінити дієти

Європейська статистика говорить: 60% жінок, незалежно від реальної потреби, мріють схуднути. Наявність нормального індексу маси тіла не заважає 30% жінок постійно дотримуватися дієт. 15% з них відверто худі, тим не менш, вважають справою честі слідувати обмеженням в меню.

Жінка відмовляється від донатів

“Ситуація виглядає досить гротескно, якщо взяти до уваги факт, що дієти не працюють, у всякому випадку, в довготривалій перспективі, - коментує натуропат і нутриціолог Селін Туаті, автор книги Les Régimes C’Est Fini! (Дієти відміняються!). - Більше того, популярні програми для схуднення насправді є небезпечними, оскільки часто практикуються без медичної консультації”.

“Незважаючи на невизначеність мети, жінки відчувають величезну спокусу довіритись вигаданій кимось системі харчування, яка ніби-то допоможе їм скинути вагу, - нарікає Туаті. - Припустимо, це можна пробачити у юному віці, коли ви легко йдете не поводу у модних тенденцій і вам складно самостійно визначати режим харчування, але як пояснити сліпу довіру до дієт у 30- або 40-річних?”

Насправді, якщо ви вирішили взяти курс на правильне харчування, що слід зробити насамперед? Почати врешті-решт піклуватися про себе по-справжньому! І ось чому.

План дієти

Дієти не працюють

Тіло синхронізує 2 енергетичні системи. Активний метаболізм керує рухом, діями та іншими насущними потребами, у той час як базовий обмін речовин забезпечує життєво важливі функції. Останній коригується шляхом неуникних факторів, таких як стать, вік і генетика. Спроби змінити звичний цикл життя, зазвичай, зіштовхуються з захисною реакцією - чим серйозніше ви обмежуєте себе в їжі, тим активніше організм накопичує те, що може йому знадобитися.

“ДНК людини зберігає пам’ять про голод, пережитий пращурами в процесі еволюції, - пояснює Туаті. - У ході та за результатами дієти (що для архаїчного мозку рівносильне нестачі їжі) тіло відчайдушно прагне до накопичення жиру, йому важливо забезпечити запас. Ви худнете за рахунок харчових обмежень, досягаєте результату, а наляканий організм нишком береться повертати те, чого його позбавили, і навіть більше, ніж було. Схуднути потім ще важче”.

Смузі

Що робити

Спосіб життя, орієнтований на здорову вагу в здоровому тілі. Замість того, щоб втратити 3 кг за 3 тижні до відпустки, а потім знову їх набрати у стресі робочих буднів, знижуйте вагу поступово на 500-1000 г в місяць до ідеального параметру - так тіло поступово звикне до нового формату.

Перше правило: все, що входить всередину, повинно виходити назовні. Фізична активність, яка спалює калорії - життєво важлива необхідність. Тут важливо позбутися від тиску та хибних виправдань - нестача часу, втома і все таке. Інтегруйте вправи у наявну рутину: по 10 хв в перерву з кардіододатком, присідання, поки чистите зуби, тощо.

Друге правило: освоїти принципи здорового харчування та готувати вдома. Запечений риб’ячий шашлик, варена квасоля з горіхами та оливковою олією, гречка з грибами або куряча грудинка готуються не довше, ніж макарони по-флотськи, а завжди будуть смачнішими та свіжішими ніж їжа у закладах громадського харчування середньої руки. Переконайте себе, що це не лише корисно, а й приємно - у сенсі проведення часу. Інше - справа звички.

Вечеря друзів

Дієти шкідливі для здоров’я

У теоремі Схуднення=Здоров’я не завжди все добре з доказами. Можна бути абсолютно здоровим із десятком зайвий кілограм і постійно недомагати, маючи ідеальну вагу.

Дисбаланс харчування може серйозно вплинути на самопочуття, розкривши здатність тіла до збоїв серцевих ритмів, розладів травлення і роботи нирок, утворенню жовчного каміння, зниження м’язової маси і функцій імунної системи, порушень сну. Неприємний список, чи не так?

Ваги і спорт

Що робити

Оздоровча програма, а не схуднення. Мета - нові пріоритети та вироблення хороших звичок, які запустять правильні схеми. Спорт, харчування, відпочинок, задоволення, сон забезпечать справжнє відродження - у середньостроковій перспективі.

І якщо підхід до позбавлення від кілограмів побудований на любові до себе, тіло навчиться без сліду перетравлювати невеликі пустощі у вигляді улюбленого тірамісу від тьоті Ніни або чудо-мохіто з бару по сусідству. І навпаки - при дестабілізованому метаболізмі переїдання та зриви будуть мати неприємні наслідки як для здоров’я, так і для бажаного від дієти ефекту.

