Кіно про вино

Що ви уявляєте собі при словосполученні “кіно про вино”? Мабуть, у більшості перед очима одразу з’являється Адріано Челентано, який, пританцьовуючи, чавить голими ногами виноград у величезній бочці.

Важко заперечити, фільм з Челентано - класика на всі часи. Однак крім цієї італійської комедії в світі є ще безліч фільмів про вино, які слід подивитися. Давайте більше дізнаємося про них.

Кадр з фільму "Wine Country"

Листопад (1966)

Радянська виробничо-соціальна драма від молодого тоді ще режисера Отара Іоселіані. За сюжетом фільму молодий технолог винного заводу Ніко виявляється задіяний у неприємній історії, коли заради виконання плану (п’ятирічка за три роки і все таке) співробітники заводу повинні розливати погане сапераві.

Картина, до речі, стала першим повним метром Іоселіані, її називають must see для всіх, хто цікавиться грузинським вином та історією традиційного грузинського виноробства.

Таємниця Санта-Вітторії (The Secret of Santa Vittoria, 1969)

А ця картина розповідає про Санта-Вітторію - маленьке італійське містечко, мешканці котрого намагаються радіти життю наперекір усім негараздам. Італійський фашизм пав, але в місто от-от увійдуть німецькі окупанти. Кожний новий день ставить нові завдання і нові труднощі перед героями, але вони з мужністю виходять з кожної пригоди, намагаючись при цьому зберегти від ворожих посягань найдорожче, що є в їх житті - надзвичайне червоне вино.

Режисер фільму Стенлі Крамер наочно демонструє парадокс у чистому вигляді: італійці, які без супротиву віддали фашистам свою країну, пояснюючи це тим, що їх вдала дотримується політики колабораціонізму, показують неймовірну стійкість і єдність, коли фашисти посягають на їх вино.

Прогулянка в хмарах (A Walk in the Clouds, 1995)

Пронизлива історія про Пола Сатону, який, повертаючись додому з війни, випадково знайомиться у потязі з Вікторією. Розговорившись, Пол дізнається, що дівчина їде додому з навчання і вона вагітна від одруженого професора з коледжу. Після недовгих роздумів Пол погоджується постати перед деспотичним батьком Вікторії у якості чоловіка, щоб на деякий час відтягнути момент її публічного позбавлення честі. Потім, звісно ж, Пол і Вікторія закохуються один в одного, і все йде чудово, поки Пол не згадує, що йому взагалі-то потрібно додому, де на нього чекає дружина.

Режисер Альфонсо Арау цим фільмом повертає нас до основних витоків будь-якої людини - родини. Адже тільки родина, тільки найближчі та найрідніші люди здатні зрозуміти, пробачити і прийняти тебе таким, який ти є насправді. І тільки разом можна подолати будь-які труднощі.

Правила виноробів (The Cider House Rules, 1999)

40-ві роки. Десь далеко йде війна, а в притулку для сиріт Сент-Клауд, який очолює лікар Ларч, вирішуються інші людські проблеми. Гомер Уеллс виріс у притулку і ніколи ще не залишав його межі. Проте досяг успіхів в акушерстві, асистуючи лікарю Ларчу. Саме тут Гомер знайомиться з Кенді і її коханим, який їде на фронт. З ними він вперше залишає Сент-Клауд, щоб пізнати інше життя, про яке він поки що тільки мріяв.

Тобі Магуайр у ролі Гомера, по суті, той же Одіссей з поеми Гомера. Подібно до свого прототипу, він відправляється на пошуки пригод, але пройшовши чергу випробувань і переживши пристрасне почуття, розуміє, що насправді він потрібен вдома - тому що де народився, там і пригодився.

Під сонцем Тоскани (Under the Tuscan Sun, 2003)

Важко переживаючи розлучення, письменниця Френсіс Мейс повільно занурюється в пучину депресії. Духовна криза перетікає у творчу. Спустошена та розбита, Френсіс все ж піддається вмовлянням подруги та їде розвіятись в Італію, де ласкаве південне сонце і краса Тоскани пробуджують у Френсіс палке бажання почати нове життя.

Дуже життєва картина про те, що ніколи не пізно почати все спочатку. І ніколи не знаєш, в якому куточку земної кулі зустрінеш своє справжнє кохання - нехай навіть у другий раз.

Мондовино (Mondovino, 2004)

Від історії становлення могутнього клану мільйонерів з долини Напа, Каліфорнія, через піввікове суперництво двох династій флорентійських аристократів, до боротьби декількох поколінь однієї бургундської родини за право доглядати свій приватний виноградник. Ця документалка, знята на 3 континентах, розповідає захопливу сагу про вино у глобалізованому світі. Протягом тисячоліть вино було символом західної цивілізації. Але ніколи ще сутичка навколо нього не була настільки жорстокою.

Фільм “Мондовино” визначний вже тим, що потрапив у конкурс Каннського кінофестивалю та був номінований на Золоту пальмову гілку. І є за що. Режисер Джонатан Носсітер з прискіпливістю вченого збирав матеріал для картини - він досліджував виноробні всіх калібрів: від маленьких родинних до потужних корпоративних, від Бургундії до Каліфорнії.

На узбіччі (Sideways, 2004)

Письменник-невдаха, шкільний вчитель літератури, який потрохи спивається, Майлз Реймонд вирішує відправитись у тур по виноробням Каліфорнії. У поїздку він бере свого найкращого друга, актора Джека. У Джека весілля через тиждень, він дуже нервує, і зараз йому вкрай потрібно розслабитись. Друзі навіть не здогадуються, які пригоди чекають їх попереду і наскільки цей тиждень змінить їх життя.

