Найпоширеніші міфи про вегетаріанство

Вегетаріанство-1
Міф 1: Вегетаріанці — слабкі фізично люди

Багато хто помилково думає, що споживання м'яса є запорукою сили та фізичної витривалості. Проте, саме вегетаріанці є набагато витривалішими за м'ясоїдів, оскільки не виснажують свій організм величезними витратами енергії, необхідної для видалення із організму, так званих, м'ясних токсинів. Окрім того, завдяки вуглеводній та багатій на енергію вегетаріанській дієті організм отримує найбільш оптимальний продуктовий набір.

Міф 2: Вегетаріанський раціон є бідним на білки

Білок є молекулярним ланцюгом, що складається із амінокислот. Таким чином, у рослинній їжі (зернових, бобових та горіхах) переважно не вистачає однією або декількох незамінних амінокислот, що можна вирішити за допомогою поєднання зернових продуктів із бобовими.

Міф 3: Вегетаріанське меню не забезпечує організм поживними речовинами, необхідними для розумової діяльності

У цьому випадку, як і попередньому, діє принцип заміни, який полягає у тому, що риба, яйця, м'ясо та молоко, що є джерелами фосфору, який сприяє утворенню клітин мозку, замінюються бобовими культурами, цвітною капустою, селерою, огірками, горіхами, цільними зернами пшениці, гарбузом та зеленню. При цьому замочування перед приготуванням круп та бобових суттєво покращує засвоєння фосфору.

Міф 4: Вегетаріанство провокує розвиток залізодефіцитної анемії

Залізо міститься не лише у м'ясі, молочної продукції та яйцях, а і у апельсинах, арахісі, баклажанах, родзинках, інжирі, кабачках, капусті, полуниці, журавлині, крупах, цибулі, мандаринах, малині та багатьох інших продуктах.

Проте, для нормального засвоєння заліза із рослинної їжі продукти, збагачені залізом, варто споживати разом із продуктами, що багаті на вітамін С, який міститься у великих кількостях у лимоні, зелені, шипшині.

Міф 5: Вітамін В12 міститься виключно у продуктах, що мають тваринне походження

Насправді, вітамін В12, що приймає участь у процесі кровотворення та регулювання вуглеводного та жирового обмінів у організмі людини, міститься (крім м'яса, риби, молочних продуктів та яєць) у морській капусті, а, також, спіруліні (синьо-зелених водоростях). До того ж вітамін синтезується здоровим кишечником людини.

Міф 6: Вегетаріанці відрізняються виснаженим та нездоровим зовнішнім виглядом

Наочним спростуванням цього міфу є такі приголомшливі вегетаріанці, як Наталі Портман, Алісія Сільверстоун, Кіс Бесінджер, Бред Піт, Кейт Уінслет, Том Круз, Ніколь Кідман, Ума Турман, Орландо Блум.

Міф 7: Вегетаріанство не вітається лікарями та дієтологами

Сьогодні США є лідером не лише за кількістю споживаного м'яса у світі, а і за кількістю серцевих захворювань, що прийняли характер епідемії. По цій причині усе більше лікарів пропагують відмову від м'ясної їжі або значне її обмеження. Американська Асоціація, що займається питаннями дослідження серцевих захворювань, підтверджують той факт, що біля 90% випадків захворювань серця можна було б попередити за допомогою вегетаріанської дієти.

Головне — правильно скласти вегетаріанський раціон. Лікарі ж визнають, що лакто-ово-вегетаріанство, при якому із раціону виключаються тільки м'ясо та риба, є повноцінним, а, значить, не приносить жодної шкоди здоров'ю.

Вегетаріанство-2

Міф 8: Вагітним жінкам, як і дітям, не можна притримуватись вегетаріанства

Цей міф спростували акторки-вегетаріанки Алісія Сільверстоун та Ума Турман, які родили здорових дітей. Проте, у всьому потрібно знати міру. Тому вагітним та дітям небажано дотримуватись суворого вегетаріанства. Їх раціон повинен бути розроблений таким чином, щоб організи отримував усі необхідні вітаміни, амінокислоти та мінерали.

Міф 9: Дозвіл на споживання м'яса релігією

Жодна із релігій не схвалює убивства ні людей, ні тварин, про що свідчать нові інтерпретації біблейських текстів.

