Міфи про їжу

Не зберігайте хліб у холодильнику, солона вода закипає швидше, а мед ніколи не псується - скільки ще міфів стосовно продуктів і приготування їжі ми успадкували від наших бабусь? Насправді не всі загальноприйняті кухонні премудрощі відповідають дійсності, хоча, здавалось би, відомі скрізь. Скажімо, три “факти” згадані на початку - повна нісенітниця. Ми зібрали деякі із найпоширеніших кухонних легенд, щоб раз і назавжди покласти кінець кулінарній дезінформації.

Міф 1: Щоб перевірити свіжість яєць, потрібно опустити їх у воду

Відома кулінарна приказка: якщо опустити яйце у склянку з водою, то свіже залишиться на дні, а зіпсоване - спливе на поверхню, носом (гострим кінцем) доверху. А якщо воно зависло десь посередині, то максимум - можна пустити його на випічку. Насправді ж яйце, непридатне для приготування, можна визначити по зовнішньому вигляду - його шкарлупа буде гладкою на дотик і блискучою, не кажучи вже про те, якщо вона стала м’якою і на поверхні з’явилися плями. Ті ж яйця, які піднімаються доверху, але виглядають здоровими, підходять для жорсткого і тривалого кип’ятіння. Більше того, через повітряні клапани, які виникають всередині яйця по мірі його старіння, очищувати їх дуже просто і швидко.

Яйця

Міф 2: Якщо підвісити банани, вони швидше достигнуть

Існує декілька методів, які, теоретично, провокують достигання бананів: наприклад, підвісити їх, зберігати окремо і навіть закупорити хвостики, щоб уникнути циркуляції повітря. Втім, як показують, тести, жодних суттєвих змін у тому, наскільки швидко або повільно при такому способі “доходить” фрукт, немає, Тому якщо ви хочете підвісити банани, робіть це виключно заради краси.

Банани

Міф 3: Еспресо - найміцніша кава

Можливо, через смакові особливості існує думка, що еспресо - найбільш кофеїновий напій, за що його люблять менеджери із хворобою червоних очей. Насправді наявність молока, води або їх відсутність ніяк не впливає на кількість кофеїну, а змінюється тільки від складу купажу і способу приготування. Тому, наприклад, вміст кофеїну в еспресо, капучіно та лате буде однаковим. Еспресо, правда, має більш концентрований смак, але це немає нічого спільного з “міцністю”.

Еспресо

Міф 4: Глутамат натрію викликає головний біль

Глутамат натрію зустрічається у природі у багатьох продуктах (наприклад, у грибах), але був вперше виділений з ламінарії та визначений як джерело смаку “умамі”. Кухарі у всьому світі додають багаті на умамі продукти у свої рецепти протягом століть (як, наприклад, пармезан в італійській кухні або рибний соус в азійській). Втім, журнал “Медицина Нової Англії” декілька років тому став активно спекулювати на тому, що глутамат натрію - джерело головного болю, ряду захворювань серця і провокатор голоду. Багато сучасних дослідників пов’язують цю теорію з ксенофобією стосовно азійської кухні. І незважаючи на численні досліди, які довели безпечність глутамату, страх перед цією добавкою досі зберігається.

Бургер

Міф 5: Біле вино - з рибою, червоне - з м’ясом

Коли мова доходить до поєднання їжі та вина, без досвідченого сомельє не обійтись. Однак одне загальне правило відоме багатьом і полягає у тому, що біле вино добре поєднується з білим м’ясом, овочами і рибою, у той час як червоне краще з яловичиною, бараниною та свининою. Реально ж ця формула є умовною. Наприклад, світлі червоні сорти, як Піно Нуар, володіючи тонким ароматом, можуть чудово підійти до риби або курки, а більш сміливі білі (наприклад, апельсинові) - подаватися до важких страв.

Біле вино

Міф 6: Знежирені продукти не приводять до зайвої ваги

Багато дієт побудовані на повній впевненості у тому, що жирні продукти приводять до набору ваги. Що, насправді, не зовсім так. Жири становлять важливу частину нашого раціону, завдяки ним ми отримуємо відчуття ситості: на рівні головного мозку спрацьовує своєрідне гальмо - “ я наївся”. Інакше кажучи, це природний спосіб контролювати переїдання. Як тільки продукти знежирюють, вони перестають бути ситними, а значить ризик зірватися і з’їсти понад норму - великий. Окрім того, разом з жирами продукти позбуваються смакових властивостей, а значить компенсувати їх будуть за рахунок добавок або цукру.

Знежирений йогурт

Про міфи з книг про здорове харчування читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/ruynuyemo-mify-iz-populyarnyh-knyg-pro-zdorove-harchuvannya.

А про рекламні міфи про їжу розкаже стаття - https://harchi.info/articles/reklamni-mify-pro-produkty-harchuvannya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.