Роль Джека, до речі, писалась спеціально для Джорджа Клуні. Однак режисер Александр Пейн вирішив, що Клуні занадто велика зірка для його проекту, і відмовився від його послуг. Замість нього в картині зіграв Томас Хейден Чьорч. Досить непогано зіграв: за цю роль його номінували на премію Оскар. До речі, Оскар фільм все-таки взяв - у категорії “Найкращий адаптований сценарій” (всього було 5 номінацій).

Хороший рік (A Good Year, 2006)

Ділок Лондонської фондової біржі, розумний, успішний менеджер і за сумісництвом великий зануда успадковує виноробню у Провансі. Прибуваючи у Францію він виявляє, що, крім нього, є ще люди, які претендують на його законну власність. Ланцюг неймовірних подій і відкриттів змусять його по-новому поглянути на істинні цінності цього світу.

Мало хто знає, але фільм знятий фактично по книзі Пітера Мейла “Хороший рік”. Ще менше людей знає, що автором основних елементів сюжету спочатку був режисер Рідлі Скотт. Потім на основі цих сюжетних ліній Пітер Мейл написав книгу, яка повинна була стати основою для фільму. Коли ж книга була видана, виявилось, що задуми письменника сильно відрізнялися від початкових ідей режисера. У результаті Рідлі Скотт зняв історію у фільмі такою, якою уявляв її з самого початку.

Удар пляшкою (Bottle Shock, 2008)

Фільм заснований на реальних подіях. У 1976 році невелика американська виноробня зчинила фурор на конкурсі вин у Франції. Їх вино перемогло у конкурсі, на якому дегустація відбувалася наосліп. І таким чином американці зробили Каліфорнію відомим світовим постачальником вина.

Вражаючої краси каліфорнійські пейзажі, чудова робота режисера, оператора та сценаристів, які адаптували реальну історію для фільму, хороші саундтреки, що вдало передають настрій 70-х, майстерні актори у головних та другорядних ролях, любов, дружба та амбіції головних героїв - загалом, чудовий фільм для домашньої колекції.

Кров у вино (Blood Into Wine, 2010)

Історія вокаліста Tool і Perfect Circle Мейнарда Джеймса Кінана, який зацікавився виноробством, переїхав до Арізони, почав вирощувати там виноград і робити вино, незважаючи на скептичне ставлення оточуючих. Які взаємовідносини між його музичною кар’єрою та виноробством? З якими труднощами довелося зіштовхнутися йому і його партнеру по бізнесу Еріку Гломскі? Зрештою, що дає їм виноробство і яким чином вино допомагає пізнати себе та навколишній світ?

Чудовий документальний фільм про симбіоз людини та природи. Коли втомлюєшся від прогресу і цивілізації, коли хочеться тиші та гармонії, тобі може допомогти отримання  абсолютно нового досвіду - наприклад, створення вина.

Сомельє (Somm, 2012)

Документальний фільм, який детально та вкрай хвилююче розповідає про головний конкурс на професійне визнання у середовищі сомельє. За 40 років існування конкурсу Master Sommelier його вдалося пройти тільки 220 винним експертам. Усі вони, безумовно, є найвеличнішими знавцями вина.

Фільм “Сомельє” дотепний, сумний і надихаючий. Цей фільм обов’язковий до перегляду”, - написала свого часу винний журналіст Мері Орлін у своїй колонці у виданні The Huffington Post. І з нею важко не погодитись.

Червона мана (Red Obsession, 2013)

У синопсисі фільму говориться, що з часів Римської імперії Франція була однією з провідних виноробних країн. Відносно скромні власні успіхи у виноробстві підштовхують Китай до торгівельної війни з традиційно визнаними лідерами, у тому числі і з Францією. Творці фільму намагаються з’ясувати, чому це відбулося.

Вийшла захоплива історія про китайських промисловців, які затіяли торгівельну війну з глобальними лідерами ринку виноробства. Досить цікаво спостерігати, як вони планують скинути з п’єдесталу країни Старого Світу.

Біле вино з Баббудою (Bianco di Babbudoiu, 2016)

Мікеле, Роберто і Стефано - спадкоємці маєтку та виноградника Баббудою, заснованого на Сардинії їх батьком (babbudoiu у перекладі з сардинської означає “твій батько”). Однак радіти братам з цього приводу не вдається: несподівано виявляється, що за 15 днів вони повинні знайти та повернути банку 300 тисяч євро, щоб не збанкрутіти і не втратити сімейний виноградник. Відчайдушні та комічні спроби назбирати потрібну суму обертаються чергою непорозумінь, і врешті решт залишається лише одна надія - вино.

Колориту цій шаленій історії надають коміки з тріо Pino e gli anticorpi - саме вони грають трьох братів. В Італії вони неймовірно популярні, навіть виступали на фестивалі в Санремо. У фільмі вони трохи театральні, часом навіть перевершують Джима Керрі, однак саме це надає фільму шарму та робить його чудовою легкою комедією.

Повернення до Бургундії (Ce qui nous lie, 2016)

Іще одна історія про трьох спадкоємців, цього разу французького виробництва. Комедійна драма розповідає про двох братів і сестру, які після смерті батька повинні відновити маєток і повернути виноградникам колишню славу. Вони будуть сваритися та миритися, збирати виноград і робити вино. І, звісно ж, пити це вино. Багато вина.

Оригінальна назва фільму у перекладі з французької звучить як “Що пов’язує нас”, а, потрібно визнати, ця назва висловлює головну думку фільму: про пошуки себе, важливість сім’ї у житті кожного з нас та подоланні старих образ.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Гарна підбірка фільмів, кожен зможе знайти щось для душі.