Чим відрізняються віскі, скотч і бурбон

Розібратися в алкоголі часом буває непросто. Одні назви можуть бути не зовсім знайомими, інші можуть заплутати. Давайте дізнаємося, чим все ж таки відрізняються віскі, бурбон і скотч та як їх краще пити.

Келихи з віскі

Що таке віскі

Віскі - це продукт дистиляції зернового спирту. Беруть будь-яке зерно (ячмінь, кукурудза, пшениця), додають цукор. Деякі види сушать торфом: так, наприклад, острівні віскі з ячменю отримують додаткові смакові якості. Далі проходить процес ферментації разом із дріжджами - виходить така собі брага, яку потім просто переганяють. Міцний продукт у результаті розводять (або не розводять) водою, витримують у бочках, змішують і так далі.

Наливання віскі у келмх

Америка та Шотландія

Бурбон і скотч - це і є віскі. Бурбон - це різновид американського віскі, у якому вміст саме кукурудзяного спирту повинен бути не менше 51%. Мінімальна витримка - 2 роки. Вона повинна проходити тільки у нових, дубових, обпалених бочках при міцності спирту не вище 62,5%.

Скотч - це шотландське віскі, воно буває двох типів: солодове і бленд. Солодове, або malt, віскі повинне вироблятися виключно зі спирту солодового ячменю, який виробляється тільки на одній винокурні, витримуватися не менше 3 років у дубових бочках місткістю не більше 700 літрів.

Келих віскі

Купажоване, або blend (змішане), віскі є продуктом змішування різних видів віскі - зазвичай одного або декількох односолодових віскі з менш дорогими спиртними напоями, а іноді й нейтральних зернових спиртів та інших інгредієнтів. Як правило, це дозволяє отримати більш дешеву готову продукцію, хоча також існують дорогі сорти “преміум”.

Пляшки з віскі, бурбоном та скотчом

Як пити

Що стосується смаку, бурбон більш м’який, ніж скотч, і його п’ють саме шотами - це пов’язано, в принципі, з швидкою культурою споживання в Америці. Шотландське віскі - це більш глибокий напій з різними відтінками смаку, його по-різному змішують. Тобто він створений для певного настрою, оточення: камін, природа.

Скотч буває різний: трохи копчений, або з зеленими відтінками, або з нотками сухофруктів, горіхів. Тобто у кожного скотчу не тільки своя історія, а й своя смакова палітра. Позаяк у ньому можна розбиратися безкінечно і шукати те, що підійде саме вам.

Бурбон майже завжди солодкавий, з ванільними нотами - переважно через дуб. І загалом його палітра смаків не так відрізняється, як у шотландців.

Коктейлі - це американська історія. І вже звідти вона поширилась по світу. Відповідно, більше всього класичних напоїв робиться на бурбоні. Але на скотчі їх теж немало, все залежить від того, якому віскі ви надаєте перевагу. Немає правила, що краще - одне чи друге.

Приготування коктейлю



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.