Чи корисна вода з м'ятою

Я просто не могла повірити, що м’ята робить все це з моїм організмом! Якось так починається досить емоційний запис у блозі однієї американської домогосподарки. Дівчина мальовничо описує, як простий 2-компонентний напій із зеленою духмяною рослиною освіжив її подих та освітлив посмішку краще за процедури у стоматолога і навіть вигідно вплинув на шкіру. ЦІкаво, чи насправді це так, чи просто ефект плацебо. Тим більше, що медичних досліджень м’яти, на диво, вкрай мало.

Давайте звернемося до офіційної, а не самопроголошеної медицини. М’ята перцева - один з найбільш широко використовуваних однокомпонентних трав’яних чаїв та відварів. А її ефірна олія як аспірин народної медицини, тобто, її застосовують від всього. У дослідженні 2006 року фізіотерапевт Діана Л Маккей повідомляє, що фенольні компоненти листя м’яти включають розмаринову кислоту, декілька флавоноїдів і леткий компонент ментол, завдяки якому рослина набуває антимікробного та противірусного захисту. Дослідження на тваринах демонструють релаксаційний ефект на тканини травного тракту та анестезійну дію на центральну нервову систему. Що дає надію. Однак дослідження листя м’яти перцевої на людях обмежені, а клінічні дослідження м’ятного чаю або води і взагалі відсутні.

М'ятна вода з льодом

Втім, про дещо все ж можна сказати напевне, не посилаючись на плацебо та емоційну домогосподарку - про охолоджуючий (для тіла) та заспокійливий (для нервів) ефект м’ятної води. Без додаткових калорій та цукру. Позаяк, насамперед, м’ята неймовірно освіжає, коли показник стовпчика термометра наближається до відмітки +25.

По-друге, аромат м’яти, як і у випадку з огірком, є додатковим мотиватором пити більше рідини, що однозначно піде на користь. М’ятна вода здається чимось більш особливим, ніж проста мінеральна, що робить її чудовою заміною солодким газованим напоям та пакетованим сокам.

По-третє, м’ята у якості додатку до води є безпечнішою для емалі зубів, ніж, наприклад, більш популярний лимон, позаяк пити такий напій можна не тільки через соломинку.

М'ята у кубиках льоду

Згідно з Medical News Today, м’ята володіє однією з найбільш високих антиоксидантних доз порівняно з іншими продуктами харчування. Нагадаємо, що ці елементи руйнують вільні радикали, які можуть стати причиною багатьох захворювань і прискорити старіння. І частково вони ці властивості у воду віддають, якщо в процесі приготування напою листочки та стеблини м’яти трохи розчавити.

Окрім того, декілька ковтків сильно ароматизованої води можна зробити, якщо вас нудить. Запах добре заспокоює шлункові рефлекси і попереджує зневоднення.

Із незвичайних ефектів - навіть незначний аромат м’яти пробуджує слинні залози у роті, що сприяє більш здоровому травному процесу. Позаяк, таку воду добре пити до або після ситного прийому їжі. А пару ковтків під час обіду допоможе освіжити смак, якщо у меню дуже різні страви.

М'ята

Готуємо м’ятну воду

Купуючи м’яту, шукайте яскраве листя без плям. Зберігайте у поліетиленовому пакеті у холодильнику до 1 тижня.

  • Залийте ¼ склянки листя м’яти склянкою кип’ятку і дайте настоятися протягом 15 хвилин.

  • Додайте 2 кубики льоду і зачекайте, доки вода стане теплою.

  • Налийте воду у глечик і додайте ще 7 склянок холодної води. Поставте у холодильник мінімум на 1 годину. Це дозволяє не лише охолодити напій, а й зробити його більш ароматним.

М'ятна вода у глечику

Як довго можна зберігати м’ятну воду

Смак м’ятної води краще всього відчувається протягом доби, тому вона ідеально підійде для сервірування під час вечері або на вечірці.

М'ятна вода з соломинкою

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.