Як вибрати вино по зовнішньому вигляду

Скільки часу ви проводите у магазині, вибираючи вино? Часто хочеться спробувати щось нове, але є побоювання, що вибір виявиться неправильним. Тому ми зупиняємося на перевірених пляшках.

Щоб зекономити свій час можна керуватися наступними характеристиками, за якими ви зможете вибрати хороше вино, не відкриваючи пляшки.

Вибір вина

Товщина скла

Існують легкі та важкі пляшки. Легкі - це пляшки з тонкими стінками блідо-зеленого, блідо-коричневого, синього або прозорого скла. На дні у них відсутня виїмка. У них розливають вина, не призначені для тривалого зберігання. Їх потрібно випити протягом 1-2 років.

Важкі пляшки з товстими стінками роблять із темно-зеленого або темно-коричневого скла. Таку пляшку потрібно брати, якщо ви збираєтесь довго зберігати вино.

Гроно винограду

Форма пляшки

Існує 12 типів пляшок. Тільки за допомогою одного погляду на форму ви зможете визначити, яке у ній вино.

  • Бордо. Пряма, з високими плечима та невеликим заглибленням на дні. У такі пляшки розливають вина французького регіону Бордо із сортів винограду каберне-совіньйон, мальбек, мерло, совіньйон-блан, шенен-блан, семільйон, сотерн, і мерітаж. Для червоного вина використвується темно-зелене скло, для білого - світло-зелене або прозоре.

  • Бургундія. Із пологими плечима і трохи ширшою основою, ніж у інших видів. Пляшки завжди виконані з темно-зеленого скла та використовуються для вина з винограду піно-нуар, аліготе та шардоне.

  • Рона. Ця пляшка схожа на попередню, але у неї трохи більше горлечко і більш кутові похилі плечі. Також на ній часто розміщують тиснення герба. Пляшка використовується для вин із винограду гренаш, мурверд, сіра. Червоне вино розливають у пляшки з зеленого скла, біле та рожеве - з прозорого.

  • Шампанське. Дизайн цієї пляшки розроблений відповідно до особливостей напою. Тонке скло, похилі плечі та глибоке заглиблення на дні допомагають розподілити тиск всередині пляшки: він може сягати 6 атмосфер.

  • Кот-де-прованс. Використовується для рожевого і червоного вина традиційними виноробами у французькому регіоні Кот-де-Прованс.

  • Ельзаська флейта. Це високі пляшки з витягнутим горлечком і пласким дном. Популярні у виноробів французького регіону Ельзас і німецького регіону Мозель. Вони виробляються зі світло-зеленого скла та використовуються для вин з винограду рислінг і мюллер-тургау.

  • Рейн. Висока, струнка, з довгим горлечком. Виконана із темно-коричневого скла. Використовується для вин з винограду рислінг, мюллер-тургау, гевюрцтрамінер.

  • К’янті. Опукла, з вигнутим дном, у солом’яному кошику. Її також називають фіяско. Використовується виключно для к’янті - червоного італійського вина з регіону Тоскана. Однак зараз к’янті часто розливається у стандартні пляшки для вина.

  • Боксбойтель. Пляшка у формі сплющеного еліпсоїда, з коротким горлечком і гравіюванням емблеми на лівій частині. Широко використовується для вин з регіону Франконія у Німеччині і для деяких португальських вин.

  • Юра. Пляшка світло-зеленого кольору із трохи розкльошеною спідничкою використовується виноробами з регіону Юра на північному сході Франції. У неї розливають вино з винограду саваньєн, пульсар, труссо, піно-нуар, шардоне.

  • Вен Жон. Пляшка для вина, яке виробляється із винограду саваньєн у регіоні Юра. Таке вино дозріває 6 років у бочці під плівкою дріжджів. Об’єм пляшки - 620 мл. Це єдине у світі біле вино, яке подається при кімнатній температурі. Відмінна ознака цієї пляшки - опукла шия, яка попереджує появу нальоту, і темне скло. Використовується для мадери, марсали, вермуту і порто.

Пляшки з вином

Виїмка на дні

Виїмка нічого не говорить про якість вина. Заглиблення створене для того, щоб при тривалій витримці осад у вині збирався на стінках пляшки. Це допомагає попередити помутніння напою при подачі. Також глибина виїмки залежить від специфіки регіону виробництва.

