Вибираємо чай для здоров'я і настрою

Чи знаєте ви, що перший чайник було створено у Китаї майже 500 років тому? До Європи чай дістався набагато пізніше, ставши популярним напоєм британських аристократів у 17 столітті. Благородний напій заслужено досяг світової слави, протягом віків підтверджуючи позитивний вплив на здоров’я, настрій, бадьорість і концентрацію. Тим не менш, те, що ми сьогодні називаємо чаєм, може бути гарячим, холодним і зовсім не містити чайного листя, будучи практично будь-яким збором із трав, квітів або ягід, який перед споживанням потрібно заварити: залити кип’ятком та дати настоятись.

Різні види чаю

Серед тисячі міксів і сортів чаю, які існують на ринку, можна легко вибрати той, який необхідний вам саме зараз - керуючись самопочуттям і емоціями. Давайте розглянемо категорії за інтересами по чаю, а точніш позитивним ефектам, які організм отримає у процесі чаювання.

Жінка п'є чай

Збадьоритись та сконцентруватись

Горнятко зеленого чаю містить 25-35 мг кофеїну, а також L-теанін, натуральний релаксант і стимулятор настрою. Ця амінокислота сприяє абсорбції кофеїну, що забезпечує заряд енергії не у форматі вибуху від потрійного еспресо, а підтримуючи організм у бадьорому стані протягом декількох годин.

У одному горнятку чорного чаю міститься близько 40-60 кофеїну. Відповідно, цей напій активізує вдвічі потужніше, пробуджуючи організм і мобілізуючи здатність до концентрації, позаяк його рекомендовано пити зранку.

Чай (а точніше, тонізуючий напій) мате з сушеного потрібного листя та паростків падуба багатий на кофеїн, містить алкалоїд теобромін, антиоксиданти, вітаміни та мінерали, які створюють ідеальну комбінацію для стимулювання енергії. З тих пір як прибувший з Південної Америки мате увійшов в моду, його можна купити практично у будь-якому супермаркеті, правда, щоб правильно його заварювати, потрібно освоїти цілу науку.

Зелений чай

Заспокоїтись і заснути

Чудодійні властивості настою квітів аптечної ромашки відомі у всьому світі. Заваріть ромашковий чай після важкого дня, і ви неодмінно розслабитесь та швидше заснете. Подібним чином діє чай з лаванди: ароматний напій допоможе заспокоїтись, відчути себе затишно і комфортно, коли ви лягаєте спати.

Чай з валеріаною має подібний ефект, але володіє гіркувато-солодкавим присмаком і специфічним ароматом, який подобається далеко не всім, а тому поступається популярністю ромашці та лаванді.

Ромашковий чай

Позбутися від тривоги та розслабитись

У чому чаю немає рівних, так це у здатності заспокоїти нерви. Настій популярного в Індії природного адаптогену під назвою ашвагандха - аюрведична альтернатива валеріані. Заварюючи ашвагандху у якості ранкового напою, ви не тільки збадьоритесь, а й на додачу позбудетесь від нервозності в очікуванні складного дня.

Чай з пасифлори - чудовий стимулятор, який запускає вивільнення гама-аміномасляної кислоти, гальмівного нейромедіатора центральної нервової системи, що допомагає заспокоїтись і зосередитись, не розпиляючись на все одразу.

Чай з женьшенем ідеально підходить для боротьби з моральним виснаженням, спровокованим тривалим стресом. Відомий нашим мамам та бабусям м’ятний чай містить ментол, який допомагає зменшити психологічне напруження.

Чай з лемонграсу - не дуже відомий напій, хоча має масу переваг, на диво ефективно знижуючи рівень стресу. Причиною тому висока концентрація корисних мінералів і незабутній аромат, рекомендований натуропатами у боротьбі з хронічною тривожністю.

Відвар з лемонграсу

Відчути себе більш щасливим

Шафрановий чай непогано справляється з емоційними стрибками від час ПМС, оскільки шафран активує серотонінові нейротрансмітери, завдяки яким ви відчуєте себе краще і позбудетесь виснажливих перепадів настрою.

Зелений чай і пряний чай з куркумою також стимулює вироблення серотоніну і дофамінові рецептори, забезпечуючи подвійний удар позитивних почуттів.

Чай з додаванням цедри або квітів апельсину є не менш хорошим, якщо вам необхідно подобрішати і перестати сумувати, хоча б на час.

Шафран

Очистити організм від токсинів

Як не дивно, але чай з кульбабою - правильний вибір, якщо ви наважились на кардинальний детокс. Настій на бур’яні здавна використовували китайські знахарі та індіанці Північної Америки у якості природного очисника печінки.

Чай з кропиви відомий як сечогінний засіб, який справляється із запаленнями сечостатевої системи. Зелений чай також стимулює роботу нирок, а окрім того, містить EGCG, галлат епігаллокатехіну, який допомагає прискорити метаболізм, спалюючи більше калорій.

Чай з фенхелю є просто незамінним, якщо ви страждаєте на здуття або спазми у животі. Імбирний чай допомагає зменшити нудоту та знижує ефект закачування під час мандрівок.

Зверніть увагу на ройбуш. Гарячий напій родом з Південної Африки багатий на антиоксидантний флавоноїд кверцетин, який захищає від вільних радикалів і допомагає зменшити коліки, спазми, розлад шлунку та діарею. Ройбуш добре втамовує спрагу і тонізує, а також чудово заміняє каву для тих, кому протипоказаний кофеїн, оскільки його не містить. З цієї ж причини ройбуш можна пити маленьким дітям, а наявність у його складі глюкози робить його смак солодкавим без використання цукру.

Ройбуш

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.