Як повернутися до правильного харування після зриву

Ви сіли на дієту, і ніби все йде добре, вже видно перші результати, а потім з якоїсь незрозумілої для вас причини відбувається зрив: ви піддаєтесь спокусі з’їсти шматочок торту і вже не можете зупинитися. Правильне харчування забуте, спорт закинутий - розпочинається черговий роман з холодильником. Якщо з вами таке траплялося не раз, значить, ви не з чуток знаєте, що таке зрив з дієти.

Зриви при схудненні - явище досить поширене, зазвичай за ним приховані психологічні проблеми, які заважають довести розпочате до кінця. І найскладніше у цьому процесі - не тільки розібратися з тим, що все-таки заважає вам схуднути, а й повернутися до здорового раціону після зриву. Однак є декілька простих порад, дотримуючись котрих, ви зможете знову повернутися до правильного харчування.

Дитина куштує торт

Нагадайте собі про мету схуднення

Коли ви вирішили, що потрібно схуднути на 5-10 кілограм, ймовірно у вас була якась мотивація. У всіх вона різна: хтось хоче носити плаття від-кутюр і загоряти у міні-бікіні на пляжі, у когось запланована шикарна фотосесія, на якій хочеться сяяти, а у третіх, можливо, почали з'являтися проблеми зі здоров’ям, спричинені зайвою вагою. Варіантів - мільйон. Кожний з нас має свою мотивацію, нагадайте собі, чому вам хотілося схуднути, а якщо мета нечітка, сформулюйте собі її точніше.

Відмовтесь від суворих дієт

Якщо зриви у вас траплялись неодноразово, подумайте, можливо, ваш організм протестує проти жорстких дієт, якими ви занадто захоплюєтесь. І пам’ятайте, будь-які жорсткі обмеження неминуче приводять до зривів. Позаяк краще дотримуйтесь правильного збалансованого, а головне - різноманітного харчування.

Морквина на тарілці

Не змінюйте свій раціон різко

Зриви частіше всього відбуваються, тому що людина морально не готова до великої кількості обмежень від улюблених продуктів в один момент. Тому не відмовляйтесь одразу від всіх смаколиків. Почніть зі зменшення порцій та виключення фастфуду і цукру, потім виключіть випічку, додайте більше свіжих овочів. І робіть собі невеликі заохочення - наприклад, маленький шматочок шоколаду після важкого робочого дня.

Наперед складайте меню на день

Або на тиждень - як вам зручніше. Записуйте продукти, необхідні для тих чи інших страв у список покупок і ходіть у магазин тільки з ним, щоб не купувати зайвого.

Планування меню

Знайдіть собі заняття до душі

Одна з найчастіших причин зривів - банальна нудьга. Вам нічим зайняти свій вільний час, тому ви починаєте перекушувати. А де канапка, там і шматок торту, і відбивні, що залишились з вечері.

Розвантажте організм наступного дня після зриву

Режим харчування - тема делікатна. Не всі здатні його підтримувати, але багато хто мріє навчитись. Насправді, головне - баланс та усвідомлена взаємодія з їжею. Якщо ви переїли вчора, дайте відпочинок своєму організму сьогодні. Не ведіться на дієтичне мислення на кшталт З понеділка нове життя, почніть одразу після нападу переїдання.

Корисні снеки

Прислухайтесь до себе

Намагайтеся їсти тільки тоді, коли відчуваєте голод, а не по ситуації, часу або іншим параметрам. Єдине завдання, котре може вирішити їжа - голод. Прислухайтесь до власного тіла.

Їжте легку їжу

Зробіть наступний прийом їжі легким та рідким, щоб не перевантажувати шлунок, а порція повинна бути трохи меншою, ніж та, яку ви звикли споживати.

Крем-суп

Не демонізуйте їжу

Правильне харчування - це добре і потрібно, але не всі можуть відмовитись від звичного способу життя зразу. Вводьте корисні звички поступово та не поспішайте.

Відмініть серйозні фізичні навантаження одразу після зриву

Після зриву краще змінити активність і не загострювати увагу на максимальному витрачанні калорій. Прийміть гарячу ванну, почитайте книгу чи перегляньте фільм. Зрив уже стався, пробате себе, любіть себе.

Книги та горнятко чаю

Що допоможе уникнути зриву

У подальшому розвитку на шляху до здорового життя допоможуть декілька лайфхаків.

Підтримуйте водний баланс протягом всього дня

Починайте ранок зі склянки води кімнатної температури, особливо у холодний період. Наш організм потребує тепла з самого ранку.

Дотримуйтесь режиму сну

Сон приймає участь у процесах відновлення організму. Ймовірно багато хто з вас помічав, що при недосипанні порушується режим харчування і тягне на солодке, жирне та випічку.

Сплячий малюк

Додайте до раціону ферментовані продукти

Квашені овочі, комбуча на основі чайного гриба, ферментовані яблука. Такі продукти мають велику кількість вітамінів, мінералів і позитивно впливають на травний тракт. Вони допомагають мікрофлорі кишківника отримати порцію корисних бактерій для більш продуктивної роботи.

Забудьте про цукор

Обмеження продуктів з високим вмістом цукру добре впливає не лише на вагу, а й на мікрофлору кишківника.

Давайте відпочинок нервовій і травній системі

Це найважливіше. Уявіть свою шафу: якщо вона ломиться від надлишку речей, то трапляється хаос, у якому нічого не знайти - плаття мнуться, штани падають. Те ж саме відбувається і зі шлунком. Всередині вас все повинно бути розкладено по полицям, щоб ви могли жити у гармонійному та здоровому тілі.

Приготування овочів



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.