Реальні солодощі з дитячих казок

Багато дитячих спогадів залишаються з нами на все життя і визначають наші погляди на світ. У тому числі і кулінарний смак, адже історії, вигадані для дітей і про дітей, містять багато рецептів дивовижних страв, які хочеться хутчіш приготувати та з’їсти.

Давайте згадаємо найбільш незвичайні ласощі нашого дитинства, які ми так і не змогли спробувати - солодощі з вигаданих всесвітів.

Цукерки Віллі Вонки

Книги Роальда Даля - просто шведський стіл, наповнений різноманітними делікатесами, а твір “Чарлі та шоколадна фабрика” пропонує нові ласощі чи не на кожній сторінці. Еверластінг, Хейр Тоффі і Вонка Барс - кожна з цих вигаданих автором книги дивовижних цукерок сьогодні стала реальністю. На хвилі популярності книги та майбутніх її екранізацій компанія Нестле стала випускати шоколад під брендом “Вонка”, а назви для нього брала прямо з першоджерела.

Золотий квиток на шоколадну фабрику Віллі Вонки

Ласощі з Гогвортсу

Як не згадати про Гаррі Поттера та бенкети у Гогвортсі, коли мова йде про десерти та взагалі делікатеси. Відомий вогневіскі, шоколадні жабки і гарбузові пиріжки - це була не просто їжа, а цілий художній прийом, один зі способів показати різницю між чарівниками та маглами, які настільки не схожі один на одного, що не можуть їсти навіть однакові солодощі. Так же, як і у випадку з “Чарлі та шоколадною фабрикою”, меню з серії про Гаррі Поттера перекочувало у реальне життя. Діти всього світу вмовляють своїх батьків купити їм шоколадну жабку, щоб поповнити свою колекцію карток.

Шоколадна жабка

Рахат-лукум з Нарнії

Що ж це за солодощі такі, через які Едмунд Певенсі зрадив своїх братів і сестер? Це питання задавали собі всі діти Великобританії, коли книги Клайва Стейплза Льюїса про Нарнію побачили світ. Зараз всім відомо, що це тягучий десерт з горіхами, покритий цукровою пудрою. Втім, мало хто знає, що популярним він став саме завдяки відомому дитячому письменнику. І без книг про Нарнію про ці ласощі, швидше всього, мало хто дізнався б.

Рахат-лукум

Пеппі Довга панчоха та імбирне печиво

Це традиційна скандинавська випічка була б нікому не відома, якщо б не розповіді про Пеппі і та відома сцена, в якій вона пече гігантську кількість імбирного печива. Вона втілює собою світ дитячих фантазій, коли найбільша мрія - мати всі солодощі світу. До речі, справжня назва імбирного печива, яке вже закріпилося і в нашій традиції, а також стало улюбленим різдвяним десертом - піпаркукас. Ласощі дуже легко готуються і не менш легко з’їдаються.

Імбирне печиво

Тістечка спадкоємця Тутті

Хто не пам’ятає дівчинку-циркачку Суок з казки Юрія Олеші “Три товстуни” і її перші в житті тістечка у палаці спадкоємця Тутті. Насправді, це не просто десерт, який після виходу казки стали включати у всі кулінарні книги Радянського Союзу, описуючи рецепт на свій лад. Тістечка - це метафора вічної боротьби товстунів (багатіїв) і бідняків. Для перших ці ласощі нічого не значить, а другим ніколи не дістається. Ймовірно, діти, яким батьки не дозволяють їсти багато солодкого, відчувають себе саме бідняками з казки Олеші.

Кадр з фільму "Три товстуни"

Молочні ріки, кисільні береги

Казка “Гуси-лебеді” зробила популярним не просто екзотичні ласощі, а й поняття, яке означає безмежний матеріальний статок. Молочні ріки, кисільні береги стали уособленням вічної ситості. До того ж, у фольклор цей образ прийшов прямо з Біблії, правда, там замість киселю був мед. На Русі ж кисіль був найбільш святковим і дорогим з усіх напоїв, готувався з вівса та за поживністю заміняв хліб.

Ілюстрація до казки



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.