Пророк Мухаммед говорив про те, щ тих, хто без потреби вбиває навіть горобця, Аллах покарає у День Суду.

Будда у своєму вченні взагалі забороняв споживати м'ясо. Так, саме через здорову їжу проходить очищення свідомості, що веде до зміни світогляду та філософії.

Міф 10: Споживання нашими пращурами м'яса у силу вікових традицій

І вчені, і натуралісти, включаючи Чарльза Дарвіна, що висунув гіпотезу еволюції, сходяться на думці, що древні люди усе ж були вегетаріанцями, оскільки харчувались переважно фруктами, овочами, горіхи. До того ж, приказки про те, що хліб усьому голова, а каша — джерело сили та енергії, є цьому підтвердженнями. Наші пращури харчувались в основному кашами, свіжими та квашеними овочами, фруктами, ягодами, грибами та бобовими, а, також, молочними продуктами.

М'ясо на столах, також, було присутнє, але було великою рідкістю. Особливо, якщо врахувати той факт, що на Русі усі свято дотримувались християнських постів, які відрізнялись тривалістю. Загалом, кількість днів, протягом яких дотримувались пісного режиму, перевищувало 220 днів/рік.

Міф 11: Вегетаріанство шкодить здоров'ю

Згідно із світовою статистикою охорони здоров'я, у тих країнах, де рівень споживання м'яса є найвищим, спостерігається найвищий рівень захворюваності на рак, а, також, серцеві хвороби. Після алкоголізму, паління та наркоманії, саме споживання м'яса є основною причиною смертності у багатьох розвинутих країнах, оскільки організм не може справитися із надмірною кількістю тваринних жирів, а, також, холестерину.

Вся справа в тому, що тварин, вирощених для подальшої продажі, відгодовують шляхом додавання до корму різноманітних транквілізаторів, гормонів та антибіотиків, які згодом разом із м'ясом тварин надходять до організму людини, отруюючи його.

Міф 12: Шкода овочів, фруктів, зерна та бобових внаслідок їх хімічної обробки

Із цим важно не погодитись, проте, у м'ясі вміст пестицидів у 11-12 разів перевищує рівень пестицидів, що містяться у фруктах та овочах. Збільшення рівня пестицидів, які накопичуються в організмі людини, може спровокувати розвиток ракових захворювань та ослаблення імунітету. Тому і м'ясоїдам, і вегетаріанцям рекомендується споживати екологічно чисті натуральні продукти, що не містять ГМО.

Міф 13: Вегетаріанство — ідеальна система харчування виключно для спекотного клімату

На території Сибірі існує ціле поселення суворих вегетаріанців, стан здоров'я яких був досліджений бригадою лікарів, що виявили виражений позитивний вплив такого раціону на стан сироватки крові, масу тіла, а, також, стан серцево-судинної системи. Окрім того, показники вмісту вітаміну В12, як і заліза, у мешканців поселення відповідають фізіологічній нормі.

Суворі вегетаріанці-поселенці харчуються чорним хлібом, рисом, гречкою, пшоном, бобовими культурами, тоді як споживання овочів та фруктів має яскраво виражений сезонний характер. Із раціону виключені макарони, а рослинна олія використовується для приготування вкрай рідко.

Міф 14: Вегетаріанство — усього лиш модна дієта

Є доведеним фактом те, що тривалість життя вегетаріанців є більшою, ніж у м'ясоїдів. Справа не лише у правильному харчуванні, а й здорову способі життя: вегетаріанець, який п'є або палить — виключення з правил.

Окрім того, вегетаріанство — не просто ефективний вид оздоровчої дієти, а й глибока філософська система, що включає конкретний спосіб життя, відповідний тип мислення, світобачення та світовідчуття, гармонічну модель відносин людини із собою, зокрема, та із людством у цілому.

Вегетаріанство-3

Міф 15: Хижацька природа людини

Людина є частиною природи, а її фізичне тіло — результатом її еволюції. Доведено, що травна система людини практично повністю ідентична будові даної системи у приматів, які харчуються лише рослинною їжею. До того ж, у людини відсутні ікла та кігті, не кажучи про принципові відмінності системи травлення у хижаків та людей.

