Вчені навчилися робити білок з повітря

Фінські вчені створили пристрій, який перетворює воду та вуглекислий газ з повітря у їстівні білкові гранули і, як вважають розробники, допоможе вирішити проблему голоду на Землі.

“З практичної точки зору, усе, що потрібно для виробництва цієї білкової їжі, міститься у повітрі. У майбутньому, прилади на базі нашої технології можна буде встановити у пустелях або в інших куточках Землі, чиїм мешканцям загрожує голод. Окрім того, подібні пристрої можна розмістити вдома і використовувати по мірі необхідності”, - розповідає Юха-Пекка Пітканен з технологічного університету Лаппєенранта (Фінляндія).

Вчений Юха-Пекка Пітканен

Протягом останніх років вчені активно намагаються знайти спосіб перетворення атмосферного СО2 у біопаливо та інші корисні речовини. Наприклад, у липні минулого року фізики з Чикаго створили сонячну батарею, яка напряму використовує енергію світла для розщеплення СО2 та виробництва чадного газу і водню, а в жовтні їх колеги з Національної лабораторії в Оак-Рідж створили каталізатор, який перетворює вуглекислоту у звичайний спирт.

Пітканен і його колеги придумали, як можна створити прилад, який перетворює повітря у набагато складніші органічні сполуки - молекули білків та цукрів. Для цього вчені пішли на хитрощі - вони доручили цю задачу мікробам, які здатні поглинати СО2 і перетворювати його у компоненти своїх власних клітин. Коли мікробів стає досить багато, вчені пропускають струм через поживне середовище, внаслідок чого гинуть, а їх останки розпадаються на індивідуальні молекули цукрів і білків. Відповідно, якщо отриманий розчин висушити, то виникне набір гранул, багатий на білки і вуглеводи.

Білок-порошок

Основною проблемою цієї системи поки що залишається те, що вона працює досить неспішно - 1 грам білка вона виробляє протягом приблизно 2 років. Зараз Пітканен працює над прискоренням цього процесу і створенням більш крупних версій біореактора, які могли би виробляти по декілька кілограмів білка кожного дня.

“Порівняно з традиційним сільським господарством, цей метод виробництва не потребує особливого ґрунту та інших умов, необхідних для вирощування агрокультур. Ми можемо виробляти ці білки в абсолютно автоматичному режимі і для їх вирощування не потрібно пестицидів або токсичних добрив. Усе це допомагає уникнути забруднення навколишнього середовища та виділення парникових газів в атмосферу”, - підводиь підсумок Йеро Ахола, колега Піканена.

Прилад для отримання білка з повітря

А про спеціальний порошок, який здатний замінити обід, розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/soylent-bilky-zhyry-i-vuglevody-v-odniy-sklyanci.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.