Рекламні міфи про продукти харчування

Сучасна реклама просто кишить завуальованими розумними фразами, науковими фактами та доводами, останніми науковими дослідженнями, які, всі до одного, підтверджують беззаперечну користь та якість продукту. Проте, усе це добре замаскований обман споживачів.

Головна проблема — довіра споживачів до “авторитетних” інтерпретацій експертів, надаючи їм більше значення, ніж власному досвіду та інформації. Найбільш стійким стереотипом є довіра думці академіків, професорів та інших спеціалістів, хоча насправді, немає жодних доказів, що вони взагалі брали участь у тестуванні будь-яких продуктів. Ще одним стійким стереотипом є надмірна довіра рекламі, адже “на всю країну розказують, значить, правда”.

Рекламну брехню про продукти харчування можна поділити на два види: явна, безсоромна брехня та замовчування частини інформації, коли перераховуються переваги продукту, забуваючи про його недоліки.

Позаяк, головне не купуватись на рекламні трюки, а уважно читати склад продукту та покладатись на власні знання. Давайте розглянемо декілька найпоширеніших рекламних міфів, із кожним з яких ми не раз зустрічались.

Телепередача

Чудо-йогурти

Як позбутися за один день від дисбактеріозу, а разом з тим від лупи та ще ряду нездужань? Реклама каже — з'їсти чарівний йогурт! Без нього життя темне та сіре, а з ним — чудове та кольорове.

Реклама стверджує, мовляв, на Заході давно усвідомили, що йогурт є найздоровішим кисломолочним продуктом, тому споживають його у великих кількостях — від 15 до 35 кг за рік на одну людину, тоді як у нас цей показник не перевищує 3 кг за рік.

По суті, йогурт — це зброджене молоко, таке ж, як кефір або простокваша, кавказькі — тан, айран або мацоні. Усі вони є корисними для здоров'я та використовуються у кухнях різних народів тисячоліттями. Йогурт отримав свою надзвичайну популярність саме тому, що “зіпсувався”, тобто хитрі виробники почали заповнювати попередньо хороший та корисний продукт синтетичними “покращувачами”, цукром, ароматизаторами та консервантами.

Йогурт “Персиковий” та “йогурт із персиками” із точки зору споживача — один і той самий продукт. Проте, насправді, це не обов'язково саме так. Швидше за все, у персиковому, полуничному, сливовому та іншому будь-якому йогурті фруктів взагалі немає, або ж дуже мало. Натомість — безліч підсилювачів смаку. Ароматизаторів та іншої хімії. В принципі, із юридичної точки зору, виробник дійсно може дати своїй продукції будь-яку назву — тому потрібно дивитись на склад продукту 

Що стосується живих йогуртів. Лакто- та біфідо- культури, якими ніби-то так і кишить “солодкий кефір”, у більшості випадків до кишечнику навіть не доходять, оскільки гинуть у кислому середовищі шлунку. Щоб вони дійшли до місця призначення, то повинні, принаймні, бути упакованими у оболонку (капсулу), яка розчиняється у кишечнику. Це є можливим у спеціальних препаратах, і аж ніяк не у баночці із солодкою масою. Позаяк, “доплата за імунітет”, яку хочуть отримати від нас виробники йогуртів, - марна трата грошей.

До того ж “живими” є лише непастеризовані (тобто, виготовлені без теплової обробки) йогурти. Зберігати їх можна виключно при низькій температурі і не більше тижня (тільки за таких умов корисні бактерії залишаються живими). А ті йогурти, які стоять на звичайних полицях супермаркетів тижнями, - “живими” бути не можуть.

А легкість у шлунку та покращення травлення забезпечить і склянка звичайного кефіру на ніч. 

Щодо йогуртів, у яких міститься ніби-то унікальна бактерія ActiRegularis, яка, за версією виробника, здатна виживати у кислому середовищі шлунку, і, відповідно, приносить користь для кишечнику. Насправді, вона є звичайною Bifidobacterium animalis – біфідобактерія, яка міститься у організмі практично усіх ссавців, включаючи людину. ActiRegularis – це, за старовинним маркетологічним звичаєм, просто гарна назва одного зі штамів цієї бактерії. А здатність Bifidobacterium animalis виживати у кислому середовищі шлунку і не руйнуватись у кишечнику підтверджена тільки дослідженнями компаній-виробників продуктів із цією бактерією.

Йогурт

Кисломолочні продукти для підвищення імунітету

Проблему зниженого імунітету, яка, також, загострилась у людства протягом останніх років, беруться лікувати виробники не лише лікарських препаратів, а й кисломолочних продуктів. У рекламі останніх стверджується, що імунітет людини міститься у його травному тракті, і тому “спеціальний комплекс лактобактерій, зміцнюючи імунітет, допомагають підтримувати здоров'я у чудовій формі”. Скорочення “L.” у назвах “особливих” бактерій означає Lactobacillus – тобто звичайні лактобактерії. Casei та Rhamnosus – різновид лактобактерії та підвид різновиду відповідно. Обидві “чудо-культури” є у людському організмі та у переважаючій більшості кисломолочних продуктів. Остання — Rhamnosus – частіше всього використовується у якості консерванту у йогуртах, щоб попередити небажані зміни у хімічному складі, а зовсім не заради нашого імунітету.