Корок

У магазині ви частіше всього зустрінете пляшки з гвинтовим або класичним корком, який потрібно діставати штопором. Класичний корок виготовляється з натурального коркового дерева або його обрізків, або з синтетичних матеріалів.

Корок із натуральних інгредієнтів краще, оскільки пропускає мікроскопічні дози кисню у пляшку. Це допомагає вину розвиватися та старіти. Окрім того, звертайте увагу на довжину корка: чим вона більша, тим краще.

Гвинтовий корок використовують винороби Нової Зеландії, Австралії, Австрії, Німеччини та США. Він виготовляється із алюмінієвого сплаву та повністю перекриває доступ кисню, не дозволяючи вину псуватися і старіти. Такі вина рекомендовано випивати протягом 1-3 років після виготовлення. Однак останнім часом австралійські виробники закупорюють гвинтовим корком і дорогі вина.

Вінтажне вино

Капсула на горлечку

Дешеві вина мають пластикову капсулу. Дорогі виготовлені з щільної фольги.

Етикетка

На етикетці міститься інформація про виробника та властивості вина. Ось основні позначки, вказані на пляшці, на які слід звертати увагу.

Ім’я виробника

Chateau Terre Rouge, Le G Chateau Guiraud, Oyster Bay, Інкерман - усе це імена виробників. Надпис виглядає як логотип і не завжди кидається в очі першим.

Регіон виробництва

Регіон зазвичай пишуть крупним шрифтом. Найвідоміші французькі - Bordeux (Бордо), Medoc (Медок), Bourgogne (Бургундія), Chablis (Шаблі), Graves (Грав), Champagne (Шампань). Головний іспаньский - Rioja (Ріоха).

Етикетка від вина

Сорт винограду

Сорт винограду написаний на пляшці зазвичай крупно і розбірливо. Ви можете сплутати його із назвою вина. Merlo (мерло), Malbec (мальбек),  Pino Noir (піно-нуар), Pino Grigio (піно-гріджіо), Cabernet (каберне), Chardonnay (шардоне), мускат, ізабелла,Riesling (рислінг), Montepulciano (монтепульчано) - усе це сорти винограду. Новачку легко заплутатись, але з досвідом різниця між ними стає зрозумілішою.

Вміст цукру

На відміну від міцності, значення цукру на пляшці не вказується. Замість цього пишуть “сухе”, “напівсухе”, “солодке” або “напівсолодке”. Вибирайте те, яке подобається вам.

Рік урожаю

На пляшці вина можна знайти рік урожаю. Урожайність залежить від погодних умов, хвороб, шкідників. Щоб вибрати кращий напій, перевірте в інтернеті, який рік для даного вина був вдалим.

Виноград

Категорія якості

Їх чотири:

  • Vin de Table - столове вино, легке, на кожний день.

  • Vin de Pays - місцеве або столове вино зі вказанням місця походження винограду.

  • Vin Delimite de Qualite Superieure (V.D.Q.S.) - вино високої якості.

  • Appellation Controlee (A.C.) або Appellation D’origine Controlee (A.O.C.) - вища категорія вин.

Італійські винороби позначають категорії іншими абревіатурами. DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) і DOC (Denominazione di Origine Controllata) означають вищу ступінь, ви можете їх відрізнити по рожевій стрічці. IGT (Indicazione Geografica Tipica) присвоюється місцевому вину.

Виноградник

Витримка

Вибираючи іспанське вино, зверніть увагу на надписи Joven, Crianza, Reserva і Gran Reserva. Вони позначають витримку вина у порядку зростання: від самого молодого до витриманого протягом не менше 5 років. Вина із позначкою Gran Reserva випускають тільки у кращі роки врожаю. Такі ж позначення можна зустріти на італійських винах.

Тип розливу

Вино, розлите у пляшки на території виноградника, позначається висловом Mis En Bouteille A La Propriété, а вино, розлите у зоні вирощування винограду, - Mis En Bouteille Dans Le Région De Production. Якщо вказано Mis En Bouteille Par,значить, вино було розлите у пляшки крупною компанією, яка купує виноград у приватних підприємців. У цьому випадку якість сировини не дуже контролюється.

Пляшка і келих з вином



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.