Як зробити каву кориснішою

Аромат кави - один з найбільш впізнаваних на Землі.

Багато хто з нас не уявляє й дня без горнятка кави. І не дарма, адже кава має велику кількість корисних властивостей - від підвищення концентрації і заряду енергії до захисту від серцево-судинних захворювань.

До вашої уваги декілька простих порад, які зроблять щоденну каву супер корисною.

Альтернативна кава

Не пийте каву після 14 години

Кава - одне з найбагатших природних джерел кофеїну в раціоні. Кофеїн - це стимулятор, який є однією з основних причин популярності ароматного напою, адже саме він дарує потужний заряд енергії та допомагає повернути бадьорість, навіть коли ви відчуваєте неймовірну втому.

Але якщо ви п’єте каву в другій половині дня, то дуже ймовірно, що вона заважатиме сну. Саме тому лікарі рекомендують не пити каву ввечері, а краще утриматися від напою вже з 14 години. Якщо не можете відмовитися від кави, надайте перевагу каві без кофеїну.

Звісно, не всі однаково чутливі до кофеїну, а багато хто може чудово спати, навіть випивши пару горняток кави ввечері. Однак якщо ви маєте навіть невеликі проблеми зі сном (маєте тривожний, чутливий сон, довго не можете заснути, прокидаєтесь посеред ночі), краще зачекати з кавою до ранку.

Два горнятка кави

Відмовтесь від цукру

Хоча кава сама по собі є корисною, її можна легко перетворити у досить шкідливий напій. Найбільш простий і швидкий спосіб це зробити - покласти декілька ложок цукру. Такі напади на цукор є недаремними: зловживання справді може привести до багатьох серйозних захворювань.

Якщо ж ви не можете уявити своє життя без солодкої кави, використовуйте натуральні підсолоджувачі. Наприклад, стевію, мед або кленовий сироп.

Цукор-рафінад

Вибирайте якісну каву

Залежно від способу обробки і способу вирощування кави її якість може сильно відрізнятися. Досить часто кавові дерева обприскують хімікатами від шкідників і хвороб та піддають генній модифікації, привчаючи до більш швидкого та рівномірного дозрівання зерна і стійкості до не завжди сприятливих кліматичних умов.

Саме тому все частіше ми чуємо про органічну каву, яку вирощують, не використовуючи синтетичні добрива і пестициди. При можливості надавайте перевагу їй.

Фільтр-кава

Не пийте занадто багато кави

Користь принесе тільки помірна кількість кави, тому що надмірне споживання кофеїну може не обійтися без побічних ефектів. Щодо цього існує невелике правило: в середньому лікарі рекомендують не перевищувати на добу 2,5 мг кофеїну на 1 кг ваги. Враховуючи, що середнє горнятко кави може містити близько 95 мг кофеїну, це відповідає приблизно 2 горняткам кави на добу для людини вагою приблизно 80 кг.

Однак і набагато більша кількість кофеїну (400-600 мг) на добу (близько 4-6 горняток) часто не викликає побічних ефектів у більшості людей. Уся справа в індивідуальній переносимості. Позаяк, просто слухайте свій організм, коли вирішите заварити чергове горнятко кави.

Малесеньке горнятко кави

Додайте корицю

Кориця чудово поєднується з кавою, а завдяки своїм корисним властивостям здатна зробити напій ще кориснішим. Кориця може знизити рівень глюкози і холестерину в крові та прискорити обмін речовин, а ще вона є сильним протизапальним і протимікробним засобом.

Якщо вам не подобається кориця, спробуйте додати в каву трохи мускатного горіху або кардамону. Ці приправи є не менш корисними та ароматними.

Кориця

Уникайте рослинних вершків

Рослинні вершки - замінник натуральних вершків, який отримують з рослинних жирів. Частіше всього це пальмова і кокосова олії з додаванням ароматизаторів, стабілізаторів, регуляторів кислотності та емульгаторів. Такі вершки зазвичай мають високу ступінь обробки і часто містять досить сумнівні інгредієнти.

Замість цього додайте у каву трохи молока або нежирних натуральних вершків, адже молочні продукти, як відомо, є чудовим джерелом кальцію.

Кава з вершками

Додайте трохи какао

Какао - один з лідерів змагання зі вмісту антиоксидантів. А про їх користь давно сказано і написано чимало. Навіть якщо не задумуватись про користь цього поєднання, уявіть, як це смачно.

Просто додайте трохи натурального какао-порошку (без цукру) у вашу каву з молоком і насолодіться кавою мокка. До речі, зазвичай в кав’ярнях у каву мокка додають цукор або солодкий шоколадний сироп, позаяк корисніше буде приготувати смачний напій самостійно, виключивши цукор.

Какао



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.