Міфи про вино

Про те, що хороше вино не обов’язково є дорогим, сподіваємося, вже знають усі. Але навіть якщо ви розібралися з термінологією на кшталт “винних ніжок”, позбутися стереотипів у світі вина не так вже й просто. Відкиньте усі упередження з розряду “до м’яса потрібно брати червоне” та дізнайтесь правду від винних еспертів.

Келихи з вином

Старе вино - хороше вино

Будемо вважати, що серед нас немає колекціонерів екселюзивного вина з витримкою. Більшість вин роблять для того, щоб пити їх одразу після виготовлення. Існує дуже маленький відсоток вин, які потрібно витримати перед споживанням, і від “старіння” їх смак стає кращим. Втім, це швидше виняток із правил. Загалом вина розливають у пляшки, коли вони у найкращому стані і готові стати частиною вашого столу. Смак таких вин не стане кращим, якщо вони пролежать у вашому льосі декілька років. Швидше навпаки: небагато вин за цей час збережуть свої первинні характеристики.

Срібна ложка збереже свіжість ігристих вин

Ідея цього трюку дуже проста: зберегти холодне повітря всередині пляшки. Але, на жаль, це не працює. Та й навіщо довго зберігати шампанське або просекко? Для цієї мети краще використовувати корок з вакуумною печаткою. І звісно, зберігайте своє ігристе у холоді: так є шанс продовжити життя частини його бульбашок на день або два.

Срібна ложка і просекко

Винні ніжки говорять про хорошу якість

Деякі люди звертають увагу на сліди від стікання вина, які залишаються на стінках келиху, якщо його покрутити. Ці вертикальні сліди називають “винними ніжками”. Вважаючи, що чим більшими є ці “ніжки”, тим кращим є вино, ви помиляєтесь. Насправді швидкість стікання вина стінками келиху залежить від концентрації алкоголю: чим міцнішим є вино, тим повільніше воно буде повертатися на дно келиху.

До сиру краще брати червоне

Таніни у складі повнотілих червоних вин несумісні з білком у молочних продуктах, а також гострі начичені сири не повинні конкурувати за смаком із повнотілим червоним вином. Біле сухе часто підходить краще, а до блакитних сирів ідаельно подавати солодкі вина. Якщо вам складно вибрати ідеальну винну пару до сиру, орієнтуйтесь на регіон походження цих продуктів: краще всього, коли він один на двох.

Сир і вино

Гвинтовою кришкою закривають вина низької якості

Про цю хибну думку вже говорили не раз, та все ж нагадаємо: корок або кришка - не показник якості. У коркових вин більше шансів зіпсуватися. ПІсля відкриття вина з гвинтовою кришкою добре його потрусіть: це дозволить прибрати вуглекислий газ, який накопичився під кришкою, та покращить смак вина.

Хороше вино не буває дешевим

Ще раз повірте і перевірте: хороше вино можна знайти у звичайному супермаркеті і не обов’язково на нижній полиці зі страхітливим цінником. Є чудові вина у ціновій категорії до 300 грн, просто знайдіть те, яке сподобається вам.

Пляшки з вином

Якісні вина мають великі заглиблення на дні пляшки

Таке заглиблення на дні пляшки говорить про те, що виробник витратив трохи більше грошей на саму пляшку. Можна припустити, що до вмістимого пляшки це також має відношення. Але ж нам не потрібне вино, яке краще, ніж найгірше і найдешевше, правда? Так, компанія не пошкодувала грошей на скло, втім вміст цього скляного посуду є важливішим.

Сульфіти спричиняють похмілля

Похмілля - це результат споживання алкоголю, а не сульфітів. Деякі люди вважають, що вина з низькми вмістом сульфітів врятують вашу “голову завтрашнього дня”. Але насправді сульфіти використовують для стабілізації і консервації вина, позаяк без них набагато більше шансів отримати важкий ранок.

Похмілля

До риби тільки біле

Деякі білі вина й справді чудово гармоніюють з ніжним смаком певних сортів риб, але це правило не універсальне. Усе залежить від типу риби та соусу до неї. Наприклад, смажений лосось ідеально поєднується з піно нуар, а риба-меч - з келихом мерло. Смак пасти з креветками у вершковому соусі чудово доповнить санджовезе. Колір працює не завжди, орієнтуйтесь на смак і не помилитесь.

А до м’яса тільки червоне, звісно

Усі вважають, що тільки насиченим червоним під силу доповнити стейк. Ви здивуєтесь, наскільки вдалим акомпанетентом до соковитого стейку стане келих шардоне, витриманого у дубовій бочці. Аромати цих двох ідеально гармоніюють, а про смак говорити не станемо: переконайтесь самі.

М'ясо і вино



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.