У рекламі таких кисломолочних імуностимуляторів повідjмляється, переважно, про один вид лактобактерій — L.Casei Imunitass. Це ті ж лактобактерії, але з патентованою маркетинговою назвою з метою виділитись серед конкурентів. У назві ж продукту спеціально використовується слово, схоже за звучанням зі словом “імунітет”, оскільки це вселяє споживачам примарне відчуття турботи про імунітет.

Дитячі йогурти для покращення росту

Дитячі кисломолочні продукти просуваються у материнські маси під гаслом “Рости на здоров'я”. Активний ріст дитини повинен забезпечити підвищений вміст кальцію та вітаміну D у продукції. На упаковці таких продуктів, зазвичай вказано, що у 100 г продукту міститься біля 180 мг кальцію, що становить 20-30% добової фізіологічної потреби дитини. А, також, 10 г сахарози, тобто дві чайні ложки цукру, менше, ніж на пів склянки. Для порівняння — у молоці цукру немає зовсім, а кальцію — 120 мг на 100 г продукту.

Незамінна користь молока

Врешті-решт, давайте взагалі поговоримо про “незамінну” користь молока та молочних продуктів.

Популярні рекламні ролики, які закликають пити молоко через його користь та необхідність, приносять молочній промисловості дуже багато грошей. Основна частина такої реклами базується на профілактиці остеопорозу за рахунок молока. Проте, деякі дослідження показують, що кістки можна зміцнити повною мірою і за рахунок рослинною їжі, що часом є ефективнішим, ніж за рахунок молочної продукції. Отже, незамінність молока є дуже переоціненою.

Молоко

Жуйте жуйку після їжі для очищення ротової порожнини

Не зважаючи на популярну рекламу, самі стоматологи ставляться до жувальної гумки без особливого захоплення. Так, вона дійсно освіжає дихання, але її важко назвати засобом гігієни ротової порожнини. Наукові дані щодо позитивного впливу жувальної гумки на стан зубів стосуються дуже вузького спектру продукції із фторидами. Гумка, яка містить цукор, за калорійністю та руйнівній дії на зубну емаль є гідним конкурентом цукеркам.

Щодо іншої частини “найкращого захисту від карієсу” - повинно чітко знати, як правильно жувати гумку. Робити це рекомендовано не більше 3 разів на добу і усього по 3 хвилини. Адже при тривалому жуванні гумки відбувається надмірне виділення шлункового соку, а, оскільки їжа не надходить у шлунок, це може завдати шкоду його слизовій оболонці.

Жувальна гумка

Легке” масло

“Легке” масло не впливає на фігуру, дарує відчуття легкості, а канапки із ним можна споживати чи не тоннами, буде тільки краще — стверджують рекламні ролики. Насправді, спреди (рослинні жири, змішані із тваринними) є дешевшими, але кожний, хто хоч раз пробував цю жовту масу, знає — це не що інше, як маргарин, як не крути. При цьому, він містить рослинні трансжири — ті самі, що закупорюють судини холестериновими бляшками, а за деякими даними, навіть, викликають рак.

Ствердження деяких виробників, що у їх спредах та легких маслах міститься 15-25% вершкового масла, взагалі, нічого крім посмішки, викликати не можуть. Чого тільки не додають до 75-85% сурогатів — консерванти, антиоксиданти, барвники та багато інших, настільки ж “поживних” речовин. Усе для того, щоб у результаті отримати повні 100% та збути цей продукт довірливому споживачеві. Дуже часто, також, вартість такого продукту є вищою за вартість справжнього вершкового масла, хоча, насправді, його вартість є такою самою, якщо не меншою.

Батончики із мюслі — відмінний дієтичний спосіб наситити організм необхідними вітамінами та мінералами

Іноді можна використати такий батончик як джерело вуглеводів, білків та жирів, для перекусу, але це ніяк не може стати регулярним харчуванням. Не варто зловживати такими батончиками, адже це прирівняється до того, якби ви споживали багато цукерок, тістечок та печива. Батончики не замінять повноцінного харчування, зокрема, фруктів та овочів. А, також, не виключено, що такі батончики можуть містити штучні добавки та ароматизатори для покращення консистенції і смаку.

100% соки — запорука здоров'я

Самі що не є “натуральні соки, які дозволяють “завжди підтримувати себе у тонусі”, насправді готують із концентрованої фруктової м'якоті, розбавленої водою. Ця технологія є добре відомою власникам дачних ділянок, які, мабуть, не раз купували 200-літрові жерстяні бочки “з-під концентрату”. Такий концентрат на заводах розбавляють “за смаком” водою та запаковують у пакети або пляшки. І це найкращий варіант.

