10 найпоширеніших способів підробки вина

У 21 столітті підробити можна абсолютно все - від наркотиків і доларових папірців до мобільного телефону та електрочайника. І вино у цьому випадку не виняток. Спритні експериментатори підробляють його так само, як китайці підробляють айфони та щітки для волосся “тангл тізер”.

До речі, жертвами винного обману стають не тільки звичайні люди, які можуть купити підробку у супермаркеті біля дому. За деякими даними, навіть серед тих вин, які потрапляють на аукціон, 5% є підробкою.

Давайте дізнаємося про найпоширеніші способи підробки вина.

Келихи з різним вином

Підміна

Найпростіший спосіб підробки вина. Газовані вина видаються за ігристі, купажні - за сортові, ординарні - за марочні, молдавські - за іспанські, болгарські - за французькі. Варіантів підміни незліченна кількість, усе залежить від фантазії майстра, який підробляє вино. Розпізнати таку фальсифікацію, до речі, досить важко.

Порошкове вино

Найпоширеніший спосіб підробки. Таке вино виходить з випареного виноградного сусла порошкоподібної консистенції. Це сусло розбавляється водою та спиртом, а потім покращується ароматизаторами. Визначити таку підробку досить легко - по відносно низькій ціні і, як правило, паперовій упаковці.

Наливання вина у келих

Змішування вин

Хитрі шахраї часто розбавляють дешеве вино якісним продуктом, збиваючи таким чином рецептори з пантелику. Таким чином, навіть бувалі винні знавці можуть прийняти цю незрозумілу мішанину за благородний напій. Або ж можна зайти з іншого боку та збільшити об’єми початково якісного виноградного соку різними третьосортними рідинами - саме так частіше всього і чинять безпринципні винороби.

Фарбування

До цього способу вдаються внаслідок попереднього способу підробки вина. Після процедури змішування міксу надають правдоподібного кольору, щоб ніхто не здогадався про підробку. Доходить навіть до того, що білі вина перетворюють у червоні. І роблять це, застосовуючи або природні компоненти - наприклад, сік бузини або чорниці, або штучні - анілінові, атраценові, нафталінові барвники і навіть отруйному фуксину. А це, як ви розумієте, не дуже добре для здоров’я.

Келих вина у руці

Консерванти

Якщо вино швидко скисло, значить, воно не було витримане протягом потрібного йому періоду. На допомогу у такому випадку приходять консерванти, наприклад, саліцилова кислота, яка використовується для консервації дешевих вин. Але є консервант, на чий бік стає закон - діоксид сірки (Е220), який сприяє тривалому зберіганню вина, і потрапляє у напій природним шляхом, тобто з грунту або у процесі бродіння. Використання сульфітів - практика, звична і незасуджена професіоналами. Та все ж, якщо вибирати справді хороше вино, то краще, щоб сульфітів у ньому не було.

Галізація

Цей метод названо на честь деякого доктора Галла з Рейнської Пруссії. На початку 60-х років позаминулого століття він зробив відкриття, яке зіграло на руку усім виноробам земної кулі. Якщо сусло виявилося занадто кислим, але тобі не хочеться, щоб уся праця пішла коту під хвіст, сусло можна “догнати” до потрібних показників міцності і кислотності, просто розбавивши його цукром і водою. Нічого шкідливого і протизаконного у цьому немає, окрім, можливо, мук совісті.

Дегустатор нюхає вино

Петіотизація

Маса з чавлених ягід, яка залишилася після відділення виноградного соку, називається мезгою (туди входить вся маса розчавлених ягід винограду, включаючи сік, м’якоть, шкірку та кісточки). Цю субстанцію ніщо не заважає також перетворити у продукт: при додаванні цукру ця маса точно також здатна бродити. В принципі, якщо ідеї ресайклінгу та безвідходного виробництва вище у вашій системі цінностей, ніж етика виноробства, то вам нема про що непокоїтися. Тим більше, що при петіотизації букет і колір не втрачають свого багатства, а іноді навіть покращуються. І це, у свою чергу, дозволяє говорити про цей метод, як про досить елегантний обман.

Шеелізація

Якщо вино вийшло занадто кислим або гірким, а винороб, навпаки, хоче досягти солодкавості, то додавання гліцерину помітно полегшить життя. Виноробу, звісно, а не тому, хто потім купить це вино.

Пляшка і келих в вином

Штучне вино

І таке буває, так. Казка про кашу з топора певною мірою знаходить тут своє втілення: для отримання штучного вина виноградний сік не потрібний. Взагалі. Жодної краплини. В основу вишуканого букету лягає вода, дріжджі, цукор, винна і лимонна кислоти, гліцерин, етиловий спирт та інші компоненти, підібрані до того детально, що проста людина може прийняти смак цього напою за справжнє вино. Подібні суміші, до речі, є досить небезпечними для здоров’я.

Камуфлювання

Це дуже груба, якщо не сказати дубова, техніка підробки вина, оскільки полягає у тому, щоб переносити етикетки від дорогого вина на схожі пляшки з дешевшим напоєм. Розливання низькосортного вина у пляшки з-під поважних марок потребує більш розвинених професійних навичок, але якщо і буває у природі гарний обман, то це все одно не він.

Пляшки з вином



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.