Догляд за бджолами у теплий період року

Догляд за бджолами – заняття, яке підійде тим, хто цих комах не боїться. Це робота на свіжому повітрі, яку можна виконувати в хорошу погоду, або під час вихідних, таким чином поєднуючи з основною. При правильному підході до цієї справи можна повністю забезпечити  потреби родини, яка буде утримувати пасіку, і мати можливість збувати надлишок меду та інших бджолопродуктів.

Пасічник

Якщо ви тільки пробуєте займатись цією справою, найкраще починати навесні. Тоді ж можна придбати бджолопакет – приблизно в кінці травня. Починають, як правило, з одного-двох вуликів. Вони в цілому бувають одно- й багатокорпусні,  останні можна доставляти  вертикально магазинними або цілими корпусами вгору. В двокорпусних вуликах рамки розміщені на одному рівні. Розширення гнізда відбувається за рахунок переміщення заставної дошки убік і додавання нових рамок. Вулик повинен відповідати наступним вимогам: бути  теплим, щільним, легким, виготовленим з  дотриманням усіх внутрішніх розмірів, зручним у користуванні, з достатнім внутрішній об’ємом, що дає можливість нарощувати силу сім’ї і бажано, щоб він був придатним до кочівлі.

У пакеті міститься достатня кількість бджіл, дві рамки з розплодом та корм для бджіл. Вулик попередньо дезінфікують і готують належним чином. Пакет ставлять на тому місці, де згодом буде розміщений вулик. При перенесенні сім’ї у вулик застосовують невелику кількість диму. Бджіл легенько змітають з кришки ящика у вулик, тоді обережно ставлять рамки в новий вулик і досипають бджіл, які залишилися в бджолопакеті. Після того, як вони заспокояться, підсаджують матку. На перших порах бджіл необхідно підгодовувати. Біля вулика повинні бути дві поїлки - з прісною й солоною водою. 

Ті, у кого бджоли вже були й успішно перезимували, у другій половині березня чистять вулики, перевіряють загальний стан сім’ї. Сім’ям, у яких корму мало, дають рамки з медом, наявність матки визначають за поведінкою бджіл. Якщо при огляді сім’ї не виявили бджолиної матки і відсутній відкритий розплід, потрібно поставити контрольну рамку. Якщо протягом двох днів не з'явиться новий маточник на контрольній рамці, це свідчить про те, що матка в вулику є. Просто вона випадково не була виявлена і тимчасово не червить. В іншому випадку треба, якщо безматочна сім’я сильна, дати їй запасну матку. Слабкі сім’ї об’єднують, витягнувши перегородку між ними, якщо ж безматочна сім’я середньої сили, то до неї під’єднують відводки разом з маткою.

Вулики у машині

Поступово, в міру того як зростає сім’я, потрібно доставляти рамки у вулик і збільшувати об’єм гнізда. Потрібно додавати вільні рамки з таким розрахунком, щоб у гнізді, крім рамок із розплодом, було ще 4 вільних. Перед  доставлянням їх очищають від торішньої твердої перги. Навіть якщо вони будуть дещо пошкоджені, бджолам  легше їх добудувати, ніж виколупати пергу.

У середніх за силою бджолосім’ях вощину доставляють збоку рамок з закритим розплодом, в сильних можна через одну між рамками з медом, оскільки в останньому випадку бджоли почнуть їх відбудовувати не в міру потреби, а відразу, для чого потрібна достатня кількість молодих бджіл.

Із початку травня потрібно переглядати рамки на наявність трутневого розплоду.  Його потрібно видаляти, залишаючи деяку кількість, і заміняти робочою вощиною. 

Також, починаючи з середини травня, потрібно застосовувати протиройові методи. В теплий період одним з таких методів може бути утримання нерійливої породи бджіл у вуликах великого об’єму. Потрібно вчасно доставляти нові рамки. Якщо у вулику мало місця, можна відкачати мед

Кожні 5 днів потрібно перевіряти сім’ю на наявність зайвих маточників і зрізати їх, якщо вони є в наявності. Простішим методом буде ізолювати матку на 1-3 рамках. 

Бджоли

Також сильну сім’ю можна розділити, не чекаючи, перш ніж вона зроїться та полетить в невідомому напрямку. Тоді ж можна доставити вулики або продавати відводки. Це можна робити вже в 20-х числах травня. 

Відводки найпростіше брати таким способом: рамки з маточниками, відкритим і закритим розплодом та бджолами переносяться в новий вулик. Старі бджоли повернуться у свій вулик, молоді, які ще не обліталися, залишаться. Протягом перших 3-х днів до молодих відводків ставлять у вулик медову рамку і воду в годівничці. Нова матка, яка вийде в такому вулику, два тижні не має розплоду.

Коли ж вона починає яйцекладку, відводки підсилюють декількома рамками закритого розплоду, відібраного від інших основних сімей, якщо там багато розплоду. Це прискорює їхній розвиток у повноцінні сім’ї. Під час розвитку сімей їм дають для відбудови рамки зі штучною вощиною, оскільки її відбудовують молоді бджоли

Допоміжні сім’ї розводять на початку літа й використовують у тому ж сезоні або, якщо взяток ранній, залишають зимувати для використання в наступному році. Роздільне утримання сімей до взятку запобігає роїнню, але невеликі сім’ї можуть не пережити зиму. 

Рамки з медовими сотами

На час сильного медозбору можна об’єднувати сім’ї, забравши з однієї матку й пересипавши їх попередньо м’ятою, після чого їх підсилюють рамками з закритим розплодом. Або якщо це роблять у вулику з перегородкою на дві сім’ї, забирають з однієї матку й через 1-2 дні ледь піднімають перегородку, щоб пройшов запах, а потім об’єднують. Внаслідок цього в одному вулику дуже багато робочих бджіл, матка майже не червить, бо все зайнято медом. По закінченні медозбору відкачують мед і роз’єднують сім’ї, додавши матку з нуклеусного вулика; можна і не роз’єднувати, якщо після цього дві сім’ї будуть слабкими або середньої сили.

У безвзятковий період краще обмежити яйцекладку матки, використовуючи 1-3-рамковий ізолятор.

Найкраще відкачувати мед зі щільників запечатаних і без розплоду. Перед тим видалити воскові кришечки (забрус). Багато пасічників відкачують мед зі щільників, на яких є трохи розплоду, але це робити треба обережно. Рамки беруть з невеликою кількістю лише закритого розплоду і відкачують на невеликих обертах медогонки. В період інтенсивного медозбору буває, що на рамках багато нектару; відкачувати в такий період мед краще вранці або ж дочекавшись негоди.

Окрім описаного в даній статті, догляд за бджолами має ще багато особливостей, які краще за все вивчати на практиці. 

Мед

 

     



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.