Жінки їдять салати

Диктат худорлявості руйнує самооцінку

Перше питання, яке потрібно собі задати: “Чому я хочу схуднути?” За класичною відповіддю “Я відчуваю себе погано / не подобаюсь собі в цьому тілі” ховається образ, нав’язаний мозку кимось ззовні - рекламою, інстаграмом, оточуючими.

Воля до дієти черпає силу з нелюбові до себе, налаштовуючи на хвилю диктату фальшивого і стереотипного жіночого образу. Перші втрачені кілограми напевне збадьорять ваше его, але, якщо зациклитись на їх втраті, піде на пониження і самоповага.

Дівчина приміряє джинси

Що робити

Розвиток самооцінки. “Прийміть тіло таким, як є - незалежно від дієт і чужої думки, - наполягає лікар Туаті. - Метаболізм у всіх різний - дехто ніколи не буде важити 50 кг і що з того? Вага - це не просто цифри на шкалі, а стан, у якому ви почуваєте себе комфортно”.

Ваші цілі повинні бути щирими. Перш ніж змінювати звички, чесно визначте особисті мотиви до схуднення, не полінуйтеся скласти список, прочитати його через пару днів - і знову обдумати, наскільки важливими є ці причини.

“Оцініть свій антураж - як оточуючі впливають на ваше самосприйняття. Не соромтеся встановлювати обмеження на неприємні образливі коментарі. Іноді краще скинути чоловіка-критика, ніж вагу, - жартує Туаті. - Ті, кого не влаштовує ваша зовнішність, повинні зрозуміти - вам необов’язково терпіти їх у полі зору, і вас ні краплини не хвилює їх думка”.

Ланч бокси

Дієти культивують омани

Ананас спалює жир. Харчові добавки знищують кілограми. Яєчні жовтки піднімають холестерин. Банани збільшують об’єм бедер. Навколо існує мільйон дієтичних міфів, які підтримуються дивними і протиречними теоріями.

“Цілі армії прихильників тієї чи іншої дієти довіряють нічим не підтвердженій або вирваній з контексту інформації, - обурюється нутриціоніст. - Взяти, наприклад, лимонний детокс. Декому він абсолютно протипоказаний через особливості метаболізму та стан травного тракту!”

Ваги

Що робити

Здоровий глузд - не лише у режимі харчування, а й у всіх життєвих аспектах. Ми всі маємо різні фізичні можливості та потреби, до того ж наші тіла змінюються з часом. Вибір того чи іншого підходу потрібно визначати з врахуванням стану організму, метаболізму і стилю життя, оскільки від цього залежить загальне самопочуття.

Щоб тримати ситуацію під контролем, доктор Туаті рекомендує проконсультуватися з спеціалістом із харчування і регулярно до нього навідуватися - щороку або хоча б 1 раз а 2 роки.

Яблуко, морква і тост

Дієти заперечують любов до тіла

Підрахунок калорій, зважування їжі, нехтування родинними харчовими традиціями, ігнорування відчуття голоду - популярні в міленіалів тренди. “Ми сьогодні не готуємо, а їмо за рецептом, - каже натуропат. - Результат цієї неприродної логіки виражається у доходах дієтичних компаній, що поставляють в офіс і на дім контейнери з їжею на тиждень або пакетики з сурогатами для схуднення.

Чим менше собі дозволяєш, тим більше про це думаєш. Порочне коло замикається на згаданих зривах і в результаті - зростання неприязні до себе. “Я намагаюся призначати пацієнтам мінімальні зміни дієти, щоб привести їх життя в спокійне русло, утримуючи від переходу до нездорової одержимості схудненням”, - пояснює Лікар Туаті.

Харчування по годинам

Що робити

Справжні голод і ситість - правильні орієнтири, але і про задоволення не можна забувати. Тіште себе час від часу - бути гурманом чудово! Практикуйте усвідомлені трапези - без смартфонів і телевізорів, в тиші та навіть з закритими очима.

Не сподівайтеся на суворий режим, а довіряйте тілу. Прислухайтеся до нього, не поспішайте - знайдіть баланс. Практикуйте розслаблення, медитацію, йогу, цигун. Спіть достатньо, тому що метаболізм видасть перебої, якщо ви втомилися або у стресі. Насолоджуйтесь їжею спокійно, у позитивному режимі, використовуючи всі 5 відчуттів. Як у казці Керрола: “Знайомтесь! Пудинг, це Аліса. Аліса, це Пудинг”. Довірливий і усвідомлений контакт з продуктом, який ви жадібно поглинаєте або делікатно дегустуєте, налагодить правильний підхід до харчування і приведе до гармонії з тілом. Нарешті.

Приготування салату



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.