Комфортна їжа - для психологічного здоров'я та настрою

Попри заманливі пропозиції високої кухні та неперевершені витвори шеф-кухарів найкращих ресторанів, іноді, особливо восени та взимку, хочеться більш простої, ситної та домашньої комфортної їжі. Останнім часом все більшої популярності набуває так звана комфортна їжа - традиційні страви національної кухні, які, окрім свого насиченого смаку, мають в собі ностальгічну нотку та дарують затишок. Комфортна їжа часто характеризується підвищеним вмістом вуглеводів та простотою приготування.

Картопляна запіканка

Оскільки більшість смакових вподобань людини базується на відчутті психологічного комфорту, comfort food, насамперед, характеризується саме цим - від такої їжі стає приємно та тепло. Класичним прикладом comfort food вважається курячий суп з локшиною - він у багатьох країнах став синонімом чудодійних ліків проти застуди, його вже протягом кількох століть готують, щоб зігрітися. Комфортною їжею можна назвати будь-яку їжу, що забезпечує відчуття спокою та захищеності. Термін часто використовується і психологами - на їх думку, їжа, що здатна подарувати смак дитинства або асоціації з бабусиними наїдками, може допомогти впоратися з сезонною депресією, піднімає настрій, а також загалом покращує психологічний стан людини. До комфортної їжі можна віднести запіканки, супи, пельмені, плов, пироги та пиріжки, печеню у горщику, картопляне пюре, макарони з сиром, шоколадне печиво - будь-які печені та варені страви, якими нас годували у дитинстві. Ведуться суперечки про те, чи є корисною comfort food для здоров’я, адже вона є ситною і, зазвичай, містить багато вуглеводів, однак на психічне здоров’я вона точно має позитивний вплив. Саме тому частіше всього комфортної їжі хочеться саме в період стресу, а також, коли за вікном похмуро та прохолодно.

Макарони з сиром

Курячий суп з локшиною та овочами

Густий та ароматний суп - найкращий засіб від застуди, до того ж, швидкий у приготування та неймовірно смачний.

У великій каструлі скип’ятіть курячий бульйон та 750 мл води. Додайте курку, цибулю, селеру, моркву, чебрець і сіль з перцем. Зменшіть вогонь, закрийте кришкою та варіть протягом 30-40 хв. Зніміть піну. Витягніть курку, почистіть її від кісток, наріжте на кубики та поверніть в суп. Подавайте страву зі свіжою петрушкою.

Курячий суп з локшиною та овочами

Пастуший пиріг

Традиційна страва британської кухні є по суті картопляною запіканкою і часто входить до складу меню дитячих садків і шкіл. Позаяк, у дорослих вона викликає ностальгію та дарує приємні спогади про дитинство.

Зваріть картоплю та збийте пюре з маслом і молоком. Посоліть за смаком. Посмажте телячий фарш у пательні на середньому вогні, постійно помішуючи, до м’якості та коричневого кольору. У окремій пательні посмажте цибулю з чебрецем. Додайте цибулю до фаршу, перемішайте, продовжуючи готувати на малому вогні. Додайте борошно та перемішуйте протягом 2 хвилин, після чого додайте м’ясний бульйон та сіль з перцем. Закрийте кришкою та потримайте суміш на малому вогні 5-10 хвилин.

Розігрійте духовку до 190 градусів. У форму для запікання викладіть м’ясну суміш, зверху додайте кукурудзу і накрийте щільним шаром картопляного пюре. Запікайте у духовці протягом 20-25 хвилин до утворення світло-коричневої скоринки.

Пастуший пиріг

Лазанья

Класична страва італійської кухні, ситна лазанья, взагалі є фаворитом та одним з головних рецептів комфортної їжі.

У невеликому сотейнику посмажте цибулю та моркву до м’якості, додайте фарш і смажте, постійно помішуючи, близько 10 хвилин. Додайте томатний соус, томатну пасту, орегано та базилік, сіль і перець за смаком, все ретельно перемішайте та поставте томитися під кришкою на повільному вогні на 10 хвилин. Тим часом у великій каструлі скип’ятіть воду та зваріть, кладучи по 4 листи, пасту. Викладіть листи на суху поверхню просушитися. Окремо приготуйте соус - розтопіть вершкове масло, додайте борошно та вершки, усе ретельно перемішуючи до загустіння. Посоліть соус та вимкніть вогонь. 

У формі для запікання зберіть лазанью з 3 шарів: спочатку викладіть листи пасти, зверху додайте рівним шаром м’ясо, полийте соусом та посипте пармезаном. Соус і м’ясо потрібно розподілити рівномірно. Верхній шар складається лише з листів лазаньї, соусу та пармезану. Запікайте у духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 35 хвилин до утворення золотистої скоринки. Подавайте зі свіжою петрушкою.

Лазанья

Тушкована яловичина за рецептом Марти Стюарт

Ідеальний приклад класичної страви, що належить до комфортної їжі - приготована у мультиварці або керамічній формі тушкована яловичина. Її можна зберігати у холодильнику протягом тижня, позбавивши себе від необхідності кожного дня готувати нову страву на вечерю.

Розігрійте духовку до 180 градусів. У жаростійкий посуд з кришкою викладіть м’ясні кубики, томатну пасту, додайте оцет та борошно, посоліть і поперчіть за смаком. Додайте цибулю, картоплю, моркву, часник, лавровий лист і 750 мл води. Поставте посуд на вогонь і доведіть до кипіння. Закрийте кришкою, переставте у духовку та готуйте до м’якості м’яса, протягом 2-2,5 годин. Перед подачею витягніть лавровий лист.

Тушкована яловичина

Печиво з молочного та білого шоколаду за рецептом Джеймі Олівера

Найкращий десерт для швидкого позбавлення від стресу - тепле печиво з 2 видів шоколаду. Спробувавши його одного разу, дуже важко зупинитися.

Розтопіть масло та молочний шоколад на водяній бані до утворення однорідної суміші. Зніміть з вогню та додайте згущене молоко, а потім - тертий мигдаль. Додайте борошно і пекарський порошок, а також дрібку солі. Дайте тісту настоятися у холодильнику протягом 20 хвилин. Коли воно стане холодним, але досі придатним для ліпки, покришіть білий шоколад і додайте у тісто. Розігрійте духовку до 170 градусів. Розподіліть суміш на рівні кульки невеликого розміру та викладіть на деко, застелене пергаментним папером. Кожну кульку трохи приплюсніть. Випікайте протягом 12 хвилин, після чого залишіть ще на 5 хвилин у вимкненій духовці. Дайте печиву трохи охолонути, найкраще його їсти ще теплим.

Печиво з молочного та білого шоколаду



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.