Поганий настрій шкодить травленню

Стрес став невід’ємною частиною життя сучасної людини: багато роботи, проблеми в особистому житті та важкі думки про свою роль у цьому світі - все це негативно впливає на наше здоров’я, послаблює захисні функції організму і навіть шкодить роботі травного тракту.

У намаганнях підлаштуватися під сучасні реалії ми часто їмо на ходу або за комп’ютером, замінюючи повноцінні прийоми їжі батончиками та кавою, а дарма. Переживання через зірвану угоду, невдале побачення або втрачений час у корку змушують відчувати сильний стрес, а заодно і збивають з пантелику роботу органів травлення. Давайте дізнаємося більше про те, як саме настрій впливає на травлення.

Травлення

Абстрагуйтесь від проблем

На думку експертів, стрес та збої у роботі травного тракту взаємозв’язані. Насамперед страждає процес травлення їжі. Неправильна перистальтика і дисбактеріоз провокують бродіння та гниття їжі у кишківнику, що приводить до викиду токсинів і кислот, які чинять негативний вплив на організм. Залежно від ситуації, супутнім симптомом є діарея. Неприємні відчуття супроводжуються спазмами у животі, які з’являються через підвищене газоутворення.

До порушень процесів травлення відноситься і відрижка, яка свідчить про початкові стадії рефлюксних захворювань, а також про можливе запалення стравоходу. Часто зустрічаються і зміни у складі шлункового соку, що, як правило, приводить до гастриту та дуоденіту, і в особливо важких випадках - до виразок шлунку або дванадцятипалої кишки.

Чоловік їсть за комп'ютером

Зберігайте спокій

Щоб захистити органи травлення від розладів, насамперед слід намагатися мінімізувати рівень стресу у своєму житті - навчитися правильно керувати емоціями, критично оцінювати ситуацію та ставитися до всього спокійно.

Що стосується харчової поведінки, то слід відмітити, що їжу варто споживати з насолодою, не поспішаючи. Нехай кожний обід та вечеря стануть таким собі маленьким святом. Не так важливо, що ви їсте, головне - як (хоча принципи правильного харчування ніхто не відміняв). Їжте повільно і з гарним настроєм. Ставитись до трапези потрібно як до короткої, але довгоочікуваної відпустки. Ми їмо, а значить, отримуємо велике задоволення.

Родина готує



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.