Як відрізнити справжній коричневий цукор від підробки?

“Чим тростинний цукор темніший, тим він натуральніший”. “Підробка завжди темніша”. Чи так це насправді? За якими ознаками можна відрізнити справжній коричневий цукор від підробного? І що означає “справжній” і “підробний”?

Підробний коричневий цукор — це білий рафінований цукор, пофарбований мелясою — патокою, яка залишається при виварюванні соку цукрової тростини. Сама по собі меляса нічим не шкідлива і не небезпечна, у ній міститься ряд корисних мікроелементів, наприклад, кальцій, магній, залізо, фосфор, калій. Усе це також міститься у нерафінованому коричневому тростинному цукру. У процесі рафінування цукор-сирець очищується від домішок, але разом із ними із сировини видаляються і корисні речовини. Купуючи у магазині коричневий цукор, ми надіємося отримати усі переваги наявних у ньому корисних речовин. Чим же погана меляса? У даному випадку — обманом. Покупець платить набагато дорожче за той самий недорогий і позбавлений корисних компонентів рафінований цукор.

Коричневий цукор

Навіть професіоналу відрізнити справжній коричневий цукор від підробки важко, допомагає тільки запах карамелі. Вони самі їздять на виробництва, із якими хочуть налагодити співробітництво, і дивляться, як і з чого, і в яких умовах вробляють і фасують цукор.

Більше про процес виробництва цукру із цукрової тростини розкаже інфографіка - http://harchi.info/articles/zhyttya-cukru-infografika.

Покупцю у магазині варто звертати увагу на упаковку: на ній повинно бути написано “цукор тростинний нерафінований” - без будь-яких доповнень, також порядні виробники на упаковці вказують країну походження цукру. Цукор може бути як темно-коричневим, так і світло-коричневим, тому що колір, на жаль, не показник натуральності тростинного цукру. Колір залежить від вмісту у цукрі меляси: чим її більше, тим цукор темніший. Окрім того, колір цукру залежить від регіону вирощування цукрової тростини — щось подібне на апельсини.

Коричневий цукор-пісок

Є 4 основні види тростинного цукру

  • Демерара — має золотисто-брунатний колір, саме його частіше всього можна зустріти у наших магазинах.

  • Мусковадо (він же барбадоський) — має дуже темний колір і сильний аромат карамелі.

  • М'який мелясовий цукор — має дещо вологий вигляд і дуже темний колір.

  • Турбінадо (або цукор-сирець) — світліший, тому що його частково відділяють від меляси за допомогою води і пари, але не рафінують.

У нас цукор виробляється із цукрового буряка, після рафінації цукру-сирцю виходить звичний нам рафінований цукор. Нерафінований буряковий цукор має неприємний смак та запах. Коричневий цукор (мова йде про справжній) виробляється із цукрової тростини і не рафінується, оскільки початково має дуже приємний ванільно-карамельний смак та колір. У нашій країні прибутковіше і рентабельніше виробляти буряковий цукор, оскільки цукрова тростина не росте на нашій території. Звідси ж і висока ціна тростинного цукру на полицях.

Різні види цукру



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.