Трави для покращення роботи мозку та настрою

На сьогодні в світі проведено багато досліджень про вплив трав і природних добавок на їх основі на роботу головного мозку та наш настрій. І результати виявились більш, ніж вражаючими: багато рослин, які ми споживаємо у їжу як у свіжому вигляді, так і в якості спецій або відварів, здатні зняти симптоми легкої депресії, підняти бойовий дух, зменшити стрес і покращити пам’ять та концентрацію. Яким же рослинам і травам слід дякувати за це?

Трави

Шавлія

Ця гаряча рослина - однозначний фаворит серед знавців і прихильників трав. А все тому, що у ній містяться компоненти, які сприяють покращенню нейронних зв’язків і передачі сигналів у головному мозку. Завдяки чому ці хімічні речовини допомагають у профілактиці розвитку дегенеративних захворювань і зміцнюють пам’ять. Позаяк не відмовляйте собі у задоволенні випити горнятко чаю з шавлією - це не лише смачно, а й дуже корисно.

Шавлія

Елеутерокок

Цю траву часто називають сибірським женьшенем і вона - ще один відомий адаптоген, основне завдання котрого - підвищити імунітет. Однак є в елеутерококу і побічні ефекти, які полягають у здатності посилити концентрацію та зосередженість. Ви скажете, навіщо нам якась трава, коли є кава, однак, на відміну від неї, настоянка елеутерококу не супроводжується майбутнім спадом енергії, як це буває після кофеїну.

Елеутерокок

Меліса

Цю рослину також ще називають лимонним бальзамом. Вона є абсолютно безпечною і не викликає звикання, однак ефективно усуває нервозність, допомагає полегшити депресію і сезонну хандру. Уся справа в тому, що у мелісі містяться леткі олії, зокрема, цитронелли, які чинять потужний антистрес-вплив на організм.

Меліса

Женьшень

Кореневище цієї рослини - одне з найбільш популярних у нетрадиційній китайській медицині. Його ще називають коренем життя. Однак не менш корисним є й бадилля. Ця трава - відомий адаптоген, який миттєво покращує настрій, а у довготривалій перспективі ще й покращує пам’ять, увагу, дозволяє довше концентруватися і при цьому знімає симптоми підвищеної тривожності.

Женьшень

Валеріана

Ця трава дуже популярна у нашій країні в якості ефективного заспокійливого засобу для людей (і для котів). Однак є у неї і менш відомі корисні властивості. Зокрема, ефірна олія валеріани допомагає покращити настрій і зняти симптоми тривалого стресу.

Валеріана

Душиця

Вона ж майоран. Ця рослина володіє тонким, навіть вишуканим ароматом, тому при додаванні її у салати та інші страви дуже позитивно впливає на їх смакові властивості. Але на цьому переваги душиці не закінчуються. У ній міститься велика кількість антиоксидантів, які підвищують здатність до концентрації, дозволяють розслабитись і нормалізують стран нервової системи.

Душиця

Звіробій

У складі звіробою містяться флавонові сполуки, які чинять потужний антиоксидантний вплив, вітаміни, ефірні олії, а також гіперфорин і гіперицин - речовини, що володіють антидепресивною дією. Саме тому цю траву часто використовують у якості натурального засобу при лікуванні легкої та помірної депресії.

Звіробій

Щитолисник азійський

Ще одна рослина, дуже популярна у народній медицині, де її активно використовують для зняття нервозності або при порушеннях діяльності головного мозку. В Індії для цієї мети можна придбати навіть спеціальні порошки, у яких містяться подрібнені стеблі та листя щитолисника. У нашій країні трава часто застосовуються у якості імуномодулюючого, антисептичного та проивірусного засобу.

Щитолисник азійський

Розмарин

Цю рослину дуже часто називають травою пам’яті, тому що вона прискорює процеси мислення, покращує увагу та нормалізує роботу головного мозку. При додаванні розмарину в їжу у процесі приготування він втрачає частину своїх корисних властивостей (у всьому винна термічна обробка), однак ситуацію можна виправити, якщо додати спецію у якості фінального акорду. Також свіжий і сушений розмарин можна заварювати у чай або робити з ним настоянки та відвари.

Розмарин

Базилік

Листя базиліку - справжня скарбниця корисних речовин. До їх складу входить екстракт метанолу, який відомий тим, що допомагає усунути порушення діяльності головного мозку, підвищує рівень концентрації і тонізує нервову систему. Як результат - ясна голова та активна розумова діяльність.

Базилік

Золотий корінь

Він же родіола рожева - це трава, яку дуже часто використовують, коли потрібно швидко підвищити розумову і фізичну активність, прискорити когнітивні функції, покращити пам’ять і впоратися зі слідами хронічної втоми.

Золотий корінь



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.