Що відбувається з тілом, коли ми їмо полуницю

Про довгоочікуваний прихід літа ми дізнаємося не лише з прогнозу погоди, а й з появою сезонних локальних продуктів. Дебютант сезону - стигла полуниця. У світі, до речі, налічують понад 600 сортів ягоди. Її споживання впливає і на шкіру, і на волосся, і на цифру на вагах, і взагалі - на загальний стан організму. Офіційно до суперфудів її не зараховують, але факти говорять самі за себе: антиоксидантів у ній трохи менше, ніж у синіх або фіолетових ягодах, які до цієї категорії дійсно відносяться.

Полуниця

Полуниця здавна вважалася лікувальною ягодою та згадувалась у багатьох легендах. Наприклад, у Баварії її досі жартома використовують у святковому обряді: вішають невеликі духмяні кошики на роги корів. Вважається, що її обожнюють лісові феї і в обмін дають багато молока. Цікавий факт: перші торти в історії були зроблені саме з полуниці. Американські індійці змішували ягоди з кукурудзяним борошном і запікали. Полуничний хліб прийшовся до смаку колонізаторам, і вони створили власну версію рецепту. У Римі полуниця була символом Венери, богині кохання, через характерну форму та червоний колір. Її застосовували для полегшення симптомів меланхолії і лікували розбите серце.

З часом наукові дослідження підтвердили казкові вигадки: наприклад, полуницю дійсно можна поправити здоров’я серця.

Жменя полуниці

Що відбувається коли ми їмо полуницю

Дослідження Гарвардського університету (опубліковане в науковому журналі Circulation) підтвердило, що регулярне споживання антоціанів (клас флавоноїдів, знайдених у цих ягодах) знижує ризик серцевого нападу у 32% жінок. Для цього потрібно їсти полуницю не менше 4 разів на тиждень у якості природного протизапального засобу, який захищає стінки судин від пошкоджень, викликаних холестерином. А високий вміст поліфенолу в ягоді попереджує утворення тромбів.

Можливо, ви чули, що антиоксиданти не тільки сповільнюють процес старіння, а й воюють з вільними радикалами: нейтралізують дію ультрафіолету, блокують ріст пухлин та зменшують запалення - що є своєрідною профілактикою раку.

Хлопчик їсть полуницю

Користь полуниці для зовнішності та фігури

Як пояснює лікар Ольга Ернандес, спеціаліст з естетичної та антивікової медицини Клініки Туфет у Барселоні, червоні ягоди сприяють зниженню ваги. Ця ягода з низьким глікемічним індексом (40) і високим рівнем клітковини, регулює рівень цукру та активізує метаболізм, навіть якщо ви їсте її лежачи на дивані за переглядом фільму. Це розумний вибір і для діабетиків, і для тих, хто хоче відкрити пляжний сезон у найкращій формі. Щоб запустити процес, потрібно їсти близько 37 штук полуниці на добу. Окрім тіла прокачаєте ще й мозок - ягода сприяє зміцненню нейронних зв’язків та покращує пам’ять. А рідкісна фолієва кислота, яку жінкам часто призначають гінекологи, міститься у ній з надлишком.

Ви знаєте хоча б один корисний продукт, який не містить вітаміну С? Здається, він став справді сучасним маркером успіху. Ось і на полуниці цю С-пробу можна впевнено поставити: склянка свіжих ягід (близько 150 г) містить 160% добової норми - і при цьому лише 50 ккал.

З чим органічно поєднується полуниця в раціоні, якщо самими тільки ягодами ви перенасичились? Найбільш очевидне - фруктовий салат з виноградом, ананасом, персиками, медом або більш ситна версія, з куркою, апельсинами козячим сиром та листям шпинату. Як варіант, додати полуницю в грецький йогурт з краплею сиропу агави та мигдалем або у вівсянку на кокосовому молоці. Або потіште себе незвичайним бейгелем - бублик з вершковим сиром та ягодами.

Полуниця

Недоліки полуниці

І на сонці є плями. Кожного року Екологічна робоча група складає список фруктів та овочів з високим вмістом залишків пестицидів, відомий як “брудна дюжина”. І полуниця часто до нього потрапляє. Стежте за її органічним походженням.

Інше застереження, від нью-йоркського лікаря Пітера Гельфанда - високий вміст калію у полуниці несумісний з прийомом деяких ліків (категорії бета-блокатори) і можу бути шкідливим для людей з проблемними нирками.

пиріг з полуницею

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.