Що таке психобіотики

Складнощі взаємовідносин кишківника та мозку вже давно хвилюють вчених та лікарів. Ще давні китайські цілителі та індійські знахарі відмічали, що кишкові інфекції супроводжуються нервовими розладами, а взаємозв’язок порушень метаболізму з депресіями описував у своїх працях Гіппократ.

Малюнок корисних мікробів у травному тракті

Приблизно 100 років тому академік І.П.Павлов вперше у науковій практиці взявся за дослідження впливу мікробіоти на нервову систему, а роль першопрохідця позитивного ефекту від споживання живих бактерій належить іншому академіку - І.І.Мечнікову. Саме він ще у 1907 році прийшов до висновку, що регулярне споживання кисломолочних продуктів, що містять “болгарські палички” (лактобактерії, які використовуються у виробництві йогуртів), стимулює метаболізм, підтримує імунітет, сприяє сповільненню старіння та покращенню настрою у меланхоліків.

Сучасна наука підтверджує, що дисбаланс мікробіоти не лише викликає розлади роботи травного тракту, імунної та серцево-судинної систем, розвиток ожиріння, діабету, синдрому хронічної втоми, а й може бути причиною виникнення симптомів тривожності, депресії, розсіяності та інших неприємних наслідків.

Жінка їсть йогурт

Пробіотики, пребіотики та психобіотики

Згідно з визначенням ВООЗ, пробіотики - це “живі непатогенні та нетоксичні мікроорганізми, які при застосуванні в адекватних кількостях викликають покращення здоров’я травного тракту та організму загалом”. Слід відмітити, що не всі пробіотики досягають кишківника у життєздатному стані через кислотну потужність шлункового соку, однак, навіть напівживі або мертві пробіотичні мікроорганізми позитивно впливають на роботу кишківника.

Не слід плутати пробіотики з пребіотиками. На відміну від живих бактерій, це всього лиш органічні сполуки (зазвичай у вигляді БАДів), які дієтологи рекомендують споживати для підживлення корисної мікрофлори.

Психобіотиками спеціалісти називають живі мікроорганізми у складі кишкової мікрофлори, правильні пропорції яких позитивно впливають на психічне здоров’я. Термін ввів у використання професор Тімоті Дінан, завідуючий кафедрою психіатрії Національного Університету Ірландії, який разом з колегами встановив, що через видатні властивості психобіотики слід виділити в окрему групу у списку пробіотиків.

Жінка тримає трави у руках

У чому користь психобіотиків

Взаємовідносини травної та нервової систем регулюються через кишково-мозкову вісь - двонаправлену комунікативну систему, за допомогою якої мозок керує функціями травного тракту і навпаки. Як не дивно, невидимі оку бактерії-психобіотики мають прямий вплив на роботу мозку та ЦНС і, як наслідок, стабілізують настрій, допомагають у боротьбі зі стресом та депресією.

Психобіотики виправляють емоційний стан різними способами. По-перше, стимулюють метаболізм важливих нейротрансмітерів, таких як гамма-аміномасляна кислота, дофамін, адреналін, серотонін, які, у свою чергу, впливають на наші думки, почуття та поведінку. 90-95% серотоніну синтезується клітинами кишківника, і тільки 5-10% утворюється в нейронах центральної нервової системи. Серотонін приймає участь у регулюванні сну, апетиту, настрою, пам’яті, а також у роботі травної, дихальної та серцево-судинної систем. Попередник серотоніну триптофан відповідає за виробництво мелатоніну - адаптогену з широким діапазоном суперздібностей, включаючи регулювання циркадних ритмів.

По-друге, позитивні представники мікробіоти захищають стінки кишківника, зміцнюючи слизову оболонку та оберігаючи кровообіг від шкідливих мікробів. По-третє, антиоксидантні властивості психобіотиків знижують активність патогенів, а також позбавляють травний тракт від запальних процесів, токсичність яких часто слугує причиною депресивних проявів.

Квашена капуста

Меню для гарного настрою

Відновлення мікроекології кишківника і нормальних функцій мікробіоти забезпечує організм необхідними для злагодженої роботи поживними речовинами, вітамінами та мікроелементами. Головний гравець на боці здорового травлення та гарного настрою - ферментовані продукти.

Молочнокислі та біфідобактерії (зокрема, Lactobacillus helveticus і Bifidobacterium longum) - 2 найбільш вивчених типи пробіотиків, що потрапляють під визначення психобіотиків. Продукти та БАДи, які містять ці бактерії, рекомендовані всім, кому потрібно позбутися тривожності, покращити якість сну та настрою. Доведено, що згадані психобіотики підтримують систему реакції організму на стрес, знижуючи рівень кортизолу.

Лакто- і біфідобактерії з’являються в організмі природним чином, потрапляючи в кишківник разом з материнським молоком, і окрім підтримки нервової системи природа наділяє їх багатьма важливими функціями. Вони регулюють роботу травного тракту, полегшують симптоми синдрому подразненого кишківника, підтримують імунну систему, зменшують хронічні запалення, боряться зі шкідливим бактеріями, сприяють видаленню токсинів з клітинної тканини і утворенню антиоксидантних ферментів.

З віком, враховуючи не надто сприятливу екологічну ситуацію, слід виховувати у себе любов до психобіотиків. Молочнокислі бактерії запускають процес квашення, а значить, містяться у кефірі, простокваші, сирі, пахті, йогуртах (для тих, хто не переносить лактозу - з соєвого, кокосового, мигдалевого молока) і ферментованих продуктах - наприклад, квашених овочах, комбучі, місо, основу якого становить паста з ферментованої сої.

Пробіотики також входять до складу БАДів, які регулюють склад кишкової мікрофлори та зміцнюють імунітет. Вибір таких добавок є дуже великим, але перед їх використанням рекомендовано проконсультуватися зі спеціалістом.

Пігулки з пробіотиками

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.