Найдивніші гастрофакти

У наші дні всі одержимі їжею (так-так, а якщо не їжею, то розповідями, як ви від неї залежні).

У “Гастрономічній збірці Ганне” розповідають різні історії про їжу та напої, які буквально виносять мозок. До вашої уваги найбільш дивні з них.

Ланч

Болотяне масло

У багатьох з нас у задньої стінки холодильника залежуються які-не-які продукти. Але це нічого, порівняно з болотяним маслом, вік якого може сягати 5000 років.

Це вершкове масло з коров’ячого молока, яке було захоронене в ірландських болотах. Швидше всього, щоб не зіпсувалося (це іронія, саме так). Через тисячі років у землі воно стало схожим на пухкий віск або парафін, а пахне блакитним сиром з тухлими нотками.

Яйця та Альфред Хічкок

Альфред Хічкок боявся яєць. Ми зараз не жартуємо. “Вони мене не просто лякають, а буквально викликають відразу, - розповідав він італійській журналістці Оріані Фаллакі. - Ви колись бачили щось більш відштовхуюче, ніж яєчний жовток? Як він лускає, і з нього витікає ця жовта рідина… Кров весела, червона. Але жовток жовтий, просто відразливий. Я ніколи його не пробував”.

Яєшня

Канапки з мишами

Вікторіанці взагалі любити їсти дивні речі. Але Вільям Бакленд і його син Френк пішли далі: вони ласували кротами, медузами, морськими свинками та їли канапки з мишами. Старший Бакленд навіть стверджував, що з’їв частину муміфікованого серця короля Франції Людовіка XIV.

Консерви

Перший консервний завод відкрився у Лондоні у 1813 році. А перший консервний ніж запатентували тільки 42 роки по тому. Дивно, дуже дивно!

Консерви

Найбільш питуща країна

Ні, це не ми. І не Росія. Найбільш питущі люди в світі живуть у Ватикані. Саме так зафіксоване найбільше споживання вина на душу населення. Згідно з даними за 2012 рік, кожний мешканець цього невеликого міста в середньому випив 74 літри вина (приблизно 98 пляшок). Пояснюється це тим, що Ватикан - чайлдфрі-країна. Навряд чи ви знайдете другу таку державу, де населення на 100% складається з людей, які можуть законно пити.

Курка-вбивця

Курка дійсно може бути небезпечною, якщо її неправильно приготувати. Але Френсіса Бекона вона вбила більш вигадливим способом. Він підхопив запалення легень під час чергового експерименту: він фарширував курку… снігом. Таким чином він хотів перевірити вплив холоду на якість м’яса.

Печена курка

Яєчні білки

Потенціал курячих яєць був розкритий ще в епоху Відродження. Плюс цього відкриття у тому, що ми отримали торти. Мінус - у годинах збивання білків до повітряної піни. І до появи міксерів у хід йшло все: ложки, вилки, вінчики з березових гілок.

Кава

Нормою вважається 1-2 чашки кави на добу. Але французький письменник Оноре де Бальзак випивав близько 50 чашок, а ще іноді бавився кавовою гущею натщесерце. Бальзак, до речі, помер у 51 рік. Проте за 16 років роботи він написав 91 художній твір. Як знати, можливо, через каву.

Чашки з кавою

Корейська кухня

Трьом дослідницьким інститутам знадобилося кілька років та більше мільйона доларів, щоб створити кімчі - традиційну страву корейської кухні - придатну для транспортування у космос. Таким чином, перша астронавт Південної Кореї Йі Сойон у 2008 році змогла взяти на борт Міжнародної космічної станції квашену капусту по-корейськи. Хоч вона і була потенційно вибухонебезпечною.

Яблучний пиріг

Художник-абстракціоніст Джексон Поллок завжди представлявся таким собі брутальним мачо. Та чи знали ви, що цей хлопець був талановитим пекарем? І що його яблучний пиріг частіше всього займав призові місця під час конкурсів на місцевій ярмарці в Іст-Хемптоні?

Яблучний пиріг

Їжа по Фрейду

Якщо б ми спитали Зигмунда Фрейда про те, які фрукти та овочі сняться людям частіше всього, він би відповів: “Ті, що мають фалічну форму”. Банани або, скажімо, огірки. Але, здається, цього разу він помилився. За даними американського дослідника Сета Стівенса-Давідовіца, трійку лідерів сформували шоколад, піца та курка. А банан, до речі, ледь-ледь потрапив у топ-десять, зайняв 9-те місце.

Морозиво зі смаком сирої коняки

Якщо мова йде про дивне морозиво, то Японія є беззаперечним лідером. Там ви можете знайти морозиво зі смаком устриць у фритюрі, сирої конятини та чорнил каракатиці. Також при бажанні ви можете спробувати десерт зі смаком коров’ячого язика або пітона.

Морозиво

Міф про холодильник

Те, що їжу слід охолодити, перш ніж ставити у холодильник - міф. Так, це було правдою для старих холодильників, але сучасні просто витратять більше енергії у процесі охолодження. При цьому ви уникнете розвитку харчових бактерій, кількість яких зростає вдвічі кожні 30-40 хвилин.

Солодке життя

Те, що США споживає більше цукру, ніж будь-яка інша країна, не сюрприз. Але все рівно страшно уявити, що кожний американець з’їдає 46 кг цукру на рік. Це 5 ст.л. кожного дня.

Цукор



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.