У гіршому випадку — туди додають цукор, лимонну кислоту, тощо. Обов'язково звертайте увагу, що написано на упаковці напою, який ви купуєте. Частіше всього “100% продукти! Виявляються саме нектарами — вижимки, приправлені цукром.

До того ж, в упаковках типу “тетра-пак” вітамінів у напої практично не зберігається, але розвивається сприятливе середовище для грибів роду Candida. Позаяк, такі соки не лише не несуть жодної користі, а й можуть бути шкідливими.

Не забувайте, також, що у холодильнику відкриту упаковку “соку” не можна зберігати більше 12 годин. У протилежному випадку — корисніше буде облизати не стерильну чашку Петрі у шкільному кабінеті біології.

Соки

Цільнозерновий” продукти

Побачивши таку позначку, споживач думає, що основа такого продукту є цільнозерновою. Проте, насправді продукт, зазвичай, містить не більше 8 грам цільних зерен на 100 г, а якщо на продукті написано “100% із цільного зерна”, значить у продукті не більше 16 г цільних зерен на 100 г. Насправді, дослідження показали, що більшість продуктів харчування із відміткою “цільнозерновий” містять більше цукру та зайвих калорій, порівняно із продуктами без такої позначки. Позаяк, уважно читайте етикетку, щоб знати, що ж ще окрім цільних зерен, ви купуєте.

Збагачені вітамінами

Думаєте, що споживаючи продукт, на якому зазначено “з вітамінами” отримаєте користь. Як від справжніх (природних) вітамінів, які містять у овочах та фруктах? Вітаміни С, E, А та В іноді додають до фруктових снеків, зернових, молочних продуктів і, навіть, у печиво. Проте, вченими доведено, що штучне збагачення продуктів харчування вітамінами не дає такого ефекту для здоров'я, на відміну від натуральних вітамінів. Тому краще обирати натуральні продукти, щоб отримати усі вітаміни від природи.

Соняшникова олія без холестерину, із вітаміном Е

Особливо помітка на пляшках із соняшниковою олією - “без холестерину” - повинна спонукати споживачів, яких хвилює це питання, купувати саме цю олію. Проте, досі далеко не всі знають про те, що холестерину і так немає і просто не може бути у жодній пляшці рослинної олії, не важливо якої марки та якого виробника. Холестерин — це природний жирний спирт, що міститься виключно у тваринних організмах. Отже, писати на пляшках із олією “без холестерину” - те ж саме, що писати “без хлібу”, його там і так не буває.

У свою чергу, вітамін Е, що, також, виступає у рекламі як перевага, навпаки, є невід'ємною частиною будь-якої соняшникової олії.

Соняшникова олія

 

Напівфабрикати — безпечна та зручна їжа

Дійсно, це дуже зручно — прийти з роботи і швиденько підсмажити заморожені котлети або відварити пельмені. Але давайте поглянемо на упаковку. Що входить до складу наших улюблених пельменів? Виробники можуть додати туди все, що завгодно, тільки б продукт зберігався довше та не псувався. Інша справа, якщо власноруч приготувати домашні заготовки. Тоді можна бути на 100% впевненим у складі та відсутності шкоди для здоров'я.

Еко / Біо / Без ГМО

Кількість прихильників органічної продукції у світі зростає кожного дня. Позаяк, рекламні агенти одразу підхопили тенденцію та використали прагнення людей купувати екологічно чисті продукти, розміщуючи приставки “еко”, “біо” та “без ГМО” чи не на кожному продукті.

У країнах ЄС, Америці та деяких інших діють закони про єдині стандарти для виробництва продуктів із маркуванням “біо”. В Україні, Білорусі та Росії, наприклад, таких стандартів немає. Відповідно, штампи “не містить ГМО” (генетично модифіковані організми) можна зустріти навіть на солі. Давайте подумаємо, звідки у солі, соди та води взагалі гени?

Сода без ГМО

Соя

Наразі на вітчизняному телебаченні сою не майже не рекламують, але усе ще попереду. Деякі прибічники “здорового способу життя” замінюють соєю практично усе — від м'яса до дитячого харчування.

Відповідно до досліджень фонду Уестона, соя містить дуже високий рівень фітокислоти у формі, яку практично неможливо нейтралізувати і яка впливає на абсорбцію цинку у більшій мірі, ніж інші мінеральні речовини. Вчені ще у 1967 році довели, що соєві продукти, які містяться у дитячому харчуванні, приводять до негативного балансу цинку в організмі дитини, що, відповідно, призводить до затримки росту. Шкідливий вплив сої не пригнічує навіть додаткова доза цинку.

І якщо зі своїм здоров'ям ви готові експериментувати, то потурбуйтесь про дітей, яким точно не варто ставати жертвами нав'язливих PR-капманій — навіть, якщо усміхнене обличчя а екрані запевняє у іншому.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.