Як приготувати стейк вдома

Є 2 головних інгредієнти, без яких неможливо створити чудовий стейк. Перший - відмінне м’ясо. А другий - майстерність кухаря. Але не слід розчаровуватись, якщо ви не шеф закладу з трійкою мішленівських зірок.

Стейки користуються величезним попитом у ресторанах, тому що всі чомусь думають, що в домашніх умовах приготувати їх набагато складніше, ніж інші страви. Насправді, це не так вже й важко. Достатньо лише знати деякі тонкощі та дотримуватись деяких порад.

До речі, ці поради стосуються не тільки самого процесу приготування, а й правильного вибору м’яса. Будь-який шеф-кухар вам підтвердить, що правильно підібране м’ясо - це 80% успіху.

Стейк і гарнір

Порада 1

Щоб стейк вийшов м’яким, м’ясо повинно бути витриманим. Якщо смажити стейк зі свіжого м’яса одразу після забою, то стейк вийде жорстким. Це пов’язано з тим, що м’яз у шматку м’яса не розслаблений.

Коли купуєте м’ясо в супермаркеті, дивіться не на дату пакування, а на дату забою (вона також повинна бути вказана), відраховуйте від неї 20-25 днів - це і буде датою, починаючи з якої можна смажити стейк. Звісно, мова йде про шматки м’яса у вакуумних упаковках - наприклад, мармурова яловичина.

Порада 2

Стейк повинен бути не тоншим 2,5 см. Якщо ви готуєте стейки з вирізки (філе міньйон), нарізайте її шматками товщиною не менше 5 см.

Порада 3

Перед тим як смажити стейк, витримайте м’ясо при кімнатній температурі протягом 2 годин. Так вам буде набагато легше контролювати процес і ступінь просмажки.

Сирі стейки

Порада 4

Для смаження стейків використовуйте чавунну ребристу пательню-гриль, яку розігрійте до появи легкої димки. Олію на пательню не додавайте. По-перше, так стейк вийде сухим, по-друге, так ви уникнете задимлення кухні.

Порада 5

Поверхня стейків повинна бути ідеально сухою. Для того, щоб обсушити м’ясо, використовуйте паперові рушники. І в жодному разі не мийте стейки! Їх можна тільки обтерти.

Стейки на пательні

Порада 6

Безпосередньо перед тим, як класти стейки на пательню, приправте їх сіллю та перцем з обох боків, а потім починайте смажити. Не кладіть більше двох стейків на одну пательню. Так температура всередині пательні різко впаде, і м’ясо почне тушкуватися у власному соці замість того, щоб смажитись, утворюючи рум’яну скоринку, яка надійно зберігає всі м’ясні соки всередині стейку.

Порада 7

Смажте стейки по 1,5-2,5 хвилини з кожного боку. Якщо хочете гарну сіточку на кожному боці, смажте з одного боку 1,5 хвилини на рифленій пательні-гриль, після чого поверніть за годинниковою стрілкою на 90 градусів, смажте ще 30-45 секунд і тільки потім перегортайте на другий бік.

Стейк у розрізі

Порада 8

Перед тим як перегорнути стейк на другий бік, переконайтесь, що перший бік достатньо підсмажився і стейк набув гарного кольору. Якщо м’ясо не відстає від пательні, значить, шкірка поки не утворилась і потрібно дати стейку ще трохи часу.

Порада 9

Перегортайте стейки тільки кулінарними щипцями і в жодному випадку не вилкою. Вилка простромлює м’ясо, через що з нього витікає весь сік.

Смаження стейку

Порада 10

Коли стейки будуть обсмажені з обох боків, покладіть їх у посуд для запікання, накрийте фольгою та поставте у попередньо розігріту до 190 градусів духовку на 10-12 хвилин (філе міньйон товщиною 5 см) або на 7-8 хвилин (рібай або стриплойн). Якщо хочете більш виражену просмажку, можна на всі 15 і 10 хвилин відповідно.

Порада 11

Після запікання витягніть стейки з духовки і, не знімаючи фольги, дайте їм відпочити хвилину, після чого сміливо подавайте до столу.

Нарізаний стейк



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.