Як приготувати соковитий стейк вдома

Здавалось би, посмажити шматок м’яса вдома не таке важке завдання, тим не менш, не перетворити стейк на суху підошву потребує певних навичок. Давайте дізнаємося, як посмажити вдома стейк, щоб він вийшов соковитим, які лайфхаки можна використовувати у приготування і що робити з замороженим м’ясом.

Стейк з гарніром

Важливо вибирати такі стейки, щоб не страшно було втратити просмажку. Наприклад рібай або стріплойн - це товстий і тонкий край. Вони соковиті, м’які, і навіть якщо не вийде спіймати просмажку, це їх жодним чином не зіпсує, м’ясо залишиться смачним.

Товщина стейку повинна бути від 2,5 до 3 сантиметрів - це загальноприйнятий розмір. Не рекомендовано смажити заморожені стейки. Якщо стейк був все таки заморожений, розморозьте його у холодильнику протягом 10-12 годин до повного розморожування.

Інший важливий для початківців момент: перед смаженням необхідно, щоб стейк полежав при кімнатній температурі хвилин 20 - щоб не було шокового смаження. Інакше ви ризикуєте втратити усі смакові якості, притаманні правильно просмаженому м’ясу.

Після того, як стейк набув кімнатної температури, потрібно змазати пательню соняшниковою або оливковою олією. Для стейку, мабуть, краще підійде перша.

М'ясо для стейку

Готуємо стейк

Підготовлюємо пательню

Потрібно дочекатися, коли пательня стане максимально гарячою на сильному вогні. Але слідкуйте за тим, щоб вона не почала підгорати і димитися. Як перевірити готовність пательні? Найпростіший спосіб - це капнути водою: якщо вода почне скакати по всій поверхні, значить, пательня готова.

Лайфхак від шеф-кухаря: не солимо і не перчимо сире м’ясо, адже на даному етапі це ніяк не вплине на його смак та стан. Як тільки пательня готова - викладаємо стейк і починаємо смажити.

Сирий стейк на пательні

Час приготування стейків

Кожна частина туші смажиться абсолютно по-різному, тому зараз давайте візьмемо до уваги стриплойн. Враховуючи товщину від 2,5 до 3 сантиметрів: просмажка rare - 35-40 градусів, просмажка medium rare - 45-50, medium - 50-55 градусів. І, нарешті, просмажка medium-well - більше 60 градусів всередині вашого стейку. Скільки по часу смажити з кожного боку? Тут точних правил немає. Комусь більше подобається перегортати м’ясо кожні 1,5-2 хвилини, тим самим вручну рівномірно розподіляючи тепло всередині стейку. І якщо хтось любить засмажену скоринку, то її можна досягти у кінці, трохи довше потримавши стейк з кожного боку.

Стейк

Відпочинок стейку

Відпочинок стейку - це такі ж казки, як і про мармуровість м’яса. І перше, і друге - хороший маркетинговий хід, про який зараз прийнято говорити. Як тільки стейк готовий, можна нарізати, порушуючи структури волокон м’яса, після чого додавати сіль або будь-які улюблені спеції.

Стейк, нарізаний на шматки

Лайфхаки

Не рекомендовано солити і перчити під час смаження. Стейк потрібно солити і перчити з обох боків після приготування.

Філе-міньйон можна одразу відкидати, скільки, окрім м’якості, цей стейк немає нічого цікавого. Вважайте, що він немає смаку - виправити це становище можна тільки за допомогою маринаду або соусу.

Стейк на тарілці



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.