Яку рибу краще не їсти

Риба - це легкозасвоюваний білок, корисні жирні кислоти омега-3 і омега-6, а також важливі для організму мінеральні речовини.

Втім, не вся риба є однаково хорошою для людини. Деякі види заражені паразитами, токсинами, хімікатами і пестицидами. Потрібно знати небезпеку в обличчя. Уникайте наступні види риби або ж споживайте їх тільки після ретельної перевірки.

Страва з риби

Риба-меч

Цю рибу цінують за м’який смак і відсутність кісток. Кращі шеф-кухарі часто подають цю рибу у сирому вигляді, заправивши тонкі шматочки лимонним соком. Можливо, це і смачно, але дуже небезпечно. У рибі-меч велика концентрація ртуті, також вона містить метилртуть - сильний нейротоксин, який може негативно впливати на нервову систему дитини в утробі матері через плаценту.

Чилійський лаврак (сібас)

Ловля цієї риби заборонена, оскільки чилійський лаврак знаходиться на межі зникнення. Якщо ви зустрінете цю рибу у меню, значить, вона була виловлена незаконно або під її назвою вам хочуть продати інший вид. Також у цій рибі високий вміст ртуті.

Тилапія

Популярна риба серед українських покупців: дешево і поживно. Тилапія невибаглива до умов утримання, вона може мешкати у воді різної якості та температури. Якраз забруднені водойми і заражають рибу. Окрім того, тилапія за вмістом жиру прирівнюється до бекону. Не найбільш здоровий варіант.

Тилапія

Північний морський окунь

І знову ртутний продукт, яким можна отруїтися. Вагітним і дітям цю рибу їсти суворо заборонено. Дорослим на свій страх і ризик можна споживати північного окуня не частіше двох разів на місяць.

Атлантична камбала

Ця риба містить токсичні речовини і важкі метали, якими забруднені води океану. Популяція атлантичної камбали різко скоротилася за останні роки, тому більша частина такої риби у продажу - це браконьєрський продукт сумнівної якості.

Королівська макрель

Ця риба мешкає у водах від Південної Флориди до Північної Кароліни, які заражені продуктами діяльності промислових об’єктів. Як результат - королівська макрель насичена ртуттю. І чим крупнішою є риба, тим більше у ній ртуті.

Королівська макрель

Кафельник

Агенція з охорони навколишнього середовища США визнала кафельника однією з найнебезпечніших видів риби через високу концентрацію ртуті. При ловлі цієї риби часто не дотримуються існуючих стандартів, що підвищує ризик для здоров’я при її споживанні.

Червоний луціан

Рідкісна риба, яка через популяцію, що стрімко скоротилася, оберігається міжнародною спільнотою. Замість червоного луціана часто намагаються продати іншу рибу - дешеву тилапію. Краща альтернатива червоному луціану - це чорна тріска.

Акула

Нічого нового: риба заражена ртуттю і через браконьєрську діяльності її популяція на межі зникнення.

Акула

Атлантичний великоголов

Ці риби досягають зрілості 40 років, накопичуючи ртуть і токсини. Через довгий репродуктивний цикл і незаконну ловлю популяція атлантичного великоголова дуже скоротилася. Незважаючи на високий вміст омега-3 жирних кислот, ця риба може принести вашому організму більше шкоди, ніж користі.

Есколар (масляна риба)

Делікатесна, але небезпечна риба. У есколарі міститься гемпілотоксин - жирна речовина, яка не перетравлюється організмом. Саме через неї у цієї риби особливий смак і масляниста текстура. Споживання масляної риби може привести до серйозних порушень роботи кишечника.

Атлантичний блакитний тунець

“Чемпіон” із вмісту ртуті серед різних сортів тунця. Також на даний момент ця риба знаходиться під охороною відповідних організацій через критично низьку популяцію.

Блакитний тунець

А чому четвер - рибний день, читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chomu-chetver-rybnyy-den.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.