Що треба знати про грузинське вино

Інтерес до грузинського вина постійно зростає, а ресторани складають цілі винні карти виключно з вин Грузії. По суті, Грузію можна назвати однією з перших місцевостей, де почали виробляти вино - недалеко від Тбілісі були знайдені залишки квеврі (посуду для виготовлення вина) віком понад 6 тисяч років.

Давайте з’ясуємо більше про грузинське вино, як його вирбляють і що потрібно знати про його сорти.

Фестиваль вина

Де роблять вино

Основні регіони виробництва вина у Грузії - Кахетія, Імеретія, Картлі, Рача-Лечхумі, Самегрело, Гурія, Аджарія. До 1998 року виробництво вина ніяк не контролювалось, але після виходу закону “Про лозу та вино” у вин з’явились захищені найменування місць походження, наприклад Цинандалі, Кіндзмараулі та Манаві.

Вино у пляшках та бочках

Що таке квеврі

Квеврі - це глиняні глеки опуклої витягнутої форми, у яких традиційно виготовлялось грузинське вино. У кінці 2011 року квеврі у Грузії були визнані об’єктом культурної спадщини та зараховані до нематеріального фонду культурної спадщини країни. Трохи пізніше квеврі потрапили і до списку ЮНЕСКО.

Квеврі

Як роблять вино у квеврі

Глиняний посуд закопують у землю, а всередину кладуть виноград, часто разом з лозою. Коли у квеврі починає відбуватися бродіння, маса з соком та м’якоттю піднімається нагору, а потім, коли газ виходить назовні, мезга (ягоди, шкірка, виноградна лоза) осідають на дні, тоді глек запечатують і залишають вино дозрівати. Для посуду з вином зазвичай відводять окреме приміщення, яке називається марані. Там вино дозріває і настоюється протягом декількох місяців. Сьогодні грузинські вина роблять переважно за французькими технологіями, але винороби продовжують експериментувати і виготовляти вино у квеврі.

Вино у квеврі

Які сорти винограду використовують

Грузинські вина вважаються автохтонними - це значить, що сорт винограду історично вирощується тільки на певній території. Усього в Грузії налічували понад 500 сортів винограду, але сьогодні їх залишилось близько 40.

Серед білих сортів можна виділити ркацителі, мцване, кісі, хіхві, кахетинський зелений, чинурі, цолікаурі, цицка, крахуна, цинандалі, рачинський тетра, сакміела, авасірхва. Червоні сорти, які використовуються найчастіше - сапераві, тавквері, оцханурі сапере, шавкапіто, александроулі, муджуретулі, дзвелтаві, усахелоурі, оджалеші, чхавері.

Біле та червоне вино і виноград

Ркацителі

Один із найпоширеніших сортів білого винограду у Східній Грузії. У вина з цього сорту світло-солом’яний колір з смарагдовими відтінками, аромат жовтої сливи, білої шовковиці з нотами тропічних фруктів. Смак у такого вина м’який, з освіжаючою кислотністю, вираженими цитрусовими тонами та тривалим післясмаком. Це вино добре поєднується з морепродуктами, стравами з курки або індички та овочевими салатами.

Мцване

Один із найцінніших грузинських сортів винограду. У перекладі з грузинської назва означає “зелений”, і сорт отримав його через яскравий зелений колір ягід. Вина, вироблені з цього сорту, відрізняються освіжаючим смаком та сильним букетом аромату. Таке вино чудове для доповнення страв з птиці, риби, салатів або як аперитив.

Виноградник

Сапераві

Одна із найпоширеніших грузинських назв, це і головний червоний грузинський сорт. Із цього винограду виробляються такі вина як Мукузані, Напареулі, Кіндзмараулі, Ахашені, Піросмані, Алазанська долина. Гарний рубіновий колір з бордовим відтінком, складний і багатогранний аромат з тонами чорної шовковиці та вишні. Смак у вина елегантний, з м’якими танінами і легкою кислотністю. Підходить до шашлику, м’яса на грилі, овочевих салатів і дичини.

Шавкапіто

Вино з цього сорту винограду виходить насиченого рубінового кольору, з багатим букетом з нотами стиглих слив і темної черешні. Часто його витримують у дубових бочках, що відрізняє його танінністю та помітним післясмаком. Таке вино рекомендовано подавати до м’ясних страв та зрілих сирів.

Вино з винограду шавкапіто у бочці

Александроулі та Муджуретулі

Ці сорти вважаються найбільш дорогими та популярними у прихильників напівсолодких вин. Вино світло-рубінового кольору, з нотами малини та суниці і солодкими танінами. Його рекомендовано подавати до страв зі смаженого м’яса та дичини, а також до фруктів і різноманітних десертів.

Тавквері

Один із найстаріших та рідкісних автохтонних грузинських сортів винограду. Він має потенціал для створення витончених та елегантних вин зі своїм видатним стилем. Рекомендовано подавати до м’ясних страв і витриманих сирів.

Наливання вина у келих



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.