Міф 16: Рослини — живі організми, що відчувають біль

Результати сучасних досліджень свідчать про те, що рослини мають певний “розум”, але на клітинному рівні влаштовані інакше, ніж тварини. Так, якщо зламати гілку рослини, то на цьому місці виросте інакша. А якщо відрізати будь-яку частину тіла тварині або людині, то вона не відновиться.

Окрім того, зрізана або засушена рослина може протягом багатьох років зберігати лікарські властивості, тоді як тварина, що відчуває жах при вигляді скотобійні, викидає у кров токсини. Таким чином, вегетаріанські принципи харчування призвані, якщо не виключити взагалі, то хоча б мінімізувати завдання живим організмам як болі, так і смерті.

Міф 17: Вегетаріанство — складна система харчування

У вегетаріанській системі харчування немає нічого складного. Головне — правильно обрати вид вегетаріанства та здійснити плавний перехід на обрану систему харчування.

Міф 18: Вегетаріанство — дороге задоволення

Відповідно до оцінок популярного видання “Vegetarian Times”, вегетаріанство дозволяє щорічно зекономити сімейний бюджет на 4000 у.о. Це є цілком обґрунтованим, оскільки продукти, що входять до раціону вегетаріанця, які, також, можуть замінити їжу тваринного походження, коштують набагато дешевше м'яса.

Наприклад, населення Індії (а ця країна вважається однією із найбідніших країн світу) харчується переважно недорогим сиром, творогом та сметаною, що поєднуються із зерновими та бобовими культурами, що дозволяє повністю замінити м'ясо.

Організм отримує залізо із зернових та бобових, що поєднуються із фруктами, збагаченими вітаміном С.

Міф 19: Для задоволення потреби у поживних речовинах необхідно їсти протягом усього дня

Деякі вегетаріанці-початківці бояться того, що їм не вистачатиме поживних речовин, тому починають у непомірних кількостях снідати, обідати та вечеряти зернобобовими, влаштовуючи часті перекуси горіхами та іншими дозволеними продуктами. Відсутність режиму, часті перекуси та споживання великих порцій їжі приводить до проблем із травленням. Результат: розчарування у вегетаріанстві. Тому важливо дотримуватись правил вегетаріанства та помірності у споживанні їжі.

Міф 20: Життя дається один раз, і, відповідно, не варто собі ні у чому відмовляти, особливо, у смачній та поживній їжі

Якщо людина живе одним днем, не задумуючись про мету буття та життя після смерті, якщо вона не дотримується у своїх вчинках причинно-наслідкового зв'язку, який полягає у тому, що посіяне зерно у результаті і буде зібране, то варто задуматись хоча б над тим, що, живучи лише заради себе для себе, апріорі не можна бути щасливим.

Так, уседозволеність, направлена на досягнення свого щастя, позбавляє щастя інших живих створінь та людей, тоді як інші люди, також, ні у чому не будуть собі відмовляти заради свого щастя, позбавляючи тим самим щастя інших людей. У результаті виходить замкнуте коло нещасних людей, що намагаються задовольнити свої почуття, побудувати своє щастя за рахунок почуттів та щастя інших.

Міф 21: Вегетаріанство — особистий вибір кожного

Без сумнівів, рішення про те, поповнювати ряди вегетаріанців або ні, приймає кожний самостійно. Проте. Деякі факти змушують задуматись над глобальністю проблеми, пов'язаної із масовим споживанням у їжу м'яса.

  • Стічні води із скотарств у 10 разів більше забруднюють навколишнє середовище, порівняно із міською каналізацією.
  • Кількості калорій, споживаної скотом усього світу, вистачило б на харчування біля 9 мільярдів людей.
  • Зменшення виробництва м'яса лише на 10% дозволить вивільнити стільки зерна, скільки вистачило б на харчування 60 мільйонів людей.


Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Знаю дієтолога-натуропата, який доводить (принаймні, робить спроби довести), що людина є хижаком. От лише його теорія у плані лікування моєї недуги мені не дає нічого корисного. Тому питання: може реально знайти в Україні (краще у Києві) лікарів, що принаймні не вважають вегетаріанство шкідливим?